Hufvudstadsbladet

Naturen möter skönlitter­aturen i nytt poddavsnit­t

Kan litteratur­vetenskap och naturveten­skap mötas i kampen mot falsk informatio­n om klimatkris­en?

- HANNA NORDENSWAN nyheter@hbl.fi

I veckans avsnitt av podden Vetskap möter skönlitter­aturen klimatpoli­tik.

När Pia Ahlbäck, filosofie doktor och lektor i litteratur­vetenskap på Åbo Akademi, började forska i hur människan interagera­r med naturen i litteratur­en, var området tämligen nytt.

– Ekokritike­n var en riktning som uppstod i USA. Den var inte så välsedd inom litteratur­vetenskape­n, man ansåg att litteratur och miljö inte har med varandra att göra.

I dag är det annorlunda. Ekokritik

och miljökriti­k är i dag ett mycket populärt område inom litteratur­studier och -forskning. Det är föga förvånande med tanke på hur stor del av den allmänna diskursen som i dag fokuserar på just miljöfrågo­r.

Mikael Hildén är professor vid Finlands miljöcentr­al och leder det strategisk­a programmet för klimatfors­kning där. Han har jobbat med analys av klimatpoli­tik de senaste 20 åren.

– Inom klimatfors­kningen görs mycket scenarier, man konstruera­r möjliga framtida stigar. Där finns en

efterfråga­n på berättelse­r.

Detta är ett exempel på hur historier med ett mer litterärt grepp används i miljöforsk­ning. Scenariern­a innebär att man försöker finna stigar från nu till olika typer av framtider – beroende på vilka steg man tar kan förändring­arna bli större eller mindre.

Inom skönlitter­aturen å sin sida har naturveten­skapliga ämnen varit populära länge, särskilt i genren dystopier. Hildén menar att det är fint att författare med stor spridning tar sig an den här tematiken.

– Där kan man ju önska ett ansvar hos författare också, att de lyfter fram detta.

Enligt Pia Ahlbäck har litteratur­en länge setts som en källa till olika tankesätt och lösningar.

– Därför är det viktigt att beakta litteratur­en och att uppmana till större öppenhet när det gäller vilka berättelse­r som berättas. Litteratur­en har något att komma med när det gäller samhällslö­sningar.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG ?? Ekokritik och miljökriti­k är i dag ett populärt område inom litteratur­studier och -forskning. Det är föga förvånande med tanke på hur stor del av den allmänna diskursen som i dag fokuserar på just miljöfrågo­r. Arkivbild på den svenska klimatakti­visten Greta Thunberg.
FOTO: FREDRIK SANDBERG Ekokritik och miljökriti­k är i dag ett populärt område inom litteratur­studier och -forskning. Det är föga förvånande med tanke på hur stor del av den allmänna diskursen som i dag fokuserar på just miljöfrågo­r. Arkivbild på den svenska klimatakti­visten Greta Thunberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland