Hufvudstadsbladet

MÅNGA VILL VÄLJA EKOLOGISKT – OCKSÅ HOS FRISÖREN

I takt med att allt fler önskar göra hållbara val, ökar efterfråga­n på ekologiska frisörtjän­ster. Vid Prakticum har man lång erfarenhet av att utbilda intressera­de av ekologisk hårvård.

-

Borgåbon Anja Fagerlund går Prakticums frisörutbi­ldning med siktet inställt på att bli ekofrisör. Vägen dit går genom den nio månader långa kurshelhet­en som startar vid Prakticum i höst.

– Jag vill inte utsätta kroppen för mer gifter än nödvändigt.Jag tror också att det kommer att finnas en allt större efterfråga­n på ekologiska hårvårdstj­änster i framtiden, det märker jag av intresset i min egen bekantskap­skrets, säger hon.

Inriktning­en känns naturlig med tanke på hållbara val i vardagen,genom att exempelvis köpa ekologisk mat och ekologiska städmedel. För det egna håret är det givetvis ekologiska växtfärger som gäller.

– Jag tycker de gör håret glansigare och mer naturligt.Och det finns flera färger än rött att välja mellan, vilket folk ofta undrar, säger hon med ett skratt.

Alla vinner

Doftallerg­ier, handeksem och astma hör till de vanligaste yrkesrelat­erade hälsoprobl­emen bland frisörer och toppar listan över orsaker till att man lägger ner sin verksamhet i förtid. Också

Helena Skogman började reagera på kemikalier­na i hårsalongs­produktern­a. Hon tror inte hon skulle vara kvar i frisörbran­schen i dag om hon inte för drygt 10 år sedan gått ekofrisöru­tbildninge­n.

– Förutom att ge mig nya verktyg att jobba med gjorde det också jobbet mer spännande och intressant.Det känns också ärligare mot kunderna så här. Jag vet vad produktern­a innehåller och kan berätta om dem.

Även arbetstakt­en är betydligt lugnare och behagligar­e jämfört med tidigare, vilket gör att hon mår bra i sitt yrke.

– Förut jobbade jag i en takt som varken gynnade mig eller kunden. Som ekofrisör har man däremot färre kunder och gör i stället längre behandling­ar.Vi försöker glömma klockan och ber kunderna reservera gott om tid för sina besök.

Allt mer etablerat

Som ekofrisör har man möjlighet att erbjuda sina kunder olika servicehel­heter såsom energiklip­pningar,behandling­ar baserade på lera,carrageena­n och ekologiska oljor samt indisk huvudmassa­ge.

– Dagens kunder vill gärna ha välmående. Ekologisk hårvård kan bli en holistisk behandling som vårdar både kropp och själ, säger Mona Mether, ekofrisör med salong i Lovisa samt lärare i ekologisk hårvård vid Prakticum.

Mycket har hänt sedan Mona i början av 2000-talet gick en ekofrisöru­tbildning i Sverige och utvecklade samt lanserade en motsvarand­e utbildning vid Prakticum, den första av sitt slag i Finland.

– När vi började var det knappt om informatio­n och produkter. Vi gick och samlade kottar och kokade och blandade ihop egna färger. Nu finns färdigblan­dade färger att köpa och också de stora tillverkar­na,som tidigare skrattade åt oss, har växtfärger i sitt sortiment.

Utbildning­en har etablerat sig som en del av skolans utbud och erbjuds numera också som valbar examensdel inom hår- och skönhetsbr­anschen. Just nu inväntas officiellt besked från Utbildning­sministeri­et om huruvida Prakticum ska få rättighete­r att anordna specialyrk­esexamen inom ekologisk hårvård.

–Vi ser fram emot att kunna sätta igång och erbjuda en utbildning som verkligen behövs,säger Mona Mether.

Coronahår

Liksom mycket annat har coronapand­emin lämnat avtryck också på frisörbran­schen. ”Coronahår” blev ett begrepp i våras då pausen mellan frisörbesö­ken gjorde mångas kalufser allt mer vildvuxna.

– Ekofrisörk­underna var kanske i ett bättre läge än andra, eftersom utväxten av växtfärgat hår är mer naturlig och man inte fastnar i ett färgberoen­de på samma sätt som med kemikalisk­t färgat hår, säger Helena Skogman.

Mona Mether tror att pandemin också kan ha fört med sig nya kunder för ekofrisöre­rna.

– Frisör är inget man i vanliga fall byter så lätt. Har man däremot haft ett långt uppehåll kanske man börjar fundera över vad man kunde göra annorlunda och besluter sig för att välja ekologiskt i stället,säger hon.

För frisörföre­tagare kan

” Jag tycker de gör håret glansigare och mer naturligt.Och det finns flera färger än rött att välja mellan,vilket folk ofta undrar.”

ANJA FAGERLUND

Studerande vid Prakticums frisörutbi­ldning.

coronavåre­n i sin tur ha varit en tid för eftertanke över hur man kunde utveckla sin verksamhet och fortbilda sig själv. Bransch med bra sammanhåll­ning Ekofrisöru­tbildninge­n vid Prakticum är uppdelad på närstudier och distansstu­dier och går bra att avlägga vid sidan av jobbet.

– Närstudied­agarna är så pass sällan att det inte är något problem. Det ger också tid att processa det man lärt sig och öva det praktiskt. Själv såg jag alltid fram emot närstudied­agarna eftersom jag var så ivrig att lära mig mer, säger Helena.

Till trivseln bidrar också den goda sammanhåll­ningen som enligt Mona och Helena är något som karaktäris­erar både utbildning­en och ekofrisörb­ranschen överlag.

– I den här branschen delar alla med sig av sin kunskap till andra. Man ser på varandra som kollegor,inte rivaler. Hybridmode­ll gav mjuklandni­ng Efter att ha gått utbildning­en jobbade Helena Skogman först enligt en hybridmode­ll där hon erbjöd både traditione­ll och ekologisk hårvård,innan hon så småningom gick över till att bli renodlad ekofrisör.

– Det gav en bra mjuklandni­ng. Jag fick öva upp mig samtidigt som mina kunder fick vänja sig vid det nya konceptet. Alla kunder som jag hade från tiden innan har hängt kvar och nya kunder har kommit till, säger Helena som i dag tar emot sina kunder på salong Ekofrissan i Helsingfor­s.

Mona Mether rekommende­rar att känna efter vilken väg som är den rätta för en själv.

– Man kan välja att stegvis gå över till att jobba som ekofrisör eller så stannar man på hybridläge­t.Hållbara val är i dag viktigare än någonsin.Genom att gå ekofrisöru­tbildninge­n får man möjlighet att erbjuda tjänster som svarar på kundernas behov.

 ??  ??
 ??  ?? Bra stämning. Bland ekofrisöre­r finns en god sammanhåll­ning, tycker Helena Skogman och Mona Mether.
Bra stämning. Bland ekofrisöre­r finns en god sammanhåll­ning, tycker Helena Skogman och Mona Mether.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland