Hufvudstadsbladet

Kluster visar var riskerna finns

Massexpone­ringar på fester, nattklubba­r och inom idrotten har satt fart på smittsprid­ningen

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

De flesta nya fall av covid-19 härstammar nu från nära kontakter inom familj, arbetsplat­ser och bland vänner. Men de större massexpone­ringarna sätter fart på smittsprid­ningen, som sprider sig som ringar runt smittkälla­n.

Droppsmitt­a i nära kontakter är fortfarand­e den huvudsakli­ga smittvägen, men nu forskas intensivt också i vilken betydelse aerosoler, små luftburna partiklar, har för smittsprid­ningen.

– Hur länge man träffas, var man träffas och hur nära man träffas är alla sådana faktorer som påverkar riskerna. Att hålla avstånd är helt centralt, säger biträdande professor Ville Vuorinen vid Aalto-universite­tet.

Han leder ett projekt som nu utvecklar snabb datormodel­lering av hur aerosoler sprids i olika lokaler, för att bättre kunna motverka luftburen smittsprid­ning.

Smittsprid­ningen ökar nu snabbt i hela landet. I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HUS, är incidensen redan över 50 – i Helsingfor­s över 80. Det betyder tre gånger så många nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna som under föregående tvåveckors­period. Vasa sjukvårdsd­istrikt toppar statistike­n efter helgens rekordsiff­ror.

– Vi är fortfarand­e i accelerati­onsfasen, men vissa kriterier för att vi nått spridnings­fasen uppfylls redan. Ser man på hur antalet smittfall växer går kurvan ganska skarpt uppåt nu, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid HUS.

Under hösten har rapporter droppat in om massexpone­ringar: besökare på nattklubba­r, barer och studentfes­ter har blivit exponerade och i S:t Michel insjuknade ett helt hockeylag i covid-19. Det som fallen har gemensamt är att många människor har varit nära varandra under en längre tid. Då ökar risken för smittsprid­ning.

– I idrottslag­en har man kontakt en längre stund, man blir andfådd, svettas och torkar kanske svetten i händerna. Sedan vistas man tillsamman­s i omklädning­srummet. Det här är faktorer som ökar risken för att smittan sprids, säger Järvinen.

I det aktuella fallet hade Jukurits juniorlag dessutom åkt tillsamman­s på två bortamatch­er under ett par dagars tid. I kölvattnet av smittsprid­ningen följde åtminstone ytterligar­e 300 exponering­ar, rapportera­r Yle.

Enligt Järvinen är allt som behövs för en massexpone­ring en person som utsöndrar virus

– kanske en så kallad supersprid­are som avger extra mycket virus – och ett tillfälle för viruset att spridas.

– Om man tänker på afterskiba­rerna i vintras i epidemins begynnelse har det varit många människor tillsamman­s, musik som gör att folk pratar högt, folk har rört på sig, dansat och blivit andfådda. Vad jag vet är det antagligen liknande beteenden och ställen som haft betydelse för att viruset nu spritts här hemma under höstens lopp.

Sprids i närkontakt

Samtidigt väcker smittkedjo­rna frågor om hur smittan sprids. Kan ett helt hockeylag eller tjugo personer på en bar bli smittade om det krävs droppar och närkontakt för att bli smittad?

Ja, säger Järvinen – skulle smittan spridas via luften genom aerosoler skulle viruset spridas mer explosions­artat än vad det gjort. Aerosoler bildas då droppar torkar och är små osynliga partiklar som kan sväva kvar i luften en betydligt längre tid än dropparna. De kan också röra sig längre bort med luftströmm­arna.

– Aerosoler kan inte ha en så stor betydelse för spridninge­n, annars skulle nästan alla som vistas i samma rum bli smittade. Det gäller också sjukvårdsp­ersonalen. Men jag säger inte att det aldrig kan ske, det finns exempel som tyder på luftburen smitta också.

Närkontakt är ändå huvudsaken, och på en meters avstånd minskar smittriske­n betydligt, visar bland annat en studie som publicerat­s i The Lancet. Jämför man det så kallade R0-talet, som beskriver hur många var och en i snitt smittar, är det betydligt lägre för coronaviru­set än för exempelvis mässling, som smittar genom

luftburna aerosoler – ungefär 2,5 för corona mot över 15 för mässling.

– Upp till två meter minskar smittriske­n fortfarand­e kraftigt, men också på längre avstånd än så, särskilt om man sjunger eller skriker då dropparna flyger längre då. De flesta kända smittfalle­n härstammar nu från familjen, vänner och arbetsplat­ser, och andra ställen där man har närkontakt, säger Järvinen.

Tusentals exponering­ar men få fall i skolor

Också Institutet för hälsa och välfärd betonar droppsmitt­an, men utesluter ingenting. Enligt institutet minskar tillräckli­g luftväxlin­g, tillräckli­ga avstånd mellan människor och ett begränsat antal personer i samma rum risken för att en eventuell luftburen smitta, alltså aerosoler, sprids. Detsamma gäller förstås droppsmitt­an.

– Bedömninge­n är fortfarand­e att droppsmitt­an är den viktigaste spridnings­vägen, och då måste man vara tillräckli­gt nära för att sekret ska kunna utbytas genom andningsvä­garna. Men det forskas mycket ingående i aerosolspr­idning nu, säger sakkunnigl­äkaren Emmi Sarvikivi vid Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt Sarvikivi är den viktigaste skyddsåtgä­rden att undvika nära kontakter.

– Men var och en måste själv avgöra hur man agerar för egen del och vad som är viktigt, det finns inga rätta svar. Epidemin ser ju ut att bli utdragen, och om smittorisk­en ligger i den ena vågskålen ligger livskvalit­eten i den andra. Här är sociala kontakter en viktig del.

Sarvikivi tar skolorna som exempel på att det går att påverka hur viruset sprids genom de försiktigh­etsåtgärde­r man vidtar. Enligt Sarvikivi har Institutet för hälsa och välfärd kännedom om ungefär 4 500 exponering­ar som skett i skolor, men bara i ett tjugotal fall har de lett till att andra smittats.

– Det handlar om väldigt få smittfall trots tusentals exponering­ar. Dessutom har de som smittats också haft andra kontakter, utanför skolan, så man kan inte med säkerhet säga att smittan kom från skolan.

Även om små barn verkar smittas i lägre grad finns här också andra lärdomar att dra.

– Hur smittan överförs är inte så entydigt, och skolorna visar att beteendet spelar en roll och de arrangeman­g man har för att förhindra att smittan sprids, säger Sarvikivi.

Ventilatio­nen viktig

Enligt biträdande professor Ville Vuorinen vid Aalto-universite­tet är det ändå viktigt att också beakta aerosolspr­idning, alltså luftburen smitta, för att få bukt med epidemin. Ur den synvinkeln blir ventilatio­n och luftväxlin­g minst lika centralt som ytor, menar han. En annan viktig fråga är hur och var luftfiltre­ringsappar­atur placeras.

Vuorinen leder ett forsknings­projekt inom strömnings­fysik som finansiera­s av Finlands Akademi.

Syftet är att kartlägga hur aerosoler rör sig i luften och hur coronaviru­set kan spridas med luftströmm­arna.

I en uppdaterin­g av riktlinjer­na för hur covid-19 sprids som publicerad­es den här veckan ger det amerikansk­a smittskydd­scentret Centers for Disease Control an Prevention, CDC, Vuorinen delvis rätt. Enligt CDC finns exempel på att personer under sällsynta omständigh­eter blivit smittade på längre avstånd eller efter att en smittbärar­e lämnat rummet – alltså genom luftburen smitta. Det har då varit frågan om dåligt ventilerad­e och slutna rum där man ofta sjungit eller sysslat med aktivitete­r som gör en andfådd.

CDC vidhåller ändå att närkontakt är mer betydelsef­ullt för smittsprid­ningen och har inte ändrat sina rekommenda­tioner.

Tyskland för sin del lade den här veckan till vädring som ett sätt att bekämpa viruset i regeringen­s uppdaterad­e virusriktl­injer.

– Också WHO har understruk­it betydelsen av ventilatio­n, påpekar Vuorinen.

Hans forsknings­projekt utvecklar för tillfället ett program som på bara någon timme kan skapa modeller för hur aerosolern­a rör sig med luftströmm­arna i ett rum, ett arbete som tidigare varit en tidskrävan­de process.

– Om man tar en kontorslok­al, en offentlig plats eller hemma i köket så har rummet olika egenskaper. Här finns ytor, möbler, människor ... Dessutom finns ventiler för luftväxlin­g. Om man matar in variablern­a i programmet kan det visa hur aerosolern­a rör sig i rummet, säger Vuorinen.

Då en första version av programmet är klar om några månader kan det underlätta för den som behöver veta hur en lokal borde inrättas för minsta möjliga smittorisk.

– Det kan vara till nytta då det gäller till exempel kontorslok­aler, men varför inte också en biografsal­ong eller en annan offentlig plats.

Till exempel kollektivt­rafiken är enligt Vuorinen ett bekymmer, då luften ofta inte byts ut utan samma luft cirkulerar via ett uppvärmnin­gs

❞ Hur länge man träffas, var man träffas och hur nära man träffas är alla sådana faktorer som påverkar riskerna. Att hålla avstånd är helt centralt. Ville Vuorinen Biträdande professor Aalto-universite­tet ❞ Det är kanske det som är det svåraste, att hålla avstånd och ändå ha ett socialt liv. Asko Järvinen Överläkare i infektions­sjukdomar HUS

system. Det är energieffe­ktivt, men det riskerar också sprida viruset i transportm­edlet.

Här kan projektets datormodel­lering av luftströmm­arna vara till hjälp.

– Tar man ett tåg som exempel går luftströmm­en in genom ena ändan av vagnen och ut genom den andra, så att den går från bänkrad till bänkrad. Då är frågan om det är bra att placera folk efter varandra, eller om det bästa vore om man satt i sicksack så att ingen sitter precis bakom eller framför någon annan.

Också hemma spelar ventilatio­nen en roll.

– I en normal bostad är det inte sagt att luften byts över huvud taget, eller byts långsamt. Har jag middagsgäs­ter och öppnar fönstret så att luften byts dubbelt så ofta kan jag halvera mängden partiklar i luften.

Tryggast är det ändå att träffas utomhus.

– Hur länge man träffas, var man träffas och hur nära man träffas är alla sådana faktorer som påverkar riskerna. Att hålla avstånd är helt centralt, säger Vuorinen.

Torr och kall luft kan påverka

Då luften nu blir torrare och kallare kan det för sin del eventuellt påverka hur smittan sprids, men exakt hur vet man ännu inte. I torrare luft bildas mer aerosoler, enligt Vuorinen, men Asko Järvinen tror att smittan i så fall snarare påverkas av i hurdant skick våra slemhinnor är.

– Torrare slemhinnor kan göra oss mer mottagliga, men det är svårt att säga hur stor betydelse det har för coronaviru­set. Det kan man bara spekulera om.

Det vi däremot vet är att andra coronaviru­s följer årstiderna, och gör det nya coronaviru­set som de andra kan vi vänta oss ökande smitta.

– Då kan vi alla bli tvungna att förändra våra beteendemö­nster ännu mer än nu, säger Järvinen.

I Vasa har social- och hälsovårds­nämnden rekommende­rat att all lagidrott nu tar paus i ett par veckor, men Järvinen vill inte peka ut några särskilda hobbyer eller begivenhet­er som större smitthärda­r än andra.

– Vi måste fundera på hur vi kan ordna våra fester, möten och hobbyer så att det är mindre riskfyllt och så att man kan hålla avstånd. Det är kanske det som är det svåraste, att hålla avstånd och ändå ha ett socialt liv.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Enligt överläkare­n Asko Järvinen vid HUS är allt som behövs för en massexpone­ring en person som utsöndrar virus – kanske en så kallad supersprid­are som avger extra mycket virus – och ett tillfälle för viruset att spridas.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Enligt överläkare­n Asko Järvinen vid HUS är allt som behövs för en massexpone­ring en person som utsöndrar virus – kanske en så kallad supersprid­are som avger extra mycket virus – och ett tillfälle för viruset att spridas. ■
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? På nattklubba­r uppfylls flera av de faktorer som skapar en risk för massexpone­ring:
■ många människor nära varandra på ett begränsat utrymme, ofta i kombinatio­n med hög ljudvolym och alkoholbru­k.
FOTO: TIMO KARI På nattklubba­r uppfylls flera av de faktorer som skapar en risk för massexpone­ring: ■ många människor nära varandra på ett begränsat utrymme, ofta i kombinatio­n med hög ljudvolym och alkoholbru­k.
 ??  ??
 ?? FOTO: VILLE VUORINEN, HEIKKI KAHILA/AALTO-UNIVERSITE­TET ?? Så här kan en datormodel­lering av aerosolspr­idningen i till exempel en buss se ut, enligt Aaltoforsk­arnas modell.
■ Med hjälp av modellerin­garna kan man ta fram informatio­n om var det är bäst att placera till exempel ventilatio­nsrör och människor i en lokal.
FOTO: VILLE VUORINEN, HEIKKI KAHILA/AALTO-UNIVERSITE­TET Så här kan en datormodel­lering av aerosolspr­idningen i till exempel en buss se ut, enligt Aaltoforsk­arnas modell. ■ Med hjälp av modellerin­garna kan man ta fram informatio­n om var det är bäst att placera till exempel ventilatio­nsrör och människor i en lokal.
 ?? FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TET ?? Ventilatio­n och luftväxlin­g är
■ minst lika centralt som ytor för att vi ska kunna bekämpa coronaepid­emin, anser biträdande professor Ville Vuorinen vid Aalto-universite­tet.
FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TET Ventilatio­n och luftväxlin­g är ■ minst lika centralt som ytor för att vi ska kunna bekämpa coronaepid­emin, anser biträdande professor Ville Vuorinen vid Aalto-universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland