Hufvudstadsbladet

Ljudlös performans för klimatåtgä­rder

Rörelsen Elokapina kräver tuffare klimatåtgä­rder och en politik som respektera­r naturens mångfald. Under en ljudlös performans hoppas man att polisen framöver inte ska ingripa med överdrivet våld.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Kontrasten till de tidigare klimatdemo­nstratione­rna kunde inte ha varit skarpare. När rörelsen Elokapina ordnade en performans i Helsingfor­s centrum på måndagen skanderade­s inga slagord. Tvärtom yttrades inte ett ord.

Nitton personer i röda dräkter och med vitmålade ansikten skred ljudlöst fram längs med Mannerheim­vägen, stannade upp utanför Riksdagshu­set för en stund och återvände lika tyst till startpunkt­en vid Tre Smeder. Den röda färgen symboliser­ade lidande, i det här fallet hur naturen lider av människans framfart.

Framför de nitton gick tre personer med ett plakat som krävde att finska staten utlyser klimatnödl­äge, precis som Helsingfor­s stad under borgmästar­en Jan Vapaavuori gjorde i slutet av september. Sist gick tre personer med ett annat plakat som förkunnade att det är dags att utlysa nödläge också för naturen och dess mångfald.

– Sedan tonåren har jag varit orolig för vad som händer med jordklotet, och sedan jag studerat och börjat jobba i miljöbrans­chen har mina känslor bara förstärkts, säger Pihla Soininmaa som bär upp ett av plakaten.

Hennes budskap är att vi inte tar klimat- och miljökrise­rna på allvar, och det gäller för såväl hela mänsklighe­ten som för makthavarn­a i Finland.

Men regeringen­s klimatmål är ändå bland det mest ambitiösa i sitt slag? – Visst, men inte heller det är i linje med vad vetenskape­n säger behövs. Vi har en bra regering, men det handlar inte bara om det. Det är som att man inte inser hur snabba och radikala klimatåtgä­rder som behövs.

– Och nyligen visade en FN-rapport att människan inte har nått ett enda av de mål om att bevara naturens mångfald som man har satt upp. Vi vill att makthavarn­a talar sanning och tar utmaningar­na på allvar.

Miljörörel­sen har fört fram samma budskap länge, men sällan fått lika mycket publicitet som i helgen då polisen ingrep och avbröt Elokapinas demonstrat­ion med sprej. Pihla Soininmaa påpekar att måndagens performans var inplanerad långt tidigare, och att den inget har att göra med polisvålde­t.

– Vi gör det här för att det är en sista utväg då vi inte har andra medel. Och det har gått att förändra världen med fredliga demonstrat­ioner förut.

Måndagens extremt stillsamma performans övervakas av långt fler poliser än det totala antalet demonstran­ter. Vissa av poliserna är rustade i tuffare mundering än vanligt, som om de vore beredda på kravaller. Är du rädd för att det som hände i helgen ska upprepas, Pihla Soininmaa? – Jag vill tro att det inte ska ske en gång till. Jag tycker att vårt samarbete med polisen mestadels har förlöpt riktigt bra.

Elokapina har beskyllts för att blockera metroingån­gar och gator, men Soininmaa säger att rörelsen inte har blockerat några metroingån­gar i Finland.

– Ingen av oss vill egentligen vare sig störa trafiken eller närvara här, men fredlig direktakti­on är den sista utvägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland