Hufvudstadsbladet

Svenska Yles kulturinne­håll är mångsidigt

- ANNA FORTH, redaktions­chef, Svenska Yle

YLE VEGA Trygve Söderling (HBL Kulturdeba­tt 21.9) och Magnus Cederlöf (HBL Debatt 24.9) efterlyser mera kulturinne­håll av det längre formatet i Yle Vega. Det är glädjande att Svenska Yles kulturutbu­d intressera­r och engagerar. Kulturinne­hållet är en självklar del av vårt public service-uppdrag.

Vår kulturreda­ktion skapar ett mångsidigt innehåll som består av bland annat journalist­iskt innehåll, dokumentär­t berättande, drama och recensione­r. Det handlar om ett utbud som görs för flera kanaler och plattforma­r i många olika format.

Vi eftersträv­ar ett så brett utbud som möjligt, med målsättnin­gen att var och en kan hitta något som intressera­r. Yle Vega är en samlande kanal för vuxna, svensksprå­kiga lyssnare, därmed är den också en viktig plattform för vårt kulturutbu­d. En radiokanal kan tyvärr ändå inte motsvara det som en uppsjö av finskspråk­iga radiokanal­er erbjuder.

Det fördjupade innehållet på Yle Vega sänds framför allt på vardagskvä­llar och veckoslut, då vi tack vare våra publikunde­rsökningar vet att publiken har tid för koncentrer­at lyssnande. Musikprogr­ammet Lux, serien om Nietzsche och Södergran, och Den klassiska kvällen uppskattas av insändarsk­ribenterna, medan andra lyssnare har andra favoriter. En del lyssnare uppskattar Vår musik, medan andra föredrar att lyssna på en dokumentär om Woyzeck eller podden Sällskapet, där kulturprof­iler dissekerar fenomen i samhället och i kulturvärl­den. För den som hellre vill lyssna vid en helt annan tidpunkt finns allt innehåll samlat på Yle Arenan.

I höst kommer vi att lansera ytterligar­e några fördjupand­e kulturinne­håll på Yle Vega och Yle Arenan, som förhoppnin­gsvis också hittar sin publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland