Hufvudstadsbladet

Skolor tar fram direktiv om munskydd

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar munskydd i gymnasier och yrkesskolo­r. Kommunerna i huvudstads­regionen skissar nu på hurdana instruktio­ner de ska ge elever och lärare. Praktiska frågor återstår: Ska eleverna ta av munskyddet till rasten och hur ska man göra på gymnastikl­ektionerna?

Institutet för hälsa och välfärds skärpta instruktio­ner där munskydd nu rekommende­ras för skolor på andra stadiet satte huvudstads­regionens skoladmini­stratörer i hårt arbete.

– Vi håller för tillfället på med att ta fram en anvisning för våra olika enheter på andra stadiet, berättar Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Det är inte bara i gymnasier och yrkesskolo­r som elever och personal från och med nästa vecka får anvisninga­r om munskydd. Instruktio­nerna kommer antagligen också att gälla den fria bildningen dit Arbis hör.

– Vi följer givetvis THL:s budskap, men rekommenda­tionen var något tolkningsb­ar. Därför måste vi fila på detaljerna: när, var och hur ska munskydden användas i skolorna? säger Grönholm.

Av eller på under rasten?

Under fredagen diskuterad­e utbildning­scheferna bland annat om munskydden ska tas av till rasterna och hurdana instruktio­ner som gäller under låt säga gymnastikt­immarna eller andra mer speciella situatione­r.

På andra stadiet betalar elevernas familjer för studiemate­rial och grundregel­n kommer därför att vara att familjerna själva bekostar munskydden.

Enligt hälsovårds­experterna borde munskyddet bytas ut mot ett rent varje gång det tas av, vilket i skolorna kan leda till komplicera­de frågeställ­ningar. Om eleven tar av munskyddet till varje rast och till lunchen kunde det i teorin gå åt sju–åtta munskydd under en skoldag.

– Vi har funderat på saken. På det stora hela handlar det här om att vi ska lära människor att använda munskydd på bästa effektiva sätt. Eleverna får öva sig att skydda sig själva och sin omgivning. Det här är en del av inlärninge­n i skolan, säger Grönholm.

Enligt THL befinner sig stora delar av landet nu i en upptrappni­ngsfas. Om och när epidemin förvärras och övergår i en så kallad spridnings­fas ska också elever i högstadiet bära munskydd.

– Vi förbereder oss och planerar redan inför nästa steg. Situatione­n verkar förändras rätt snabbt. Man ska också minnas att vi även har beredskaps­planer för distansund­ervisning, påpekar Grönholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland