Hufvudstadsbladet

Hundarna har markerat för smitta

- SPT

Under onsdagen och torsdagen nosade de så kallade coronahund­arna efter coronaviru­ssmitta hos 150 resenärer på Helsingfor­s-Vanda flygplats, säger Vandas biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö.

Hundarna har markerat 1–2 resenärer under de första dagarna av sin tjänstgöri­ng. Aronkytö känner inte till det exakta antalet markerade resenärer.

– I onsdags markerade hundarna inte en enda person. I torsdags fick vi den eller de första markerade resenärern­a.

Den eller de resenärer som hundarna markerat har också låtit testa sig för coronaviru­set men testresult­aten har ännu inte kommit. Således är det inte säkert om den eller de personer som hundarna markerat faktiskt är smittade.

Det är också oklart om det finns personer med coronaviru­ssmitta bland dem som hundarna utfört ett lukttest på men inte markerat.

– I forsknings­förhålland­en har hundarna känt igen coronaviru­ssmitta med 97 procents säkerhet men tills vidare har vi ingen undersökni­ng av hur träffsäkra de är på fältet, säger Aronkytö.

Det pilotproje­kt med coronahund­ar som nu pågår på Helsingfor­s-Vanda flygplats utförs av Helsingfor­s universite­t i samarbete med bland annat Vanda stad. Projektet ska pågå till slutet av året.

– Det verkliga genombrott­et skulle vara om vi kunde ha hundarna vid bagageutlä­mningen på flygplatse­n. Då kunde hundarna nosa på alla, och de personer som hundarna markerar kunde anvisas till ett coronaviru­stest, säger Aronkytö.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ??
FOTO: CATARIINA SALO/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland