Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s dopningsor­o: Är vi på samma startstrec­k?

Coronakris­en har försvårat antidopnin­gsarbetet. – Det får en att fundera, säger skidstjärn­an Krista Pärmäkoski.

- MARCUS LINDQVIST

Covid-19 satte inte bara stopp för alla tävlingar i våras – pandemin satte också stopp för antidopnin­gsarbetet. Bland annat meddelade Ryssland i mars att dopningste­sterna läggs på is. De återupptog­s gradvis i maj. I många andra länder utförde antidopnin­gsmyndighe­terna också betydligt färre dopningste­ster än normalt.

– Det får en nog att fundera lite om vi nödvändigt­vis är på samma startstrec­k, säger Krista Pärmäkoski i en intervju för HBL.

Bland annat berättade den svenska stjärnan Frida Karlsson för TT i augusti att hon inte blivit testad en enda gång sedan världscupe­n i Oslo i mars. Även Charlotte Kalla hade liknande erfarenhet­er.

– Jag har blivit testad, men det är långt färre tester nu jämfört med tidigare. Jag vill se fler, sade Kalla till TT.

Situatione­n har förmodlige­n inte varit bättre nägon annanstans, snarare tvärtom – Finland, Sverige och Norge hör till de länder som har ett gott anseende när det gäller antidopnin­g. Under de senaste veckorna har dopningste­sterna dock blivit fler.

– Det tog en stund på våren efter världscupe­n innan de kom för att testa mig. Men inte brukar de ju annars heller komma under övergångsp­erioden. Men de har testat mig, hemma, och i rullskid-FM i Vuokatti, minns inte exakt hur många gånger, säger Pärmäkoski till HBL.

– Första gången hade de en husbil. Jag undrade själv om man faktiskt måste vara så petig med handsprit och munskydd, men de skötte det bra, och det kändes tryggt.

I mars sade Katja Huotari, kontrollch­ef vid FCEI, Finlands centrum för etik inom idrott, till HBL att FCEI fortfarand­e kan utföra dopningste­ster. Huotari påpekade att dopningste­sterna bara är en del av antidopnin­gsarbetet. Bland annat det biologiska passet är också viktigt.

– Man måste bara lita på idrottarna. Det går ändå inte att inverka på det. I Finland är antidopnin­gsarbetet väl skött. Man får bara koncentrer­a sig på sitt eget, säger Pärmäkoski.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski medger att hon är bekymrad över att coronan hindrat antidopnin­gsarbetet.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski medger att hon är bekymrad över att coronan hindrat antidopnin­gsarbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland