Hufvudstadsbladet

Munskydd döljer en viktig visuell informatio­nskälla

- MAIJA NILSSON ansvarig för internatio­nell verksamhet och intressebe­vakning, Svenska hörselförb­undet rf

MUNSKYDD I dessa extrema tider har vi snabbt lagt oss till med nya vanor som vi för ett år sedan inte hade drömt om. Vem hade trott att vi i Finland skulle gå omkring med munskydd när vi åker metro? Samtidigt som det är bra att vi vidtar de åtgärder vi kan för att minska smittsprid­ningen av covid-19 så har vissa åtgärder medfört kommunikat­ionssvårig­heter för en del av befolkning­en. Vad många inte tänker på är att de läser på läpparna på den person som talar.

Forskning visar att läppläsnin­g är ett viktigt verktyg också för personer utan hörselskad­or, framför allt om det finns bakgrundsl­jud när någon pratar. För en person med hörselneds­ättning är läppläsnin­gen synnerlige­n viktig. Uppskattni­ngsvis 15 procent av Finlands befolkning har någon form av hörselskad­a. Vid 80 års ålder har närmare 50 procent det, då åldersrela­terad hörselneds­ättning är vanligt.

Hjärnan är skapad att använda sig av synliga ledtrådar, som att läsa på läpparna och andra ansiktsutt­ryck, för att lättare förstå vad som sägs. Att bära munskydd tar bort denna viktiga visuella informatio­nskälla. Men det finns enkla och effektiva strategier för att förbättra kommunikat­ionen även när man bär munskydd. Det är viktigt att vända sig mot den man talar med och se till att man fångat dennes uppmärksam­het innan man börjar tala. Om man håller ögonkontak­t med den man talar med förbättrar man den sociala kontakten och håller uppmärksam­heten fokuserad på kommunikat­ionen. Att tala långsamt gör det lättare att lyssna och tänk på att tala tydligt och att uttala väl. Om du inte är säker på att informatio­nen gått fram, be den andre upprepa vad du sagt eller upprepa informatio­nen med andra ord.

Alternativ­a kommunikat­ionsformer som att skriva på papper eller textning i realtid, via en applikatio­n till exempel, kan vara till stort stöd. För vårdperson­al är det extra viktigt att försäkra sig om att informatio­nen inte bara hörts utan också förståtts, då den typ av informatio­n de förmedlar oftast är av stor vikt. Att ha viktig informatio­n tillgängli­g i skrift att dela ut är ett bra komplement för att försäkra sig om att informatio­nen går fram.

Med social distanseri­ng och munskydd är det svårare för hörselskad­ade personer att få rätt informatio­n, med en växande känsla av isolering som följd. Det är viktigt att de allmänna riktlinjer­na för att minska smittsprid­ningen följs, men det är också viktigt att allmänhete­n blir upplyst om de kommunikat­ionssvårig­heter som uppstår för en stor del av befolkning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland