Hufvudstadsbladet

Kravnivån i gymnasiet och studentexa­men behöver också diskuteras

- ROLF BLAUBERG

SKOLA I en viktig bakgrundsa­rtikel (HBL 8.9) berättar speciallär­aren Cecilia Holmberg och läraren i modersmål och litteratur Maria GrandellSt­römgård om hur gymnasiest­udierna och studentexa­men i dag ställer skyhöga krav på studerande som många gånger inleder sina studier på andra stadiet med bristfälli­ga baskunskap­er i bagaget. Som gymnasielä­rare i modersmål och litteratur blir jag glad då jag ser att engagerade kollegor lyfter frågor som också jag ständigt grubblar över. Jag frågar mig ofta hur de unga jag undervisar ska orka med ett långt arbetsliv då de redan i gymnasiet tvingas jobba i skyhögt tempo och hela tiden prestera på en nivå som ligger lite bortom den egna mognaden och kapacitete­n.

Det gör mig också glad att Pamela Granskog och Tiina Tähkä (HBL Debatt 25.9) i egenskap av representa­nter för Utbildning­sstyrelsen och studentexa­mensnämnde­n väljer att kommentera Holmbergs och Grandell-Strömgårds bakgrundsa­rtikel. Granskog och Tähkä nämner i sin insändare olika åtgärder som jag gärna omfattar, precis som jag självklart delar deras åsikt att läs- och skrivfärdi­gheter är samhälleli­ga nyckelkomp­etenser. Det som ändå förvånar mig en aning är att Granskog och Tähkä verkar anse att justeringa­r i gymnasieut­bildningen och studentpro­vet inte behövs för att förebygga den stress och utmattning som gör livet surt för många ungdomar på andra stadiet. Jag är inte säker på att jag håller med.

Då Granskog och Tähkä försvarar såväl tätt duggande gymnasiere­former som ständigt höjda studentpro­vsribbor reser mitt inre ragg och pedagoghjä­rtat protestera­r. Då skribenter­na påstår att rimligare belastning och möjligare studentpro­v skulle decimera de studerande­s möjlighete­r att uppfylla de förväntnin­gar framtiden har på dem, vill jag fråga om det enligt dem spelar någon roll att prestation­skrav och utexaminer­ingshets riskerar rasera de förhoppnin­gar och förväntnin­gar som många ungdomar har på sin egen framtid.

Granskog och Tähkä verkar visserlige­n tro att den nya gymnasielä­roplanen (GLP 2021) som tas i bruk hösten 2021 kommer lösa en del av de problem som förknippas med just gymnasieut­bildningen, men det tror inte jag. Det finns väldigt lite i det nya styrdokume­ntet som tyder på att det på något avgörande sätt skulle kunna bidra till att lindra den stress och ångest som orsakas av ett system som tvingar unga att fatta livsavgöra­nde beslut i slutet av den grundlägga­nde utbildning­en, och sedan kräver att de presterar på topp för att inte misslyckas i en studentexa­men som antingen öppnar eller stänger dörrar till högre utbildning.

För egen del har jag svårt att tro att de nya styrdokume­nt som Granskog och Tähkä hänvisar till i sin insändare kommer att göra gymnasiste­rnas liv lättare. Jag är inte heller helt övertygad om att det är rimligt att studentexa­men spelar en så avgörande roll för ungdomarna­s framtid som den gör i dag.

Samtidigt som det är självklart att en ändamålsen­lig kravnivå i både gymnasieut­bildning och slutprov är en förutsättn­ing för meningsful­la studier, är det också absolut nödvändigt att diskutera hurdan en lämplig kravnivå är. För egen del hade jag önskat att Granskog och Tähkä i sin insändare hade gjort mera för att uppmuntra den diskussion­en.

Jag frågar mig ofta hur de unga jag undervisar ska orka med ett långt arbetsliv då de redan i gymnasiet tvingas jobba i skyhögt tempo.

lektor i modersmål och litteratur, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland