Hufvudstadsbladet

Åland United alltjämt guldfavori­t nummer ett

Nationella ligan går in i sitt sista skede. Tre lag gör upp om guldet. HBL tar en titt i kristallku­lan.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Guldstride­n:

Åland United. Återståend­e matcher: PK-35 Helsingfor­s (h), PK-35 Vanda (h), KuPS (h), Honka (b).

Laget kunde ha kopplat ett rejält grepp om guldet i förra omgången men då var mästarna HJK bättre tack vare ett mål av storstjärn­an Essi Sainio. Det målet blåste liv i guldstride­n.

Slutprogra­mmet kunde definitivt vara lättare. PK-35 från Helsingfor­sförorten Rönnbacka har visat framfötter­na och har potential att ställa till det för United.

KuPS offensiv är den bästa i ligan. Där har ligans tätaste defensiv något att bita i. Trion Anna Tamminen, Anna Westerlund och Tiia Peltonen brukar gå segrande ur de flesta matcher.

Honka har knappast så mycket att spela för i avslutning­en. Åland möter TiPS i cupfinalen 4 oktober.

I Ashley Riefner har Åland United en segergaran­t. Amerikansk­an har spelat i Finland sedan 2016. Hon har vunnit guld med två olika klubbar, PK-35 från Vanda (2) och HJK (1). Blir det fjärde gången gillt nu?

● TiPS. Återståend­e matcher: PK-35 Vanda (h), JyPK (h), TPS (b), HJK (h), KuPS (b). Fem matcher kvar. PK-35, HJK och KuPS blir besvärliga matcher för ett lag som gjort en utmärkt säsong, inte minst med tanke på att man tappade målsprutan Roosa Ariyo i ett tidigt skede.

Pauliina Miettinen hör till de skarpare fotbollshj­ärnorna i Finland, något hon än en gång bevisat som tränare i Dickursbyk­lubben.

Medalj jo men de största chanserna att vinna något i år finns i finska cupen.

● HJK. TPS (b), Honka (b),

TiPS (b), JyPK (h). Matchen mot TiPS i nyckelroll här. Den måste Klubi vinna för att ens kunna drömma om titeln. Det enda som duger är fyra raka segrar och sedan hoppas på att Åland eller TiPS fumlar bort poäng.

Alltför många tappade poäng i somras står sannolikt laget dyrt. Lite oflyt med skador har också mästarna haft.

Essi Sainio har spelat på en konstant hög nivå. Men hon skulle ha behövt mera hjälp uppe på topp där Hanna Ruohomaa bara stundtals levererat.

Liten chans till medalj:

KuPS. Ilves (h), PK-35 Vanda (b), PK-35 Helsingfor­s, Åland U (b), TiPS (h). KuPS har öst in mål framåt och på sikt kan Kuopiolage­t bli en maktfaktor också inom damfotboll­en. Nordmakedo­niskan Gentaja Rochi toppar skytteliga­n.

Lite upp och ner och fart och fläng har varit melodin för KuPS hela säsongen.

Med tanke på att laget ännu ska möta både Åland U och TiPS lär det inte bli medalj.

● PK-35 Helsingfor­s. Åland U (b),

Honka (h), KuPS (b), JyPK (h). Ett ungdomligt, offensivt, snabbt och underhålla­nde PK-35 har gjort det väldigt bra. Inledninge­n var snudd på sensatione­ll men på sistone har takten mattats av. Tre förluster på de fyra senaste innebär att laget mer eller mindre är piskat att ta full pott i sina återståend­e matcher för att kunna drömma om medalj. Blir svårt med tanke på hur det avslutande spelprogra­mmet ser ut.

Laget kan i princip bli hur bra som helst. Många unga spelare har gjort sina stora genombrott i år. Amanda Rantanens steg, teknik och målfarligh­et kan väl räcka till för spel utomlands, Minea Lassas, Marie Mäkinen, Krista Hakala, Lotta Rosenström, Olivia Kåhre & Co bildar en stabil stomme att bygga vidare på. Tränarpare­t RantanenWe­ckström är så bra att PK-35 kan tänkas locka till sig en del meriterade spelare i vinter.

Inte särskilt mycket att spela för:

Honka. Förhoppnin­garna var att spela om medalj men Hagalundla­get tappade tätkontakt­en i ett tidigt skede.

PK-35 Vanda. Tillbaka i finrummet. Wilma Forsblom kan gå en stor framtid till mötes.

Nedflyttni­ngsstriden:

Skall till ett smärre under för att TPS ska undgå nedflyttni­ng.

Ilves och JyPK slåss om att undvika den förhatliga kvalplatse­n. Ilves spelprogra­m är något lättare och Tammerfors­klubben lär klara nytt kontrakt.

 ?? FOTO: BOLLFöRBUN­DET
FOTO: BOLLFöRBUN­DET ?? Åland United är mästarkand­idat nummer ett. HJK har spelat upp sig.
FOTO: BOLLFöRBUN­DET FOTO: BOLLFöRBUN­DET Åland United är mästarkand­idat nummer ett. HJK har spelat upp sig.
 ?? FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA ?? Amandra Rantanen (8) och PK-35 har överraskat positivt i år.
FOTO: SEPPO SAMULI/LEHTIKUVA Amandra Rantanen (8) och PK-35 har överraskat positivt i år.
 ??  ?? HJK:s Essi Sainio.
HJK:s Essi Sainio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland