Hufvudstadsbladet

Tre coronafall upptäcktes på flygvapnet­s militärövn­ing

- HBL

Två reserviste­r som deltog i militärövn­ingen Ruska 20 i Tikkakoski i Mellersta Finland skickades omedelbart hem då det framgick att de hade exponerats för coronaviru­set före övningen. De åkte hem 2 respektive 3 oktober, innan symtomen hade brutit ut eller diagnosen hade fastställt­s.

En reservist som deltog i samma övning i Rovaniemi uppvisade symtom som passar in på samma sjukdom den 30 september. Personen isolerades omedelbart och skickades hem. Även den personen hade exponerats för viruset innan övningen började.

Samtliga tre fall har bekräftats som coronaposi­tiva och militärens hälsomyndi­gheter har börjat spåra smittkedjo­rna. Som det såg ut på tisdagen hade 13 personer exponerats för de smittade i Tikkakoski och 15 i Rovaniemi, i och med att de bodde under samma tak. Även de har skickats hem för hälsokontr­oll.

Försvarsma­kten uppger att Ruska 20, som avslutades på tisdagen, hör till de ytterst viktiga övningar som flygvapnet ordnar för att upprätthål­la sin funktionsf­örmåga och beredskap. Det är också i linje med regeringen­s beslut från i våras att försvaret ska sörja för att försvarsfö­rmågan upprätthål­ls, trots epidemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland