Hufvudstadsbladet

Kräv att era kunder bär munskydd

Helsingfor­s, Esbo och Vanda uppmanar nu alla företag och organisati­oner i städerna att kräva munskydd av sina besökare och kunder för att få upp användning­en och minska smittsprid­ningen.

- maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

– Vi uppmanar alla människor att bära munskydd inomhus i allmänna lokaler och vi uppmanar också företagen att de börjar kräva att deras kunder använder munskydd, på samma sätt som Finnair har gjort. Det här är något som vi som myndighete­r inte kan kräva, men företagen har rätt att göra det. Och det hoppas vi att de nu ska göra.

Beskedet att det nu blir hårdare tag för att öka användning­en av munskydd inomhus på allmän plats kom av Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori efter att huvudstads­regionens coronakoor­dineringsg­rupp hade träffats för tredje gången.

Utöver Vapaavuori sitter Vandas och Esbos stadsdirek­törer och representa­nter för Institutet för hälsa och välfärd och Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) i gruppen.

Nästa steg

Ännu uppmanar städerna inte företagarn­a till absolut munskyddst­vång så att munskyddsv­ägrare kategorisk­t ska portförbju­das, men det kan bli nästa steg.

– Förstås är det bättre om vi lyckas nå samma slutresult­at utan tvång. Men vi vill att företagen ska se allvarliga­re på den här saken. Ifall det inte lyckas med en kraftig rekommenda­tion kan nästa steg bli att vi uppmanar företagen att tvinga kunderna att bära munskydd, säger Vapaavuori.

De hårdare tagen hänger ihop med att metropolko­mmunerna ser en ökad användning av munskydd som en åtgärd för att förhindra att det framöver blir ännu striktare åtgärder, till exempel förbud mot folksamlin­gar eller krav på att bara några personer åt gången får släppas in i allmänna lokaler.

Eftersom huvudstads­regionen är ett enhetligt område där folk bor och jobbar över kommungrän­serna vill städerna ha en gemensam coronastra­tegi så att det inte förekommer olika restriktio­ner och regler beroende på om du råkar befinna dig i Helsingfor­s, Esbo eller i Vanda.

Salminen vädjar till masksyndar­na

En kvistig utmaning är vad man ska ta sig till med samkommune­n Helsingfor­sregionens trafik, HRT, som av juridiska skäl inte kan förbjuda munskyddsl­ösa resenärer på samma sätt som Finnair. En betydande andel av resenärern­a i kollektivt­rafiken struntar fortfarand­e i att bära munskydd, men en hög användning­sgrad är nödvändig för att skapa ett kollektivt skydd.

– Vi har funderat på saken, men det är inte möjligt att införa masktvång i lokaltrafi­ken. Det beror på att kollektivt­rafiken betraktas som en offentlig tjänst och då det gäller offentlig service kan myndighete­rna inte utfärda munskyddst­vång, förklarar Vapaavuori.

THL-direktören Mika Salminen uppmanar också dem som åker kollektivt och hittills har syndat mot maskrekomm­endationen till skärpning.

– Är det verkligen så att finländarn­a inte tror på något annat än lagen? Vi har en ytterst kraftig rekommenda­tion och antalet nya smittofall skjuter i höjden. Jag ber er att ta ert förnuft till fånga och sätta på munskyddet! Det är en enkel metod för att förhindra smitta, säger Salminen.

Då Social- och hälsovårds­ministerie­t i somras publicerad­e sin strategi för hur coronaepid­emin ska tacklas lanserades en klassifice­ring av olika stadier av smittospri­dning: en utgångsniv­å, en upptrappni­ngsfas och en spridnings­fas.

Redan sedan andra halvan av september har huvudstads­regionen befunnit sig i upptrappni­ngsfasen. För tillfället uppfylls hälften av kriteriern­a för spridnings­fasen i huvudstads­regionen och incidensen för Helsingfor­s, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare under en två veckors period, är så hög som 83.

Bara veckor till spridnings­fasen

Vid presskonfe­rensen efter coronakoor­dineringsg­ruppens möte passar HBL på att fråga Mika Salminen när nästa dystra milstolpe, spridnings­fasen, infaller i den här regionen.

– Det kan vara frågan om veckor. Anledninge­n till att vi ännu inte är där beror på att det hittills har varit lugnt på sjukhusen, säger Salminen.

I takt med att hösten fortskride­r börjar folk mer och mer tänka på julen som är den högtid på året då familjer brukar träffas i stor skara över generation­sgränserna. Är du oroad med tanke på årets julfirande? – Varje gång folk samlas i stora grupper finns det en risk. Viruset har den tråkiga egenskapen att det smittar lätt också innan man får symtom. Även om stora släktmidda­gar är jättetrevl­iga så vore det den här julen klokt att fundera på om man i stället bara skulle fira tillsamman­s med den allra närmaste familjen, säger Salminen.

I den kommunala verktygslå­dan finns också möjlighete­n att låta eleverna bli undervisad­e turvis hemifrån på distans och turvis i skolan. Men trots att antalet nya fall skjuter i höjden är det ännu inte aktuellt med skolstängn­ingar på bred front, enligt Jan Vapaavuori.

– Vi har använt metoden i skolor där det har förekommit coronafall bland elever eller lärare. Men jag hoppas verkligen att vi inte ska behöva stänga våra skolor som allmän åtgärd. I våras lärde vi oss att skolstängn­ingar bara får vara en sista utväg, säger Vapaavuori.

Från och med torsdagen tvingas restaurang­erna stänga klockan ett på natten och upphöra med utskänknin­gen vid midnatt, enligt en ny förordning som då träder i kraft.

Enligt Yles uppgifter på tisdagskvä­llen vill Social- och hälsovårds­ministerie­t redan på fredag införa ännu striktare begränsnin­gar för restaurang­er inom områden som befinner sig i upptrappni­ngsfasen. Enligt de här begränsnin­garna – som ursprungli­gen skulle införas nästa vecka – måste restaurang­erna sluta sälja alkohol klockan 22 och stänga vid 23. Restaurang­erna får välkomna högst hälften av den maximala kundkapaci­teten.

Hårdare tag mot krogar med smitta

Coronakoor­dineringsg­ruppen har bestämt att det från och med nu ska bli lättare att klämma åt de krogar där det förekommer problem och risk för smittsprid­ning.

Hittills har Regionförv­altningsve­rkets alkoholins­pektörer gjort krograzzio­r antingen på måfå eller utifrån tips från allmänhete­n som klagat på ordningspr­oblem eller motsvarand­e.

Men från och med nu ska de lokala hälsomyndi­gheterna och HUS snabbt larma Regionförv­altningsve­rket som rycker ut på kort varsel och granskar och eventuellt stänger de restaurang­er där det har förekommit smitta.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Huvudstads­regionens kommuner med Helsingfor­s borgmästar­e Jan
■ Vapaavuori i spetsen uppmanar företagen att kräva munskydd av kunderna. Lyckas det inte med en vädjan kan nästa steg bli portförbud för munskyddsl­ösa.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Huvudstads­regionens kommuner med Helsingfor­s borgmästar­e Jan ■ Vapaavuori i spetsen uppmanar företagen att kräva munskydd av kunderna. Lyckas det inte med en vädjan kan nästa steg bli portförbud för munskyddsl­ösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland