Hufvudstadsbladet

Vasa är värst drabbat i Finland

Man borde ha tänkt på att Vasa är en studiestad och infört restriktio­ner tidigare, menar flera Vasabor.

- TEXT & FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Efter att under våren och sommaren skonats från en omfattande spridning av coronaviru­set har Vasa nu den högsta incidensen i Finland. Incidensen i Vasa sjukvårdsd­istrikt är för tillfället 72,4 fall per 100 000 invånare, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Motsvarand­e siffra för hela landet är 30,6.

Det är få som rör sig i Vasa centrum den här regnruskig­a tisdagen. Inne i köpcentren och butikerna har de flesta, gamla som unga, munskydd på sig – antingen kirurgiska munskydd eller munskydd i tyg.

Mia Juthman, som arbetar på Akademiska bokhandeln Gros, säger att hon inte är så värst oroad över coronasitu­ationen i Vasa, men att hon har undvikit stora folksamlin­gar hela sommaren och hösten.

– Lunchresta­uranger är det modigaste jag vågar gå till.

Juthman bär munskydd på arbetet sedan i fredags. Hon säger att ungefär hälften av kunderna bär munskydd.

– Det är många människor som säger att de inte tänker ha munskydd förrän de måste. Jag tycker att det inte borde vara en rekommenda­tion, utan ett måste att bära munskydd.

Jeanette Sandelin-Borralho, som jobbar vid Löfmarks by Vasco i Saluhallen, tycker att det är skrämmande att coronafall­en har ökat så snabbt.

– Man är orolig för att få det och kunna smitta äldre personer i familjen. Det är viktigt att alla tar hänsyn till restriktio­nerna.

Sandelin-Borralho tycker att Vasa sjukvårdsd­istrikt har skött situatione­n så bra som de har kunnat. – Situatione­n är ny för alla. Emma Phillips, som arbetar på Café Aveny på Hovrättses­planaden, säger att det höga antalet coronafall i Vasa var väntat.

– Det var ganska förutsägba­rt.

Phillips, som också studerar, säger att hon inte satt sin fot i skolan eftersom hon vet att coronaviru­set sprids bland studerande.

– I och med att Vasa är en studiestad borde myndighete­rna ha förberett det lite bättre och haft fler restriktio­ner från början av hösten.

 ??  ?? Emma Phillips tycker att myndighete­rna borde ha beaktat att Vasa är en
■ studiestad och infört fler restriktio­ner redan i början av hösten.
Emma Phillips tycker att myndighete­rna borde ha beaktat att Vasa är en ■ studiestad och infört fler restriktio­ner redan i början av hösten.
 ??  ?? Jeanette Sandelin-Borralho tycker
■ att det är skrämmande att fallen har ökat så snabbt i Vasa sjukvårdsd­istrikt.
Jeanette Sandelin-Borralho tycker ■ att det är skrämmande att fallen har ökat så snabbt i Vasa sjukvårdsd­istrikt.
 ??  ?? Mia Juthman tycker att det inte
■ borde vara en rekommenda­tion, utan ett måste att bära munskydd.
Mia Juthman tycker att det inte ■ borde vara en rekommenda­tion, utan ett måste att bära munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland