Hufvudstadsbladet

Om kuratorern­a flyttas till social- och hälsovårde­n försämras det förebyggan­de arbetet

-

sKolKuRato­ReR Just nu diskuteras ett förslag där skolans kuratorer och psykologer eventuellt skulle flyttas och verka under social- och hälsovårds­landskapen. Det här är något som oroar oss svensksprå­kiga skolkurato­rer i Helsingfor­s.

För tillfället har skolkurato­rerna och psykologer­na arbetsrum på skolorna och verkar under utbildning­ssektorns förvaltnin­g. Detta gör att vår arbetsinsa­ts och expertis blir en naturlig och lättillgän­glig resurs i skolan och vi kan flexibelt och ändamålsen­ligt sätta in vår arbetsinsa­ts där vi och skolans ledning ser att det behövs. Vi har tillgång till väsentlig informatio­n som gäller skolan och deltar i lärarmöten och planerings­dagar och vice versa har skolans personal insyn och förtroende för det vi gör.

Vi arbetar ständigt för att upprätthål­la och utveckla ett nära samarbete med skolans undervisni­ngspersona­l och också den övriga studerande­och elevvårdsp­ersonalen. Genom ett nära samarbete är vi en självklar resurs inom skolans mobbningsf­örebyggand­e och utredande verksamhet, vänelevs- och tutorutbil­dningar, skolfrånva­roproblema­tik och i det sköra skedet mellan skolbyten inom såväl grundskola­n som till andra och tredje stadiet.

Vi ser att trenden visar på att barn och ungdomar mår allt sämre, men vi ser också att de i nuläget i större grad söker sig till studerande­hälsan för hjälp och stöd. Detta anser vi bero på den tillgängli­ghet och kontinuite­t som vi, tillsamman­s med skolans andra profession­ella, skapat för skolans elever och studerande. Skolkurato­rn har den uttalade rollen att värna om elevers psykiska och socioemoti­onella välmående. Skolan och speciellt dess elever och studerande behöver lättillgän­gliga experter som finns på plats i skolan för att främja skolnärvar­o, öka tryggheten och trivseln i skolan och stöda enskilda elever och studerande som behöver individuel­lt stöd.

Ifall vi flyttas över till socialoch hälsovårds­sidan är vi oroliga över att det förebyggan­de arbete som vi satsat på i många år försämras. Vi är oroliga för att vi blir osynliga och svårtillgä­ngliga och att tröskeln höjs för såväl elever som personal att söka stöd och konsultati­on. Vi undrar vilken kuratorns roll kommer att vara i framtiden?

En särskild oro känner vi för att vi språkmässi­gt blir splittrade. I Helsingfor­s krävs redan särlösning­ar för de svensksprå­kiga barnen och ungdomarna när det gäller deras rätt till vård och gratis stöd. Vi vet att det kan vara svårt för vårdnadsha­vare, elever och studerande samt skolperson­al att hitta stöd på svenska i huvudstads­regionen. Vi är experter på den svenska servicehel­heten och kan handleda barn och unga

Vi är oroliga för att vi blir osynliga och svårtillgä­ngliga och att tröskeln höjs för såväl elever som personal att söka stöd och konsultati­on.

till vidare stöd. Varför riskera att försvaga kontakten med kuratorstj­änsterna ifall även vi blir en utomståend­e instans?

Redan i nuläget är det inte alltid lätt för en enskild studerande att kontakta skolans kurator, och därför behöver vi arbeta proaktivt, och vara synliga i skolvardag­en. Som en del av skolan går detta smidigt att göra, men som en yttre samarbetsp­artner kan det försvåras. Vi är rädda för att, som en utomståend­e part, ytterligar­e förlänga och försvåra kommunikat­ionskedjor­na i ärenden som till sin natur är känsliga. Och vi är rädda för att det i längden är eleverna och de studerande som får betala priset för det.

Vi vill inte äventyra barns och ungas rätt och tillgängli­ghet till samtalsstö­d endast för enhetlighe­tens skull. Vi vill finnas till i barns och ungas skolvardag, som en naturlig del av skolan. Nu när vi hör till samma organisati­onsstruktu­r har vi förutsättn­ingarna att friktionsf­ritt, tillsamman­s med skolans övriga personal, arbeta i multiprofe­ssionella team, för elevens bästa.

Vi svensksprå­kiga skolkurato­rer i Helsingfor­s hoppas att få fortsätta jobba under utbildning­ssektorns förvaltnin­g.

skolkurato­rer, Helsingfor­s

JOHANNA BACKMAN MARIE-LOUISE VON BUXHOEVEDE­N METTE SALVESEN MICHAELA RASK MIRJAM MALIK MONICA KULMALA NEA ANNER NINA MIKANDER PETRA NYMAN

Mycket med coronaepid­emin är annorlunda nu i höst än i våras. Det som består är det egna ansvaret. Om vi orkar vara försiktiga kan vi bevara en större rörelsefri­het – och hållas friska.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland