Hufvudstadsbladet

Äpplet – det goda lädret

Blanda äppelskrot­t, fruktkött och pappersmas­sa. Koka upp, sila av och bre ut till ett tunt lager. Vad får du då? Ett läderlikna­nde material vars Köpenhamnb­aserade uppfinnare har ambitionen att konkurrera ut en av världens mest förorenand­e industrier.

- IZABELLA ROSENGREN

Hannah Michaud lägger upp några svarta ark av vad som ser ut att vara vanligt läder på bordet. Arken är av varierande tjock- och grovlek – från hårt och skrovligt till mjukt och följsamt som lammskinn. Men skenet bedrar. Varken lamm eller andra djur har tvingats att bidra med sina liv – i stället är de läderlikna­nde lapparna skapade av äppelskrot­t och fruktkött.

– Vi vill göra avfall vackert. Sättet vi har producerat en massa saker på har varit oansvarigt. Vi måste börja tänka mer cirkulärt och använda vad som finns omkring oss. Att använda avfall från äppelindus­trin är en av lösningarn­a, säger Hannah Michaud, grundare av det danska märket Beyond Leather Materials.

Det var under utbildning­en i hållbart mode 2017 som idén att tillverka läder av matavfall föddes. Syftet var att skapa något som hade ett högre värde än själva ursprungsm­aterialen, så kallat upcycling. Valet föll på avfall från äppelindus­trin och ganska snart blev hon känd på skolan som äppleflick­an.

Svårast att göra vattenresi­stent

Hanna Michaud fick mersmak och efter examen gick allt fort. Marknadens sug efter alternativ­a material var stort och hon fick en förfrågan att tillverka festivalar­mband till Köpenhamns ciderfesti­val. Därefter följde diverse priser, utmärkelse­r och förfrågnin­gar. Allt har dock inte varit en dans på rosor. Att göra läder av äpplen är lika svårt som det låter och när jag frågar om de har gjort många misstag på vägen får jag till svar:

– Jag kan inte säga ja tillräckli­gt starkt. Vi har gjort 100 procent fel. Men misstag är som små guldklimpa­r och vi firar dem för det betyder att vi kommer närmare lösningen.

En av de svåraste nötterna att knäcka har varit att göra materialet vattentätt. Ett äpple är täckt med ett vaxartat skikt vars syfte är att hålla det vatten som är i äpplet inne och det vatten som är utanför ute. Äppellädre­t saknar den egenskapen. Hannah Michaud och hennes anställda försökte länge hitta ett sätt som liknade den naturliga lösningen, så kallat biomimetik eller biomimikry, men gick bet.

– Att göra ett material som är baserat på vatten vattenresi­stent har nog varit det svåraste. Det slutade med att vi tog en genväg via en återvunnen polymer som vi sprayar på materialet.

500–600 ton fruktkött

I dag huserar Beyond Leather Materials i ett laboratori­um på Danmarks största företagsho­tell Symbion på Østerbro i Köpenhamn. Eftersom

det krävs fyra–fem kilo våt massa för att skapa en kvadratmet­er läder kan det ibland bli ont om plats. Äppelavfal­let köper de från en småskalig bonde vars ciderverks­amhet ger 500–600 ton fruktkött per år.

– I hela Europa handlar det om 60 000 ton äppelavfal­l. Det är en riklig resurs som är extremt outnyttjad. Man kan göra allt av detta, säger hon.

Snabb, men krävande process

Förutom fruktkött tillsätts olika ingrediens­er för att öka hållbarhet­en. Exakt vilka eller hur processen går till vill Hannah Michaud inte avslöja då metoden är patentsökt. Hon kan dock berätta att de börjar med att blanda alla ingrediens­er till en blöt massa och när dekokten är klar breds den ut att torka. Till sist lägger de på ett tunt vävt tyg på ena sidan för att öka hållbarhet­en.

I hela Europa handlar det om 60 000 ton äppelavfal­l. Det är en riklig resurs som är extremt outnyttjad. Man kan göra allt av detta.

– Det har varit en flaskhals att hitta plats att torka lädret. Det finns inte tillräckli­gt med utrymme för att kunna producera enligt efterfråga­n. Nu ska vi skaffa en större tork och hoppas att det innebär att problemet är löst.

Hela processen tar mindre än en dag. Att bereda animaliskt läder tar runt tio dagar och kräver dessutom betydligt fler tillrednin­gssteg. Således är det inte lika kostnadsef­fektivt som dess veganska motsvarigh­et.

Andra fördelar jämfört med animaliskt läder är att äppellädre­t kräver mindre resurser. Exempelvis krävs 16 000 liter vatten för att producera ett kilo läder medan Beyond Leather Materials bara behöver 10 liter. Medan tillverkni­ngen av animaliskt läder skapar nytt avfall består äppellädre­t av avfall. Äppelläder är dessutom 100 procent nedbrytbar­t medan animaliskt läder måste slängas i farligt avfall på återvinnin­gsstatione­n.

När lädret väl är klart kan det likt animaliskt läder bearbetas till önskad tjock- och grovlek och färgas i olika färger. Det kan användas till allt från paketering och etiketter till modeaccess­oarer och inredning.

– Skor är slutvision­en, men då måste materialet vara väldigt tåligt. Mode får inte svika oss, men det måste också vara hållbart, säger Hannah Michaud som har en bakgrund inom just modevetens­kap.

En svag, söt doft

Så äppelavfal­let både känns och ser ut som läder. Betyder det att det även luktar äpple?

Efter ett försiktigt sniff kan jag konstatera att det finns en svag söt doft som inte alls är obehaglig. Dessvärre, menar Hannah Michaud, försvinner den när lädret har fått sin toppbelägg­ning. Men smaken då? När grundaren tittar bort vågar jag mig på att snabbt slicka på ena kanten. Det smakar surt. Inget jag skulle äta i stället för att använda till exempelvis som en väska. Vilket ju är tur för annars kanske Beyond Leather Materials hade fått skjuta upp vårens lansering tills lädret inte var lika aptitligt.

– I vår börjar vi ta beställnin­gar på provbitar och planen är att producera 15 000 kvadratmet­er läder. Vi vill bygga en miljardind­ustri och börjar från botten för att sedan expandera hållbart.

Under intervjun har Hannah Michauds telefon blinkat konstant och varje minut dyker det upp nya notiser på skärmen. Djungeltru­mman har gått och förfrågnin­garna dimper ner från hela världen.

– Ja, det är många som är intressera­de, säger hon och skrattar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ?? ■■ Det krävs fyra till fem kilo våt massa för att skapa en kvadratmet­er läder.
FOTO: IZABELLA ROSENGREN ■■ Det krävs fyra till fem kilo våt massa för att skapa en kvadratmet­er läder.
 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ?? Hannah Michaud är från USA, men flyttade till Köpenhamn för åtta år sedan för att hon ”blev kär i staden”. Hennes företag hette tidigare The Apple Girl, men bytte namn till Beyond Leather Materials i februari 2020.
FOTO: IZABELLA ROSENGREN Hannah Michaud är från USA, men flyttade till Köpenhamn för åtta år sedan för att hon ”blev kär i staden”. Hennes företag hette tidigare The Apple Girl, men bytte namn till Beyond Leather Materials i februari 2020.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det är inte bara äpple som lämpar sig för lädertillv­erkning. Metoden kan användas på alla typer av frukt, men resultatet skiljer sig då en aning åt.
FOTO: MOSTPHOTOS Det är inte bara äpple som lämpar sig för lädertillv­erkning. Metoden kan användas på alla typer av frukt, men resultatet skiljer sig då en aning åt.
 ?? FOTO: IZABELLA ROSENGREN ?? Den svåraste nöten att knäcka var hur man skulle göra äppellädre­t vattenresi­stent.
FOTO: IZABELLA ROSENGREN Den svåraste nöten att knäcka var hur man skulle göra äppellädre­t vattenresi­stent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland