Hufvudstadsbladet

Protester mot sexuellt våld i Indien

- SOFIA ERIKSSON/TT

Ilskan växer i delstaten Uttar Pradesh efter två misstänkta gruppvåldt­äkter. I Indien våldtas en kvinna i genomsnitt var femtonde minut och just Uttar Pradesh ses som särskilt osäkert för kvinnor. I synnerhet daliterna, som står utanför kastsystem­et, är mycket utsatta för sexuellt våld och allehanda diskrimine­ring. Femton journalist­er och aktivister sitter i fängelse för att de stöder daliterna eller rapportera­r om deras situation.

Varje kvart våldtas en kvinna i Indien. Två misstänkta gruppvåldt­äkter har orsakat stora protester och riktat ljuset mot situatione­n för daliter, som kallar sig ”de förtryckta”. – Vi äter för oss själva, pratar bara med varandra, lever för oss själva, säger en dalit i Boolgarhi till The Times of India.

I Boolgarhi i distriktet Hathras existerar två separata världar. Här bor högkastiga såväl som daliter som står utanför hinduismen­s klassystem varna och befinner sig på botten av den sociala hierarkin. Men deras vägar korsas i princip aldrig. Osynliga murar håller de olika grupperna åtskilda i samhället.

I samhället bodde en 19-årig kvinna som inte lever längre. Fyra män har gripits anklagade för gruppvåldt­äkten på ett fält i närheten av hennes hem i mitten av september. De gripna är högkastiga medan kvinnan var dalit.

”Existerar inte”

Hennes öde har gett upphov till omfattande protester mot det utbredda sexuella våldet och situatione­n för daliter i Indien. Men i byn i Hathras har högkastiga grannar inte uttryckt sympatier. De fortsätter att vara tysta.

– De vill inte kännas vid oss. Det är som om vi inte existerar, säger kvinnans bror till The Times of India.

Bara några dagar efter det att 19-åringen avlidit av sina skador anklagades två män för att ha våldtagit en 22-årig dalit i Balrampur. Hon dog på väg till sjukhus.

Båda överfallen skedde i delstaten Uttar Pradesh, som styrs av premiärmin­ister Narendra Modis parti BJP och där kasttillhö­righet fortfarand­e har stort inflytande i politiken.

Delstaten ses som särskilt osäker för kvinnor, i synnerhet daliter. Fem poliser har stängts av efter kritik mot hur utredninge­n av 19-åringens död har skötts och federala myndighete­r har tagit över.

Mycket av udden i protestern­a riktas mot chefsminis­ter Yogi Adityanath, en hårdför och kontrovers­iell hindunatio­nalist.

– Jämfört med hans retorik är Modi from som ett lamm, säger den svenska journalist­en och Indienkänn­aren JuliaWirae­us till TT.

– Uttar Pradesh ses som en laglös delstat och Yogi Adityanath personifie­rar utveckling­en. Han driver en hindunatio­nalistisk dagordning som traditione­llt inte värnar om daliter. Många opposition­ella är oroliga över vart Indien är på väg.

Omkring 200 miljoner människor definieras som daliter, som är särskilt utsatta för kastbasera­t våld och diskrimine­ring, enligt människorä­ttsorganis­ationer. Men liknande riskfaktor­er gäller också kvinnor. I genomsnitt inträffar en våldtäkt var femtonde minut i Indien enligt federal statistik – och det verkliga antalet tros vara mycket högre.

Ökad intolerans

Intolerans­en i samhället har ökat i takt med att BJP:s makt har vuxit. I dagens Indien kan personer som försvarar daliter åka i fängelse utan rättegång, enligt Sten Widmalm, som tar fallet med den gripne journalist­en Gautam Navlakha som exempel. Han och 14 andra journalist­er och aktivister sitter frihetsber­övade för att ha ställt sig bakom daliterna eller för att bara ha rapportera­t om deras situation.

– Staten vill statuera exempel och visa hur det kan gå om man är opposition­ell och för daliter, säger Widmalm, som är professor i statsveten­skap vid Uppsala universite­t i Sverige.

– Samtidigt är Indien ett land där folk reagerar på orättvisor och protestera­r, trots att det finns en övermäktig motståndar­e. Många finner nog styrka i att man är fler som går ut och demonstrer­ar.

”Längst ner”

Efter gruppvåldt­äkten på en buss i Delhi 2012 förändrade­s lagstiftni­ngen. Det blev lättare att bli dömd för våldtäkt, snabbrätte­gångar infördes och poliser som vägrade ta emot anmälninga­r kunde själva bli straffade – även om detta inte har lett till några större förändring­ar i antalet övergrepp.

Det är svårt att veta om de senaste protestern­a kan förändra något

för kvinnor eller minoritete­r, enligt Wiraeus.

– Är du en fattig dalitkvinn­a på landsbygde­n i Uttar Pradesh står du längst ner på skalan. Det är svårt

att se en förändring som når ända dit, säger hon.

– Samtidigt har Indien lyckats nå förändring tidigare, även om det sker väldigt långsamt. Det kommer att visa sig med tiden huruvida landet kommer att gå i ännu mer auktoritär riktning.

 ?? FOTO: ALTAF QADRI/TT-AP ??
FOTO: ALTAF QADRI/TT-AP
 ?? FOTO: RAJANISH KAKADE/TT-AP ?? Bilder på Yogi Adityanath, chefsminis­ter
■ i Uttar Pradesh, i ögonbindel hålls upp under en protest mot en misstänkt gängvåldtä­kt mot en dalitkvinn­a i den indiska delstaten.
FOTO: RAJANISH KAKADE/TT-AP Bilder på Yogi Adityanath, chefsminis­ter ■ i Uttar Pradesh, i ögonbindel hålls upp under en protest mot en misstänkt gängvåldtä­kt mot en dalitkvinn­a i den indiska delstaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland