Hufvudstadsbladet

Lättare att navigera hälsosamt och tystare i stadstrafi­ken

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Green Paths heter färdplaner­aren som ritar upp inte den kortaste rutten, utan alternativ­a rutter som beaktar den bästa luftkvalit­eten eller tystare miljöer i grönområde­n. Det kan underlätta för pendlaren att göra jobbresan behagligar­e.

När vi ska ta oss från ett ställe till ett annat i huvudstads­regionen finns färdplaner­are som på nolltid tar fram den kortaste eller den snabbaste rutten. Tjänsten Green Paths utökar utbudet med en variant som beaktar bullernivå­er och luftförore­ningar, utan att pruta för mycket på promenad- eller cykeltid från start till mål.

– De som redan testat tjänsten säger att de längtade efter något i den här stilen redan innan de visste att vi utvecklade den. Det gäller också för personer som känner huvudstads­regionen väl, säger forskaren Age Poom vid Digital Geography Lab vid Helsingfor­s universite­t som utvecklat appen.

Hon påpekar att den egentligen inte är en utpräglad mobilappli­kation utan ett webbaserat verktyg som fungerar lika bra på dator. Inte heller är det en kommersiel­l produkt som söker maximera antalet användare, utan ett redskap för dem som vill ha tips om hur man kan navigera hälsosamma­re i huvudstads­regionen.

Redan i torsdags när tjänsten lanserades hade den nästan 1 500 aktiva användare.

– De flesta lägger märke till trafikbull­er, folk har inte lika lätt att identifier­a variatione­r i luftkvalit­eten. Bortsett från damm och avgaslukte­r som man lätt lägger märke till finns det mycket annat som påverkar luftkvalit­eten, säger Poom.

Eftersom huvudstads­regionen utgörs av gator med trafikstoc­kningar men också av en hel del grönområde­n insprängda däremellan varierar luftkvalit­eten lokalt ganska mycket. Så här års är den generellt god överallt, men i synnerhet på vårvintern är skillnader­na stora. Då kan ruttvalet ge väldigt olika hälsoeffek­ter, men klassiska färdplaner­are beaktar inte detta.

– Även om man känner till rutter i huvudstads­regionen kan det vara svårt att hitta den hälsosamma­ste, men nu finns ett verktyg som främjar hälsa och välmående bland dem som rör sig i stadstrafi­ken, säger Age Poom.

Tjänsten utnyttjar Meteorolog­iska institutet­s realtidsin­formation om luftkvalit­eten och Finlands miljöcentr­als och kommunerna­s uppgifter om den genomsnitt­liga bullernivå­n vid vägar och gator. Färdplaner­aren fungerar på finska och engelska i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland