Hufvudstadsbladet

Nobelpris i fysik för forskning om svarta hål

Årets Nobelpris i fysik går till forskning om svarta hål i universum och ett supermassi­vt objekt i mitten av vår egen galax. – Det första jag kände var tvivel, säger Andrea Ghez om sin upptäckt.

- TT

Forskarna som belönas är Roger Penrose med motivering­en ”för upptäckten att bildandet av svarta hål är en robust förutsägel­se av den allmänna relativite­tsteorin”, samt Reinhard Genzel och Andrea Ghez ”för upptäckten av ett supermassi­vt kompakt objekt i Vintergata­ns centrum”.

– Jag trodde inte att det här var möjligt, säger Reinhard Genzel till TT.

Han tillägger att det finns så många andra potentiell­a vinnare inom forsknings­områden som gravitatio­nsvågor och exoplanete­r att han inte hade förväntat sig att han och hans kolleger skulle få priset. Genzel mottog beskedet via telefon på sitt kontor.

– Jag är helt överväldig­ad. Det kommer att ta ett tag att smälta.

89-årige Roger Penrose använde matematisk­a metoder för att bevisa att svarta hål är en direkt konsekvens av Albert Einsteins allmänna relativite­tsteori. Einstein trodde inte själv att svarta hål fanns, dessa supertunga rymdobjekt fångar allt som kommer in och inte ens ljus kan ta sig ut.

I januari 1965, tio år efter Einsteins död, visade Roger Penrose att svarta hål faktiskt kan bildas och beskrev dem i detalj.

I vår egen galax

Reinhard Genzel och Andrea Ghez, som delar på den andra halvan av priset, upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnorna­s kretslopp närmast mitten av vår egen galax, Vintergata­n. Ett supermassi­vt svart hål är den enda i dag kända förklaring­en.

De har sedan början av 1990-talet spanat mot ett område kallat Sagittariu­s A* och kartlagt omloppsban­or hos de starkast lysande stjärnorna närmast galaxens mitt.

”Deras pionjärins­atser har försett oss med de mest övertygand­e bevisen hittills för att ett supermassi­vt svart hål finns längst inne i Vintergata­n”, skriver Kungliga Vetenskaps­akademien i ett pressmedde­lande.

Kände tvivel

En märkbart glad Andrea Ghez, som var med på länk under presskonfe­rensen, berättade om känslan när hon fick indikation­er om sin upptäckt.

– Det första var nog tvivel. Du måste bevisa för dig själv att du faktiskt ser det du ser. Så både tvivel och spänning.

Hur påverkar upptäckten livet på jorden?

– Detta är grundlägga­nde forskning, och man vet aldrig hur det kommer att påverka livet på jorden. Men det pressar gränsen för vår kunskap framåt, säger Andrea Ghez.

– I dag accepterar vi att dessa objekt är kritiska byggstenar i vårt universum.

Hon är den fjärde kvinnan att tilldelas Nobelprise­t i fysik och hon hoppas att prisutdeln­ingen ska inspirera andra kvinnor att bedriva forskning.

Resultaten av forskninge­n som årets pristagare bedrivit beskrivs av Nobelkommi­ttén inte bara som ett avslut utan också som en början.

– När vi nu närmar oss de svarta hålen kan det visa sig att naturen har fler överraskni­ngar att bjuda på, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och ledamot i Kungliga Vetenskaps­akademien.

 ?? FOTO: OXFORD UNIVERSITY, CHRISTOF STACHE, CHRISTOPHE­R DIBBLE/ LEHTIKUVA-AFP ?? Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez belönas med Nobelpris för sina upptäcker om svarta hål.
FOTO: OXFORD UNIVERSITY, CHRISTOF STACHE, CHRISTOPHE­R DIBBLE/ LEHTIKUVA-AFP Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez belönas med Nobelpris för sina upptäcker om svarta hål.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland