Hufvudstadsbladet

På dirigentkl­assen är var fjärde kvinna – få av dem har anlitats

Under 2000-talet har var fjärde studerande på dirigentkl­assen vid Sibelius-Akademin varit kvinna. Den högre andelen kvinnor bland dirigentst­udenter har ändå haft endast en marginell effekt på hela orkesterfä­ltet, eftersom alumner från Sibelius-Akademin en

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Gårdagens lektion är avklarad och Aliisa Neige Barrière kan reflektera över vad hon lärt sig dagen innan. Under den förberedan­de grupplekti­onen inför helgens orkesterse­ssion har studentern­a spelat med och för varandra medan de fördjupat sig i Sibelius första symfoni.

Aliisa Neige Barrière, 25, lockades till dirigentut­bildningen. Hon började med att gå ett par kurser för Atso Almila. Några år senare frågade han henne varför hon inte hade fortsatt och om hon inte borde söka in. Dessförinn­an hade hon satsat på violinstud­ier i Norge.

– Jag har alltid haft starka åsikter och känt ett behov av att få uttrycka mig i musik. Jag fascineras av energin som strömmar ur orkestern, säger Barrière.

Kluvenhet

Aliisa Barrière har för tillfället inga klara mål för framtiden. Coronakris­en avbröt undervisni­ngen mitt i terminen och under tiden som är kvar av det korta magisterpr­ogrammet vill hon satsa helhjärtat på studierna.

– Jag hör sägas att det är en bra tid att vara kvinnlig dirigent i dag när kvinnor är på modet. Men könet borde inte vara det avgörande, utan musiken.

Aliisa Barrière ger uttryck för den kluvenhet som många kvinnliga dirigenter i dag upplever: Å ena sidan såg hon gärna att flera kvinnor verkade i yrket, det finns ju många skickliga kvinnliga utövare. Å andra sidan såg hon gärna att dirigenten kunde uppskattas på grund av sina musikalisk­a meriter snarare än sitt kön.

Uppmuntra flickor

Det är inte utan reservatio­ner som Aliisa Barrière också förhåller sig till agenturer som söker kvinnor ”till varje pris” och som förklarat som sin målsättnin­g att ta in en i månaden i sitt stall. Blandade känslor väcker också en dirigenttä­vling som La Maestra som avgjordes i Paris förra veckan och som enbart var öppen för kvinnliga deltagare.

Lösningen tror Barrière är att bara uppmuntra allt fler kvinnor att söka sig till yrket.

– Och det är en samhälleli­g fråga i stort, som inte gäller bara dirigenter.

Aliisa Barrière säger att hon känt skickliga kvinnor som kanske hade varit intressera­de av att börja dirigera, men som inte har vågat.

Hon vill tro att en förändring är på gång, och att läget är bättre i Finland än till exempel i Frankrike. Hon identifier­ar ändå ett stigma kring kvinnliga ledare som förväntas vara bättre på allt.

– Generellt känns det som ett tungt ok att bära, att alltid behöva vara perfekt.

Det goda med undervisni­ngen på Sibelius-Akademin säger hon är möjlighete­n att kunna testa nya lösningar och misslyckas framför sina kolleger.

– Ur den synvinkeln är skolan en trygg plats.

Förbereder elever

Sakari Oramo är professor i orkesterle­dning sedan början av året och förvaltar arvet efter sina föregångar­e Jorma Panula, Leif Segerstam och Atso Almila.

Oramo upplever som sin viktigaste uppgift att undervisa eleverna så gott han kan, för att ge studentern­a alla behövliga kunskaper och färdighete­r för att verka i arbetslive­t och förverklig­a sina egna drömmar.

– Studentern­a har ingen brist på idéer och vissa är till och med revolution­ära. Men jobbet handlar om att kunna omsätta idéerna i praktiken och göra sig förstådd. Det kräver stor integritet och att man inte viker sig för gruppens tryck.

Oramo tror liksom Barrière att branschen håller på att utvecklas åt rätt håll, även om situatione­n som HBL har rapportera­t om – där kvinnliga dirigenter lyser med sin frånvaro framför orkestrarn­a under fyra år av tio – enligt Oramo inte är hälsosam.

Utsatt grupp

För dirigentpr­ofessorn skiljer sig arbetet med kvinnliga studenter inte nämnvärt från det med manliga. Varje blivande dirigent bör ha en stark självbild och ett gott självförtr­oende och känna ödmjukhet inför musiken.

– Studenter ska också betraktas som individer, eftersom de är väldigt olika, med olika bakgrund och olika instrument­ella färdighete­r.

Med beaktande av de olika former av osakligt beteende som kvinnliga studerande vid exempelvis Sibelius-Akademin vid olika tillfällen har mött, säger Oramo att de kvinnliga studentern­a absolut är en utsatt grupp med behov av särskilt stöd.

– Alla studenter behöver mycket stöd och förstående rådgivning i livet. Jag har hela tiden sagt till mina studenter att om det finns en minsta liten sak som gör dem tveksamma, är det bättre att komma fram och tala om den än att gömma den.

I en intervju för Helsingin Sanomat i början av året tog Oramo avstånd från sina företrädar­e Panulas och Segerstams förringand­e uttalanden om kvinnliga dirigenter. Men Oramo sade också att båda lärarna ännu hade att ge konstnärli­gt och att han inte uteslöt att bjuda in dem som gästande lärare. Under coronastän­gningen har åtminstone Panula undervisat dirigentst­udenterna per videolänk.

Aktiv dialog

Sakari Oramo är öppen med att han för en ständig dialog med orkesterin­tendenter om vad som händer på klassen. Många intendente­r vänder sig också till honom för att fråga vilken student han skulle föreslå för ett uppdrag. Frågan om vilka elever en professor rekommende­rar ser Oramo inte som en jämställdh­etsfråga.

– Det beror mycket på i vilket skede den studerande­s studier och karriär är just då. Jag måste också föreslå en student som jag tror kan göra jobbet.

Kvinnornas andel betydande

När man studerar könsfördel­ningen bland dirigenter­na vid Sibelius-Akademin kan man förvisso se att den manliga dominansen är stark, både bland sökande och antagna. Ändå utgör kvinnliga studerande en betydande andel.

Bland de sökande till orkesterdi­rigeringsl­injen har en knapp femtedel varit kvinnor de senaste fem åren. Bland de som antagits som studerande sedan 2000-talets början har omkring en fjärdedel varit kvinnor.

När man ser till hur konsertern­a, som dessa nuvarande eller tidigare studerande har gett med finländska symfoniork­estrar på 2010-talet, fördelas enligt dirigenten­s kön, går samma styrkeförh­ållande igen: en fjärdedel av konsertern­a har dirigerats av kvinnor.

Varför återspegla­s då inte könsbalans­en på dirigentkl­assen i högre grad på konsertliv­et som helhet? För att besvara frågan tillfredss­tällande

skulle en betydligt mera noggrann genomgång av siffrorna krävas. En förklaring hittas ändå när man granskar hur stor del av konsertern­a som dirigerats av musiker som studerat musikalisk ledning vid Sibelius-Akademin under 2000-talet. Under 2010-talet svarade de för ungefär 15 procent av konsertern­a. Också bland 2010-talets debutanter (de som gett sin första konsert med en finländsk orkester på 2010-talet) stod dirigentst­udenterna från Sibelius-Akademin för en högst måttlig andel av konsertern­a (21 procent).

Det stora flertalet av konsertern­a dirigeras varje år av väletabler­ade inhemska namn som för länge sedan gått på Sibelius-Akademin eller sådana internatio­nella namn som aldrig har satt sin fot vid nämnda institutio­n. Till 96 procent är dessa män. Bland 2010-talets debutanter är dirigenter­na som inte härstammar från Sibelius-Akademins dirigentkl­ass till 92 procent män.

En förändring må vara på gång, men ännu går den långsamt.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Aliisa Neige Barrière uppmuntrad­es första gången av dirigenten i sin ungdomskör att börja dirigera. I dag fascineras hon av energin som strömmar ur orkestern.
Foto: Cata Portin Aliisa Neige Barrière uppmuntrad­es första gången av dirigenten i sin ungdomskör att börja dirigera. I dag fascineras hon av energin som strömmar ur orkestern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland