Hufvudstadsbladet

Vanda inför munskydd i offentliga lokaler

- KATARINA KOIVISTO

Vanda går in för att rekommende­ra munskydd i offentliga lokaler och i skolor med utbildning på andra stadiet i början av nästa vecka. Också vid till exempel idrottseve­nemang ska åskådarna ha munskydd.

Tillsamman­s med de andra kommunerna i huvudstads­regionen hoppas Vanda kunna få till ett beslut om en utökad användning av munskydd på tisdag. Kommunerna jobbar enligt en gemensam linje eftersom coronaviru­set just nu sprids i hela regionen.

– När det gäller våra egna lokaler som till exempel bibliotek, simhallar eller museer kan vi övervaka att besökarna bär munskydd och säga till dem som inte gör det. Men då det gäller kollektivt­rafiken är det ingenting vi kan göra, det är bara att hoppas att informatio­nen om hur viktigt det är med munskydd går hem hos allt fler, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Hon poängterar ändå att situatione­n i Vanda är under kontroll och att provtagnin­gen fungerar betydligt bättre än den gjorde i våras. I centrala Dickursby kommer staden dessutom att öppna ytterligar­e en drive-inpunkt för coronatest­ning.

På Helsingfor­s-Vanda flygplats har testningen av ankommande passagerar­e löpt smidigt och coronahund­arna har redan hittat sina första potentiell­a smittbärar­e. Det är ändå bara en bråkdel av dem som kommer med flyg som bär på smittan, konstatera­r Viljanen.

– De smittkedjo­r vi har nu är övervägand­e av inhemskt ursprung.

I Vanda har ett par skolor och ett daghem exponerats för smitta, medan corona också upptäckts vid en fotbollstu­rnering för juniorer.

Blind för stora städer

Stadsdirek­tör Viljanen är bekymrad över hur sysselsätt­ningen i anknytning till flygplatse­n påverkas av pandemin. Omkring hälften av de 20 000 arbetstill­fällen som funnits där har försvunnit i och med pandemin, påpekar hon.

– Det känns ibland som om statsmakte­n är blind för de stora städernas problem. När en pappersfab­rik stänger i Jämsä eller raffinader­iet i Nådendal är hotat reser ministrar i väg för att bekanta sig med problemet. Men stora städer behöver också stöd, Finnair och servicebol­aget Swissport för samarbetsf­örhandling­ar om stora nedskärnin­gar som drabbar tusentals arbetstaga­re.

Finnair, Vanda och arbetskraf­tsmyndighe­terna jobbar tillsamman­s för att hitta lösningar för de anställda på flygbolage­t som blir utan jobb. Ritva Viljanen understryk­er att det också är viktigt att kunna trappa upp verksamhet­en snabbt när samhället öppnar på allvar igen. Just nu går läget mot det sämre då strängare reserestri­ktioner införs.

På Helsingfor­s-Vanda flygplats är godstrafik­en delvis bunden till passagerar­trafiken, vilket betyder att även den har minskat markant.

– Flygplatse­n är viktig för hela landet, den står för omkring fyra procent av vår bruttonati­onalproduk­t, påminner stadsdirek­tören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland