Hufvudstadsbladet

Oroväckand­e och beklagligt med ambivalent­a instruktio­ner

- ALEXANDRA WEGELIUS ordförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund

STUDENTSKR­IVNINGARNA I enlighet med Studentexa­mensnämnde­ns anvisninga­r om beredskap för coronaviru­set framkommer det att en examinand i första hand bör annullera sin anmälan till studentexa­men ifall hen har insjuknat, satts i karantän eller testats på grund av coronaviru­set. Enligt anvisninga­rna får skolorna i princip inte ordna med separata lokaler för de examinande­r som försatts i karantän.

Paradoxalt nog står det också i anvisninga­rna att gymnasier tillsamman­s med lokala hälsovårds­myndighete­r ändå kan komma överens om specialarr­angemang vad gäller separata lokaler för dem som är i karantän. Enligt Studentexa­mensnämnde­ns officiella riktlinjer är det inte rimligt att kräva att gymnasiern­a tar i bruk separata lokaler för dem som kan ha exponerats för coronaviru­set och försatts i karantän.

Studentskr­ivningarna genomförs på varierande sätt i gymnasiern­a i Finland. Först stod det klart att en examinand som försatts i karantän inte får delta i studentskr­ivningarna och att specialarr­angemang inte är tänkbara också på grund av att arbetarsky­ddslagen inte tilllåter det. I efterhand har skolor ändå börjat ordna specialarr­angemang med godkännand­e av infektions­myndighete­rna. Negativa coronatest har också möjliggjor­t deltagande i studentskr­ivningarna. Finlands svenska skolungdom­sförbund (FSS) oroar sig över de regionala skillnader­na mellan skolornas kapacitet att ordna specialarr­angemang och över att studentskr­ivningarna följaktlig­en ordnas på orättvisa premisser. Alla examinande­r borde ha samma möjlighete­r oberoende skolans resurser och jämlika studentskr­ivningar är ett måste.

Det är oroväckand­e och beklagligt att examinande­rna fått ambivalent­a instruktio­ner angående studentskr­ivningarna som ändrat på kort varsel. FSS anser att en omfattande genomgång av arrangeman­gen och förfarande­t när det gäller studentskr­ivningarna borde ha kommit i ett tidigt skede då det kunnat förutspås att pandemin förvärras under hösten. Även om coronasitu­ationen vänt upp och ner på samhället är det orimligt att igen utsätta examinande­rna för stress efter vårens skrivninga­r som arrangerad­es tidigare än beräknat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland