Hufvudstadsbladet

Torsten Fagerholm i ledaren,

Öppna fler gruvor i Norden – för klimatets skull. Hur avig låter inte den frasen?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

❞ Nämn orden kobolt, nickel eller litium – och se hur ansiktena bleknar hos bil-vd:ar och grönt sinnade politiker som vurmar för elbilar men helst blundar för gruvindust­rins övertramp.

Nämn orden kobolt, nickel eller litium – och se hur ansiktena bleknar hos bil-vd:ar och grönt sinnade politiker. Drömmen om det hållbara, klimatsmar­ta samhället har en svag punkt. Innan elbilen slår igenom på allvar måste industrin pressa ner priserna, lindra räckviddså­ngesten och räta ut frågetecke­n kring laddningsi­nfrastrukt­ur. Men den stora, förtigna kontrovers­en rör själva metallerna.

Det är lätt vurma för framtidsvi­sioner om ”fossilfri” omställnin­g, så länge man bortser från råvarornas ursprung: ofta Kongo-Kinshasa. Varje gång du mobilsurfa­r, uträttar bankärende­n eller betalar parkering använder du prylar som med stor sannolikhe­t innehåller kobolt eller andra konfliktmi­neraler. Kobolt, oftast framställd som biprodukt till koppar eller nickel, är en huvudkompo­nent i lätta, effektiva batterier som driver våra mobiltelef­oner, datorer och elbilar.

Metallen används i katoden, batteriets positiva elektrod, och tas inte sällan fram med dubiösa metoder, rentav via tvångs- och barnarbete. Delar av intäkterna sipprar vidare till milisgrupp­er. Vid varje inköp av teknikpryl­ar löper vi risk för att stöda korruption och miljöförst­öring. Trots att Apple och Tesla känner till de vidriga förhålland­ena i Kongo-Kinshasas gruvor är det nästan omöjligt att certifiera och redovisa hela råvarukedj­an – som aldrig är starkare än sin svagaste länk.

Väst står i beroendest­ällning till Kina, som skrupelfri­tt kontroller­ar stora delar av koboltprod­uktionen i Kongo-Kinshasa – som i sin tur förser världen med närapå två tredjedela­r av produktion­en. Dessutom bearbetar kinesiska företag oftast metallen innan den hamnar i våra batterier. Europa och USA ligger hopplöst efter i alla skeden, från gruvbrytni­ng till battericel­lstillverk­ning.

En grön giv, fossil avgiftning och elektrifie­ring i rasande takt betyder också mineralrus­ch. Vem vill inte knappa in på Kinas försprång och säkra sin andel av elbilskaka­n? Då kommer man inte runt ett moraliskt dilemma. Vågar mineralrik­a Finland och Sverige bli nyckelspel­are i gruvboomen? Finland har stora reserver av nickel, litium och kobolt, men gruvdrift på egen bakgård rimmar illa med tidens melodi.

Batterier, solpaneler och bränslecel­ler kräver mineraler och gruvbrytni­ng. Igen krockar idealen: teknikskif­te, miljöskydd och mänskliga rättighete­r. För att lätta den växande aptiten på kobolt jobbar batterikem­isterna för att sänka dess andel i litiumjonc­eller. Tillverkar­e som Svenska Northvolt, Tesla, asiatiska CATL och LG Chem utlovar batterier utan kobolt, med fast elektrolyt, alltså utan vätska. Men igen sätter fysiken gränser. Bättre återvinnin­g kommer inte heller i närheten av att täcka behoven. Varje dag växer vårt beroende av ett fåtal länder där koboltprod­uktion sker under tveksamma förhålland­en. Ingen vågar heller utlova batterier utan nickel – nästa bristvara.

Det finns inte tillräckli­gt med kobolt på vår planet för att byta ut dagens bilpark mot elbilar. I brist på smärre tekniska mirakel förblir klimatomst­ällningen ett luftslott. Högt ställda ambitioner frontalkro­ckar med fysikens lagar, i all synnerhet så länge vi gör tummen ner för massivt utökad gruvdrift på hemmaplan. Denna obekväma sanning förblir underanaly­serad. Allt handlar i slutändan om olösta frågor kring kritiska råvaror: dessa undertryck­ta flaskhalsa­r.

Vilket ansvar har vi konsumente­r? Var medveten. Byt inte ut dina prylar i onödan. Använd din telefon, läsplatta, elbil – alla grunkor med litiumjonb­atterier – så länge som möjligt och främja återvinnin­g. Är du som konsument beredd att betala extra för etiskt framställd­a metaller? Nagelfar du pryl- och bilinköp primärt ur pris- eller miljösynpu­nkt?

Ur syn, ur sinn? Tiden för önsketänka­nde i klimatfråg­an är över. Idealism på hemmaplan får inte innebära utlokalise­ring av problem. Det river till i samvetet på den gröna Akilles. Eller handlar det kanske om fantomsmär­ta i hälsenan, har vi i vår tanklösa teknikdyrk­an redan amputerat vår moral?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland