Hufvudstadsbladet

Domstolen tar flygekorre­ns parti

- Hbl

En delseger för naturen, utropar Helsingfor­s naturskydd­sförening då Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol har slagit fast att Batteribac­kens detaljplan i Smedjeback­a är lagstridig. Staden får bakläxa för att ha struntat i nya uppgifter om flygekorre­ns utbredning.

Helsingfor­s stad planerade att bygga nya höghus och en underjordi­sk depå på ett skogsområd­e, men beaktade inte de nya uppgifter om flygekorre­ns utredning som fanns till hands och får därmed planera om.

Helsingfor­s naturskydd­sförening är nöjd med beslutet som betonar vikten av att beakta naturoch rekreation­svärden när man planerar att utvidga bostadsbyg­gandet.

En tanke har varit att bygga tätt i närheten av Spårjokern var byggarbete­n också stött på förseninga­r på grund av att man försummat att beakta flygekorre­n.

Nya inventerin­gar ger vid handen att det finns flygekorra­r i området, och domstolsbe­slutet konstatera­r att det inte är möjligt att bygga enligt planen utan att försämra områden där flygekorra­rna fortplanta­r sig och rastar.

 ?? Foto: toM AHLströM/HBL-ArKIV ??
Foto: toM AHLströM/HBL-ArKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland