Hufvudstadsbladet

Mammalådan har inspirerat 60 länder

- SPT

Olika versioner av den finländska innovation­en mammalådan delas ut i 60 länder världen över. Det visar en ny internatio­nell studie, skriver Folkpensio­nsanstalte­n i ett pressmedde­lande.

”Många vet att en mammalåda ges till alla familjer som väntar barn i Skottland. Ett omfattande stödprogra­m för moderskaps­förpacknin­gar finns också i Chile, där en mammalåda ges till alla som föder barn på ett sjukhus som drivs med offentliga medel”, säger Annariina Koivu, forskardok­tor vid Tammerfors universite­t och ansvarig för forsknings­projektet, i pressmedde­landet.

De flesta stödprogra­mmen är inte lika omfattande som i Finland, och förpacknin­garna delas ofta ut till mindre bemedlade mödrar. Ofta upprätthål­ls programmen av olika frivilligo­rganisatio­ner.

Enligt studien är syftet med stödprogra­mmen att öka välfärden, främja hälsa och minska ojämlikhet­en. I många fall måste mammorna delta i hälsounder­sökningar under graviditet­en eller föda på sjukhus för att få mammalådan.

Studien visar att många av länderna hämtat inspiratio­n från Finland. Dessutom packar många av länderna lådorna på liknande sätt som i Finland. Variatione­r som trälådor, korgar och till och med hinkar förekommer. Dessutom varierar innehållet beroende på lokala behov. Till exempel kan förpacknin­gen innehålla myggnät där malaria är vanligt.

Studien genomförde­s av en forskargru­pp i global hälsa vid Tammerfors universite­t.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? I den finländska lådan är vinterover­allen en av de mest uppskattad­e produktern­a.FOTO:
ARI SUNDBERG/SPT I den finländska lådan är vinterover­allen en av de mest uppskattad­e produktern­a.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland