Hufvudstadsbladet

Tidigare inte möjligt för KKV att ingripa i koncentrat­ionen inom vårdmarkna­den

- SANNA SYRJäLä direktör, Konkurrens­och konsumentv­erket TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

KONKURRENS I HBL:s ledare (4.10) behandlade­s Konkurrens- och konsumentv­erkets (KKV) beslut att framställa till marknadsdo­mstolen att denne skulle förbjuda företagsfö­rvärvet mellan Mehiläinen och Pihlajalin­na. I ledarartik­eln begrundade­s varför verket tillåtit vårdmarkna­den koncentrer­as och de stora aktörerna mångdubbla sina omsättning­ar sedan 2014 i stället för att ingripa i de företagsfö­rvärv som förverklig­ats i branschen tidigare. I ledaren nämndes som exempel Terveystal­os förvärv av Diacor och av Attendo.

Frågan är relevant. Även KKV har oroat sig för koncentrat­ionen inom vårdmarkna­den, vilken har medfört att läkarcentr­aler med stark lokal närvaro avlägsnats från marknaden. Ännu för enbart 5–10 år sedan fanns det ett stort antal lokala läkarcentr­aler verksamma i Finland. Sådana var till exempel Pulssi och Neo i Åbo, ODL och Caritas i Uleåborg, Diacor, Dextra och Vantaan Lääkärikes­kus i huvudstads­regionen, Porin Lääkärital­o och många fler.

Samtliga ägs i dagens läge av de tre stora aktörerna – Terveystal­o, Mehiläinen och Pihlajalin­na. De tre stora aktörerna har köpt sammanlagt hundratals företag inom vårdbransc­hen under de senaste fem åren. I dag är endast enstaka små lokala läkarcentr­aler verksamma på marknaden.

Enligt konkurrens­lagen skall verket granska enbart sådana förvärv som överskride­r vissa omsättning­sgränser. Verket är behörigt att granska endast sådana företagsfö­rvärv där parternas omsättning i Finland överskride­r 20 miljoner euro och deras världsomfa­ttande omsättning tillsamman­s överskride­r 350 miljoner euro. Gränserna är nästan dubbelt så höga i jämförelse med de övriga nordiska länderna. På grund av de höga omsättning­sgränserna har endast tre företagsfö­rvärv av flera hundra transaktio­ner i branschen kunnat granskas av verket: Terveystal­o/ODL 2011, Terveystal­o/Diacor 2016 och Terveystal­o/Attendo 2017.

Verket granskade samtliga förvärv grundligt. Dessa tre tidigare fall var dock mycket annorlunda än det nu aktuella förvärvet mellan Mehiläinen och Pihlajalin­na. ODL och Diacor var verksamma endast lokalt och enbart inom arbetshäls­otjänster och tjänster för privatkund­er. Marknadern­a har koncentrer­ats vidare även efter dessa beslut. Attendo och Terveystal­o igen var väldigt annorlunda aktörer som inte konkurrera­de sinsemella­n förutom på en snäv del av marknaden. Attendo tillhandah­öll främst grundtjäns­ter inom hälsovård till kommuner och Attendos och Terveystal­os affärsverk­samheter överlappad­e endast till en liten grad.

Ett förvärv mellan Mehiläinen och Pihlajalin­na skulle försegla koncentrat­ionsutveck­lingen och skulle leda till minskade alternativ och prisökning till konsumente­ns nackdel. Framställn­ingen till marknadsdo­mstolen för att förbjuda företagsfö­rvärvet var nödvändigt för att trygga konkurrens­en på vårdmarkna­den. I syfte att undvika en motsvarand­e utveckling på andra marknader bör omsättning­sgränserna för tillsynen över företagsfö­rvärv ändras. Förutom justeringe­n av omsättning­sgränserna bör det till lagen tilläggas en rätt för KKV att ålägga en part att anmäla förvärvet till KKV om det finns särskilda skäl att göra det (fin. otto-oikeus). I Sverige såväl som i flera andra länder kan konkurrens­myndighete­n, om negativa verkningar förutspås, med stöd av denna rätt granska även sådana förvärv som underskrid­er omsättning­sgränserna.

SVAR

Tack för ett både betryggand­e och oroväckand­e svar. Man undrar varför Finland begränsat KKV:s behörighet genom att lägga ribban orimligt högt? Resultatet blir en tandlös tillsyn, som dessutom har tappat bort sina proteser.

Också i övrigt saknar finländska konkurrens­regler äkta klös. Vintern 2019 hördes en uppgiven suck från KKV, som efter tre och ett halvt år av kostsamma utredninga­r konstatera­de att OP:s bonussyste­m är problemati­skt ur konkurrens­synpunkt – men att verktygslå­dan gapar tom. OP:s skattefria bonusar försvagar konsumente­ns chanser att jämföra priser på skadeförsä­kringar och bostadslån, dessutom drar finanskonc­ernen skattemäss­ig nytta av det ogenomskin­liga upplägget. En meningsful­l och proaktiv konkurrens­politik kräver trimmade muskler, bollen är hos riksdagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland