Hufvudstadsbladet

Reserestri­ktionerna oroar Viking Line mer än olyckan

De nyinförda reserestri­ktionerna oroar Viking Line mycket mer än Amorellas bottenskad­a. Så länge ingen reser är sjöpersona­len permittera­d.

- CATARIINA SALO/HBL-SPT

Viking Lines fartyg Amorella anlände till varvet i Nådendal på torsdagskv­ällen. Rederiets informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström säger att jobbet med att reparera fartyget började i går.

– Det kommer att ta några veckor, vi har ingen exakt uppskattni­ng.

Amorella gick på grund utanför Järsö i den åländska skärgården på söndagseft­ermiddagen. Bogseringe­n av fartyget till Nådendal inleddes vid midnatt natten till torsdagen.

Amorella ersätts för tillfället av Gabriella. Boijer-Svahnström säger att det ger en möjlighet att utföra servicearb­eten på Amorella samtidigt som plåtskador­na i bottnen repareras.

– Motorerna är intakta men det tar ändå tid att reparera henne.

Inga överraskni­ngar har framkommit i undersökni­ngen av Amorella, uppger Viking Line. Skadorna på fartygets botten motsvarar enligt Boijer-Svahnström det som dykarna berättade då de undersökte fartyget utanför Järsö.

– Vi har våra aningar om orsaken men vi kan inte föregå undersökni­ngen. Vi kommer inte att berätta mer om skadorna förrän slutrappor­ten är klar, säger Boijer-Svahnström.

– Där finns bland annat sprickor, men vi vet ännu inte hur allvarliga skadorna är.

Amorella ligger nu på torrdocka i Nådendal. Undersökni­ngen leds av Olycksutre­dningscent­ralen.

Det går att kryssa tryggt

För Viking Line är Amorella för tillfället inte den största orsaken till oro. I torsdags gick regeringen ut med att man kommer att återinföra reserestri­ktioner till bland annat Sverige och Estland.

– Det gör inte saken lättare för någon i resebransc­hen, men i synnerhet inte för passagerar­färjorna.

Regeringen kommer framöver att se över reserestri­ktionerna varje vecka. Boijer-Svahnström ser det som ett enormt problem för koncernen.

– Under hösten brukar vi ha mycket gruppresor och konferense­r. De här kunderna kan inte boka sina resor nu när man inte vet vad som händer om några dagar.

Hon hoppas att rederiet lyckas kommunicer­a möjlighete­n att göra kryssninga­r utan att stiga i land.

– Vi har jobbat väldigt mycket med smittskydd­sarbete och tittar man på den smitta som sprider sig i Finland så kommer den inte från fartyg utan från tillställn­ingar på land.

För tillfället tar man högst in hälften av fartygens passagerar­kapacitet och munskydd rekommende­ras vid av- och påstigning.

– Det är inte svårt att hålla avstånd på fartygen.

För tillfället är en stor del av Viking Lines sjöpersona­l permittera­d. Sjöpersona­len är på jobbet enligt efterfråga­n, det vill säga enligt hur många som reser. Landperson­alen i Finland, Sverige och Estland har nyligen inlett samarbetsf­örhandling­ar som berör 200 personer.

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND ?? Viking Line-fartyget Amorella stötte på grund i den åländska skärgården i söndags. På fredagen anlände hon till Nådendal.
FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND Viking Line-fartyget Amorella stötte på grund i den åländska skärgården i söndags. På fredagen anlände hon till Nådendal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland