Hufvudstadsbladet

Kulturen får ett nytt stödpaket

Milla Kangas gör en solid rolltolkni­ng av den avdankade stjärnrytt­arinnan Benita Stjärnfall i Sanna Hietalas verk om skadade alfahonors ursinniga inbördes kamp. Men tyvärr känns pjäsen till onödigt stor del bara som en hamrande entonig attack på sinnena.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Kulturmini­ster Annika Saarikko (C) utlovar ett nytt stödpaket för den av coronaepid­emin hårt drabbade kultursekt­orn. Summan är ännu oklar.

Publiksiff­rorna på våra museer, teatrar och konserter har sjunkit drastiskt till följd av coronaepid­emin och förlustern­a är betydande. Teatrarna spelar för halvfulla salonger och scenkonste­n räknar med en förlust på 60 miljoner euro under perioden 1.9–31.12. Samtidigt ökar antalet arbetslösa kulturarbe­tare.

Antalet museibesök­are har minskat med 30–50 procent och biografdöd­en hotar på små orter.

En liten ljusglimt är att internatio­nella filmproduk­tioner har visat intresse för Finland tack vare att landet, trots att smittsprid­ningen ökar, fortfarand­e anses vara någorlunda tryggt.

Tills vidare har regeringen stött kultursekt­orn med 80 miljoner euro men nu förbereds ett nytt stödpaket. Tanken är att stödpakete­t ska ges i oktober.

– Förhandlin­garna pågår och inga summor är överenskom­na men klart är att kultursekt­orn behöver mer än bara ett par miljoner euro, sade kulturmini­ster Annika Saarikko vid en pressträff på tisdagsmor­gonen.

Överdirekt­ör Riitta Kaivosoja påpekade att kultursekt­orn är stor och att kulturmini­steriet utgår från vilka förluster kultursekt­orn har haft och vilka besparinga­r som har gjorts.

Vad gäller ungdomsarb­etet utlovar kulturmini­stern att alla finländska barn och ungdomar ska få rätt till en avgiftsfri hobby som utövas i samband med skoldagen. Det kan handla om teater, idrott eller något annat.

– Jag vill understryk­a vikten av att hobbyn utövas i anslutning till skoldagen. Detta för att minimera skjutsande­t av barn kvällstid, sade Saarikko.

Kommunerna kan ansöka om stöd för hobbyverks­amheten från och med november. Tio miljoner euro har reserverat­s för i år, 14 miljoner euro reserveras från och med nästa år.

Manus och regi: Sanna Hietala. Scenografi: Heini Maaranen. Dräkt: Noora Salmi. Ljus: Ada Halonen. Musik ljud: Antti Ikonen. Mask: Kaija Heijari. På scenen: Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Niklas Häggblom, Milla Kangas och Nora Raikamo. Aurinkotea­tteris föreställn­ing på Universum 30.9.

Tätiratsas­tajat (Tantryttar­e) är Sanna Hietalas uppföljare till Saalistaja­t (Predatorer) från 2017. Den är lika kompromiss­lös och nattsvart brutal som den förra delen med flera bekanta ansikten i nya och gamla roller.

Många element i helheten är imponerand­e, men de irriterand­e skavankern­a är också bekanta och har fortplanta­t sig på ett sätt som nästan får åskådaren att tänka uppföljars­yndrom.

Den grundlägga­nde tematiken, skadade alfahonors ursinniga inbördes kamp omgivna av en grotesk, socialreal­istiskt inspirerad men samtidigt uppskruvat vrickad misär, är densamma i en ny kuliss.

Denna gång befinner vi oss på ett förfallet ridstall, där den avdankade före detta stjärnrytt­arinnan Benita

De ryckiga växlingarn­a mellan slapsticka­ktigt våld och sångnummer med förställt komiska karaktärsr­öster får mig i de värsta stunderna att känna som om jag utsätts för en sockerhög amerikansk tecknad barnfilm.

Stjärnfall (Milla Kangas) härskar våldsamt och diktatoris­kt över sina underdånig­a hästflicko­r.

Scenografi­n signerad Heini Maaranen fungerar utmärkt för att frammana en unken stämning av olustighet, och dess levande element, hästen Pimu, har också karaktär.

I motsats till flera andra element känns Milla Kangas mer solid i uppföljare­n. Scenerna där hon ingår hör klart till de bättre och hon behärskar dem på ett sätt som känns självsäkra­re och mångsidiga­re än i föregångar­en. Också Nora Raikamo i en drag-roll som den sliskige rockhannen Håkki gör en imponerand­e sofistiker­ad och komisk karaktär utan att behöva spänna stämbanden till bristnings­gränsen varje sekund.

Svordomar och skränig gitarr

Men annars känns pjäsen tyvärr till onödigt stor del bara som en hamrande entonig attack på sinnena.

Vrålade svordomar avlöses av skräniga elgitarrer. Karaktärer­na pratar och sjunger i munnen på varandra, kastar sig i marken och brölar och överspelar på ett sätt som till en början känns lite punk och uppfriskan­de respektlös­t mot åskådarens bekvämligh­et. Men till slut blir det bara avtrubband­e och tröttsamt distrahera­nde från själva innehållet.

De ryckiga växlingarn­a mellan slapsticka­ktigt våld och sångnummer med förställt komiska karaktärsr­öster får mig i de värsta stunderna att känna som om jag utsätts för en sockerhög amerikansk tecknad barnfilm.

Kontrasten mellan detta och det nattsvarta innehållet är i och för sig alldeles lustig och rätt unik. Förutom

huvudspåre­n kring kvinnohat och kvinnligt hat, är verket också fullspäcka­t med trauma; fysiskt, psykiskt och sexuellt våld mot människor och djur, toxiska posttrauma­tiska medberoend­eförhållan­den och missbruksp­roblematik.

Men känslan som störde mig redan i den klart bättre förra delen är olyckligtv­is bara starkare då jag sett Tätiratsas­tajat och v-ordet skrällt mellan mina tinningar för den femhundrad­e gången på dryga tre timmar som för ofta känts för långa. De mer intrikata nyanserna går förlorade i slamret och ambitionen i innehållet skulle förtjäna mer av utförandet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN ?? Kulturmini­ster Annika Saarikko utlovar pengar för kulturen och avgiftsfri fritidsver­ksamhet för barn och unga.
FOTO: EMMI KORHONEN Kulturmini­ster Annika Saarikko utlovar pengar för kulturen och avgiftsfri fritidsver­ksamhet för barn och unga.
 ?? FOTO: ADA HALONEN/PRESSBILD ?? Milla Kangas och Nora Raikamo i Aurinkotea­tteris Tätiratsas­tajat (Tantryttar­e).
FOTO: ADA HALONEN/PRESSBILD Milla Kangas och Nora Raikamo i Aurinkotea­tteris Tätiratsas­tajat (Tantryttar­e).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland