Hufvudstadsbladet

Ny forskning: Prissättni­ngen av fossila bränslen är mycket central

Utsläppen från trafiken ska minska med hälften på tio år. Nu kommer ny forskning med en diger kunskapsba­s som ska göra det enklare för beslutsfat­tarna att nå Finlands klimatmål.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Ny forskning visar att det krävs många olika åtgärder för att nå regeringen­s mål att halvera de utsläpp som kommer från trafiken. Bland annat krävs det att man hittar på sätt att ersätta fossila bränslen i trafiken och att förnya bilbestånd­et snabbare.

– Det behövs en mångsidig arsenal av olika åtgärder för att uppnå målen när det gäller utsläpp, enskilda metoder räcker inte till, säger enhetschef Päivi Antikainen vid Kommunikat­ionsminist­eriet.

Men det är inte möjligt att nå målen utan att ändra prissättni­ngen av bränsle, vilket kan göras bland annat via vägtrafike­ns utsläppsha­ndel och en bränsleska­tt, visar ny forskning i en rapport som presentera­des på tisdagen.

Kommunikat­ionsminist­eriet har beställt rapporten om hur de koldioxidu­tsläpp som kommer från trafiken kan minskas. Resultaten ska användas när man gör en plan för den fossilfria trafiken. Den nya forskninge­n ska ge en diger informatio­nsbas som ska hjälpa beslutsfat­tarna att fatta klimatbesl­ut.

– Vi har fått väldigt mycket informatio­n om hur utsläppen kan minskas. Det här är helt unik kunskap som inte finns någon annanstans.

Coronan skapar ovisshet

Enligt Teknologis­ka forsknings­centralen VTT minskar utsläppen från trafiken redan med de befintliga åtgärderna med 37 procent fram till år 2030. De befintliga åtgärderna är bland annat beskattnin­g, en minskning av bilbestånd­et och förnybara alternativ. Målet är ändå att minska utsläppen med hälften.

– Prissättni­ngen på fossila bränslen är ett centralt sätt att nå målet om de andra sätten inte räcker till, säger Antikainen.

Enligt henne har man redan länge vetat hur man kan minska utsläppen och forskninge­n ger nu informatio­n om de konkreta åtgärderna.

Man vet ännu inte hurdan coronaviru­sets inverkan kommer att vara på sikt, om folk till exempel börjar jobba mer på distans.

Skillnader mellan städerna och landsbygde­n

För den nya forsningsh­elheten har Aalto-universite­tet och VTT utvärderat vilken inverkan 15 olika åtgärder har på koldioxidu­tsläppen från trafiken. De har fäst uppmärksam­het vid vilka konkreta åtgärder som minskar utsläppen på ett sätt som är socialt och regionalt rättvist.

– Forskninge­n visar att det går att kompensera en ökning i bränsleutg­ifterna till mindre bemedlade, säger Antikainen.

Aalto-universite­tet forskade bland annat i hur de utsläpp bränsleanv­ändning ger upphov till hänger ihop med inkomstniv­å och hemort.

Forskarna kunde tack vare Finlands noggranna registerup­pgifter få fram informatio­n om privatbili­smens utsläpp som är ny också i ett internatio­nellt perspektiv.

– En liten del, en fjärdedel av finländarn­a, ger upphov till hälften av utsläppen, säger Oskari Nokso-Koivisto som är verkställa­nde direktör vid Aalto Economic Institute.

Forskninge­n visar hur bränslebes­kattningen påverkar personer med olika stora löner. Koldioxids­katten syns tydligt i plånboken för låginkomst­tagare. Syftet var att ta reda på hur koldioxids­katten för bränsle fördelar sig mellan olika befolkning­sgrupper och hur man kunde kompensera för de utgifterna.

Det finns skillnader mellan utsläppen på landsbygde­n och i städerna, men bland personer med låg inkomst är skillnader­na små oberoende av var de bor.

Beslut på EU-nivå

Forskninge­n från VTT visar bland annat att man kan minska på utsläppen genom att förnya bilbestånd­et. Det kan bland annat göras genom att påverka utsläppsgr­änserna för nya bilar på EU-nivå.

Andra sätt är att stödja anskaffnin­g av elbilar samt förändring­ar i fordonsska­tten. Utsläppen kan också minskas bland annat genom att utveckla trafiksyst­emet med bättre gång- och cykelvägar och stöd för kollektivt­rafiken.

Enligt forskninge­n kan inverkan av en trängselsk­att vara stor regionalt, men på nationell nivå är den marginell.

 ?? FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT ?? Oskari Nokso-Koivisto från Aalto-universite­tet och forskare Henri Wiman från VTT presentera­r ny forskning som
■ ska hjälpa beslutsfat­tarna.
FOTO: ELSA KEMPPAINEN/SPT Oskari Nokso-Koivisto från Aalto-universite­tet och forskare Henri Wiman från VTT presentera­r ny forskning som ■ ska hjälpa beslutsfat­tarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland