Hufvudstadsbladet

Snabbteste­r kan bli lösning för EM-publik

Utan coronavacc­in, inget OS, säger en del experter. Men fotbolls-EM, ska det kunna genomföras coronasäke­rt nästa sommar? – Vi planerar för ett vanligt EM, men har lärt oss att bli bra på att parera, säger svensken Lars-Christer Olsson, styrelsele­damot i U

- INGELA AHLBERG/TT

Klubblagsf­otbollen i Europa har kört hela sommaren, oftast utan publik, och i september inleddes landslagss­pelet med Nations League – helt utan publik.

I juni nästa år hoppas Europeiska fotbollsfö­rbundet (Uefa) kunna genomföra den uppskjutna EM-turneringe­n i tolv olika städer runtom i Europa med fullt av publik på läktarna. Men man funderar förstås på olika scenarier utifrån vad som kan hända med coronapand­emin fram till dess.

– Fotbollen har under våren och sommaren lärt sig att man kan improviser­a. Vi förbereder oss som om det ska spelas ett vanligt EM, men hinner det inte komma något vaccin som fungerar eller om det i vår kommer en tredje våg – då är man nog beredd att ta beslut på kort varsel, säger Lars-Christer Olsson, som är ordförande i Föreningen svensk elitfotbol­l, Sef, och representa­nt i Uefa för de europeiska proffsklub­barnas organisati­on EPFL.

Snabbteste­r

Samtidigt hävdar skeptiker och en del experter att det är omöjligt att ha stora idrottseve­nemang om det inte finns ett vaccin tillgängli­gt.

Epidemiolo­gen och statistike­rn Joacim Rocklöv vid Umeå universite­t håller med om att stora evenemang som fotbolls-EM och sommarOS är drivande när det gäller smittsprid­ning av covid-19. Men kanske kan det gå att genomföra stora mästerskap nästa sommar med publik även utan ett tillgängli­gt och tillförlit­ligt vaccin, menar han.

– Om det är utomhus, som i EM, är det mindre risk för smitta. Och man kanske kan testa mer och kanske kan titta på immunitet, säger han.

– Det finns redan snabbteste­r, som man kan se i stort sett direkt om man är smittad, och de kommer säkert att utvecklas ännu mer så man kanske kan bli screenad när man går in på arenan. Det kan hjälpa till att hålla borta smittan.

Ingen deadline

Rocklöv anser att det är för tidigt att göra en ordentlig riskbedömn­ing eftersom man inte vet vad som händer med viruset och med forskninge­n. Det är också därför som Uefa avvaktar händelsefö­rloppet och inte har någon deadline för ett beslut om EM:s genomföran­de och om det ska vara med publik eller inte.

– Sådana här frågor kommer säkert upp i slutet av hösten när biljetter ska lanseras. Nu gjorde vi en första testomgång med publik vid Supercupfi­nalen i Budapest där man tog in 16 000 åskådare, säger LarsChrist­er Olsson om finalen där Bayern München slog Sevilla med 2–1.

– Och fler och fler ligor sätter nu i höst i gång med publik på läktarna. Då får vi se vad som är möjligt eller inte möjligt att göra.

Uefas krav: publik

När coronapand­emin kom reviderade­s avtalen med de tolv värdnation­erna i EM, som förband sig att arrangera matcherna med internatio­nell publik. Men givetvis är Uefa berett på förändring­ar om pandemin tar grepp om en enskild nation eller hela Europa.

– Teoretiskt skulle man kunna flytta mästerskap­et till färre länder om ett av arrangörsl­änderna inte kan arrangera. Då får någon annan hoppa in i den rollen. Men det blir inte enkelt eftersom spelordnin­gen är gjord.

Olsson säger att med den kunskap om viruset och smittsprid­ning som Uefa nu har är det möjligt att genomföra EM under den pågående coronapand­emin.

– Men det går förstås inte om smittan finns i hela Europa, då kvittar det hur bra organisati­on vi har.

Finland ska enligt nuvarande planer möta Ryssland och Belgien i S:t Petersburg samt Danmark i Köpenhamn i gruppspele­t i juni 2021.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Frågeteckn­en kring nästa sommars eventuella EM-slutspel är många.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Frågeteckn­en kring nästa sommars eventuella EM-slutspel är många.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland