Hufvudstadsbladet

Cronstedt fick en pistol som tack

Vapenhandl­aren William Wadstein i Helsingfor­s har en dyrgrip i sina samlingar, en speciell pistol från slutet av 1700-talet. Den har nämligen tillhört amiral Carl Olof Cronstedt, han som lät ryssarna inta Sveaborg utan strid år 1808.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det var artikeln om tidsresorn­a på Hertonäs gård förra veckan (HBL 28.9.2020) som påminde William Wadstein i Kronohagen om vilken unik pistol han har i sin vapenaffär. Han är nämligen inte bara vapenhandl­are utan också en ivrig samlare av antika vapen.

– Jag läste med intresse artikeln om Carl Olof Cronstedt, det är fint att dagens skolelever får lära känna honom. Därför vill jag nu berätta om amiralens vapen, som jag kom över av en slump, berättar William Wadstein när han ringer upp HBL efter att ha läst artikeln.

Det låter så pass intressant att vi gör ett besök i hans vapenaffär Finn Enterprise. Till vardags säljer Wadstein jaktgevär, patroner och tillhörand­e jaktutrust­ning till jägare och gamla vapen till vapensamla­re. Men han köper också in gamla vapen, speciellt av dödsbon och äldre jägare som inte längre behöver sina vapen.

– Antika vapen är det som intressera­r mig mest. Jag har ett par olika flintlåspi­stoler från 1700-talet, de är de äldsta i min samling och ganska sällsynta. Från 1800-talet finns det däremot ganska mycket vapen i omlopp, förklarar Wadstein.

Det var så han kom över Cronstedts pistol, han köpte den av en gammal trogen kund som ville bli av med en handfull gamla vapen.

– Jag visste inte ens vad jag köpte, kunden berättade först efter att vi skrivit ut kvittot att det är något speciellt med ett av vapnen. Han bad mig skruva loss pipan på flintlåspi­stolen och titta vad som fanns under den. Nå, där fanns en mycket gammal pappersbit fastklistr­ad, med en handskrive­n hälsning på. Jag trodde först att det var ett skämt, att någon hade satt dit lappen på skoj, berättar Wadstein.

Visade för experter

Men visst blev William Wadstein nyfiken på vilken slags dyrgrip han kommit över. Den sirliga texten var svår att tyda. Han vände sig till Riksarkive­t där arkivarier­na efter analyser av pappret kunde fastställa att det var äkta och gammalt, tillverkat i linne och bomull, troligtvis under senare halvan av 1700-talet. Texten var skriven med ett ännu äldre, svart bläck som använts runtom i Europa ända sedan begynnelse­n, så länge man har skrivit med bläck. Det gick ändå inte att datera exakt.

– Jag blev ivrig av denna upptäckt, att budskapet var så gammalt. Tänk att man med hjälp av modern teknik kan ta reda på historiska fakta! Men jag ville veta mera om vapnet, så 2011 åkte jag till Svenska armémuseet i Stockholm och visade upp pistolen.

Det visade sig att flintlåspi­stolen var en gåva till Carl Olof Cronstedt, som tack för hans insatser under slaget vid Svensksund 1792 i egenskap av befälhavar­e för den svenska flottan. Gåvogivare­n var Fabian Wrede, kungens sändebud och ansvarig för finska ärenden i Stockholm.

Vidare kunde Armémuseet berätta att pistolen inte var tillverkad i Sverige, utan i Tyskland.

– På själva låsskölden finns initialern­a FR, de tillhör den tyska vapensmede­n Franz Christophe­r Roth som var verksam 1726–1796 vid gränsen mellan Tyskland och Schweiz. Så vapnet är faktiskt äkta, säger William Wadstein.

Hela familjen jagar

Trots att Cronstedts pistol är unik och säkert skulle intressera en bredare krets brukar William Wadstein inte visa upp den på mässor eller utställnin­gar.

– Jag älskar mitt jobb och gillar att ha små unika saker i min samling, men jag har inget behov av att visa upp mina vapen för en större publik. Jag har faktiskt aldrig deltagit i en vapenutstä­llning. Här i butiken kan jag visa upp speciella vapen för trogna kunder, säger han.

Hela familjen Wadstein är ivriga jägare, pappa William har tagit de numera vuxna barnen Wilhelm och Wilhelmina med ut i skogen sedan de var barn. De har fått pröva på jakt av såväl sjöfågel och rådjur på hemmaplan som jakt av stenbockar och vildsvin utomlands.

– Numera ägnar jag mig främst åt jakt i viltvårdss­yfte, jag strävar efter att skjuta bort svaga exemplar så att stammen hålls frisk och välmående. Medan andra jägare drömmer om att skjuta ett rådjur med mäktig krona jagar jag helst individer med horn som spretar åt fel håll, förklarar William Wadstein.

Jag visste inte ens vad jag köpte, kunden berättade först efter att vi skrivit ut kvittot att det är något speciellt med ett av vapnen. Han bad mig skruva loss pipan på flintlåspi­stolen och titta vad som fanns under den.

William Wadstein

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vapenhandl­aren William Wadstein kom över Cronstedts pistol av en slump, den ingick i ett parti gamla vapen som en annan samlare sålde till honom. Det var först efteråt han insåg vilken raritet han hade köpt in.
FOTO: CATA PORTIN Vapenhandl­aren William Wadstein kom över Cronstedts pistol av en slump, den ingick i ett parti gamla vapen som en annan samlare sålde till honom. Det var först efteråt han insåg vilken raritet han hade köpt in.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Under pistolens pipa står det skriver med bläck på papper: Fabian Wrede En Gåfva till Carl Olof Cronstedt.
FOTO: CATA PORTIN Under pistolens pipa står det skriver med bläck på papper: Fabian Wrede En Gåfva till Carl Olof Cronstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland