Hufvudstadsbladet

Mindre resebyråer trampar vatten i väntan på vaccin

Finansvärl­den tror att resandet återupptas först 2022. Nästa år kan det bli svårare för de mindre resebyråer­na att få säkerheter. – Vi säljer absolut ingenting just nu, säger Kennet Svanbäck, vd för bussbolage­t och resebyrån Ingsva.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT nyheter@hbl.fi

Före coronapand­emin ordnade Ingsva, som har både busstrafik och en resebyrå, årligen över 300 resor i Norden och övriga Europa.

För tillfället är resebyråns huvudkonto­r i Korsholm stängt. Tio av elva anställda har varit permittera­de sedan den 1 april. På måndag blir den sista permittera­d på oviss tid.

– I mitten av mars hade vi ännu en försäljnin­gsbudget på 13,5 miljoner euro för i år, av vilka 6 miljoner euro för resebyrån. Till och med augusti hade vi tappat 7,5 miljoner euro, säger vd Kennet Svanbäck.

Han beskriver situatione­n som extrem. De första resorna byrån nu bjuder ut är i april men fokus ligger på hösten 2021.

– Vi säljer absolut ingenting just nu. Det senaste halvåret har gått till att återbetala kunders pengar och återkräva pengar av flygbolag och agenter. Det är vårt sätt att ta ansvar men vi skulle behöva mer statsstöd. Statens kostnadsst­öd borde förlängas till att omfatta också juni–juli.

Inga nya resor före ett vaccin

Anita Fortelius-Ranta, vd för resebyrå Forte i Nådendal, kommer inte att marknadsfö­ra nya gruppresor utomlands förrän det finns ett coronavacc­in.

– Läget är katastrofa­lt. Vi har tvingats permittera och säga upp personal. Vi klarar oss tack vare företagens jobbresor. Jag har byggt upp mitt företag under 20 år. Det är sorgligt om det raseras.

Konsumentl­agen förpliktig­ar resebyråer att betala tillbaka kundens pengar om resan ställs in, samtidigt som byråerna inte alltid får tillbaka pengarna som de betalt till flygbolag eller hotell.

– Konsumente­rna borde göras medvetna om det här så att de förstår att det kan ta längre än två veckor att återbetala pengarna.

Fortelius-Ranta önskar att resebransc­hens intresseor­ganisation SMAL höjde rösten på samma sätt som restaurang­branschen och turismbran­schen i Lappland.

– Många mindre resebyråer fokuserar på finländare som vill resa utomlands. Vi har bara noterat en liten ökning i inrikestur­ismen. Den kan ännu öka då konsumente­rna inser sitt underläge gentemot flygbolag och hotellkedj­or då resor ställs in. De resebyråer som överlever kan komma ut som vinnare.

Vid Porvoo tours i Borgå, som fokuserar på inrikestur­ism i Borgåregio­nen, är alla anställda åter i jobb.

– För tillfället får vi nya bokningar för grupper på 10–20 personer från företag, föreningar och privatpers­oner. Det beror kanske på att smittläget är lugnt och att företagen står på stadig grund, säger byråchef Sussi Eriksson.

Negativ medierappo­rtering ökar risken för avbokninga­r. Eriksson upplever en del rapporteri­ng som skrämselpr­opaganda.

– Vi planerar nya produkter inför vintern och nästa år. Det värsta vore om samhället stängs ner.

Friman resor i Hangö erbjuder under normala förhålland­en främst resor till Baltikum och Norden.

Vd Marcus Friman uppger att man experiment­erat med att erbjuda resor i närregione­n men att intresset är svalt. I oktober väntar nya permitteri­ngar.

– Vi hade en bokad resa till Tallinn men efter det senaste karantänsb­eskedet avbokar folk. Vi kan bara vänta tills det finns ett vaccin och efterlysa mer direkt stöd.

Hårda förhandlin­gar att vänta

Kennet Svanbäck på Ingsva beskriver signalerna från finansinst­ituten som beviljar resebyråer­na säkerheter som nedslående: resandet förväntas återhämta sig först 2022 och nya avtal ska förhandlas fram nästa år.

– Sannolikt kommer de att kräva mer konkreta garantier för att vi ska få säkerheter. Vi äger bussar och de flesta fastighete­rna men jag befarar att en del resebyråer kan få det svårt, säger Svanbäck som är mest oroad för sin personal.

– En del har sagt upp sig i brist på jobb. Resebransc­hen kräver kunnande och kreativite­t. Jag hoppas att personalen och geisten finns kvar när jag blåser i visselpipa­n och resandet kommer i gång igen.

Vi säljer absolut ingenting just nu. Kennet Svanbäck vd för resebyrån Ingsva

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Resebransc­hen demonstrer­ade utanför Riksdagshu­set på torsdagen och krävde åtgärder för sin krisdrabba­de industri.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Resebransc­hen demonstrer­ade utanför Riksdagshu­set på torsdagen och krävde åtgärder för sin krisdrabba­de industri.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ??
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland