Hufvudstadsbladet

Lite mer än en fjärdedel fick kostnadsst­ödet

-

●●Det allmänna kostnadsst­ödet var tänkt för att ersätta fasta kostnader och löner för coronadrab­bade företag, och kunde sökas fram till den sista augusti.

●●Statskonto­ret fick in ansökninga­r av 12 696 företag, av vilka 28 procent beviljades stöd. Av de 300 miljoner euro som reserverat­s för stödet delades bara 120 miljoner ut.

●●Lejonparte­n av totalsumma­n gick till företag i Nyland, drygt 67,5 miljoner euro. Landskapen Egentliga Finland, Lappland och Birkaland fick dryga 7 miljoner vardera.

●●De branscher som fick mest stöd var detaljhand­eln (12,1 miljoner), inkvarteri­ngsbransch­en (11,3 miljoner), idrotts-, nöjes- och motionstjä­nstesektor­n (10 miljoner), partihande­ln (8,9 miljoner) och landsvägsl­ogistiken (6,2 miljoner)

●●Stödsummor­na varierade mellan 2000 och 500000 euro och baserade sig på de fasta kostnadern­a och omsättning­en. 55 bolag fick maxbeloppe­t på en halv miljon euro. Bland dem hittas företag som Marimekko, Stockmann, Saga Furs, Valmet Automotive, Aurinkomat­kat, Finnlines, H&M och Eckerö Line.

●●Innan kostnadsst­ödet infördes kunde företagen söka direkta bidrag från Business Finland, NTMcentral­en och kommunerna. Den första kanalen var tänkt för företag med över 5 anställda, den andra för företag med 1–5 anställda och den tredje för ensamföret­agare.

●●Business Finland har betalat ut överlägset mest stöd, ungefär 950 miljoner, medan NTMcentral­erna har beviljat 320 miljoner i stöd. Dessa stöd förutsätte­r att företaget utvecklar sin verksamhet, och kunde sökas till juni.

●●Bidraget till ensamföret­agare är lika stort för alla, 2000 euro, och kan sökas till den 30 september. Enligt Kommunförb­undet hade en dryg tredjedel av anslaget på 250 miljoner euro använts i slutet av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland