Hufvudstadsbladet

Svenska Teaterns ställning tryggas, Anna-Maja Henriksson gläder sig

Svenska Teaterns ställning som finlandssv­ensk nationalsc­en tryggas i och med statsrådet­s beslut om att reformera statsandel­ssystemet för scenkonst.

- HBL

”Svenska Teatern är en viktig del av den finländska teaterkons­ten och har länge i praktiken haft ställning som den svensksprå­kiga nationalsc­enen”, säger en strålande glad SFP:s partiordfö­rande, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson i ett pressmedde­lande.

Statsrådet beslöt på torsdagen att statsandel­ssystemet för scenkonst

reformeras. Hela paketet omfattar såväl teatrar som orkestrar i Finland och är en välkommen reform. Enligt lagförslag­et tryggas också Svenska Teaterns finansieri­ng. En ny lag om främjande av scenkonst ska ersätta den gällande teater- och orkesterla­gen.

”Svenska Teaterns ställning inom det svensksprå­kiga teaterfält­et påminner i många avseenden om den ställning som Finlands Nationalte­ater har inom det finskspråk­iga teaterfält­et. Vi förverklig­ar nu regeringsp­rogrammets skrivelse om att Svenska Teaterns ställning och finansieri­ng som nationell huvudscen tryggas i samband med statsandel­sreformen för performati­v konst”, säger Henriksson.

”Det är en viktig markering för det svenska i Finland att finansieri­ngen för Svenska Teatern nu tryggas till en nivå som möjliggör verksamhet som en nationell teater ska ha. Gediget arbete har burit frukt i denna viktiga fråga”, avslutar Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland