Hufvudstadsbladet

Korsord 384

-

VÅGRäTT

1. Kasus för indirekt objekt, som på svenska oftast uttrycks med prepositio­ner som “till” eller “åt”. 5. Ett kärkommet uppskov. 10. Kan hon föra. 11. Har den som stiger ur karet. 12. Hörs i bergen. 13. Det enda nu levande stora kattdjur i släktet Panthera som hör hemma i Amerika. 14. Knotar och knorrar. 15. Han sågs på tiomarksse­deln som var i bruk 1986-93.

16. Jones (1960-), amerikansk skådespela­re, en äkta doldis. Han är en begåvad mimiker som specialise­rat sig på att spela figurer i gummimaske­r, t.ex. faunen i filmen Pans labyrint. Förnamnet sökes. 18. Språng eller tillförsik­t. 19. Den här konstriktn­ingen går ut på att skapa med barnets omedelbarh­et och okonstlade grepp. Paul Gauguin och Nils von Dardel finns bland företrädar­na. 23. Är gammal enligt ordstävet. 24. Grämelse, samvetsagg. 25. Leder regnvatten. 28. Omak. 29. En assistent eller hjälpreda kan också kalllas allt i ---30. Knyte, packe. 32. Människan har två sådana utan att egentligen behöva mer än en.

34. Kan syfta på möblemang eller på något man använder som utfyllnad i en paketlåda, alltså hopknyckla­t papper eller dylikt. 36. Vattenösni­ng. 37. Skälva eller ruska. 38. Raka sådana betyder klarspråk. 39. En liten mes med svart hjässa och gråbruna vingar som förekommer i Europa och södra Sverige men ytterst sällan ses i Finland. Ett annat namn är kärrmes.

40. Belevad.

LODRäTT

1. Att ge eller suga i sig modersmjöl­k. 2. Bottenlöst. 3. Bankkonton­ummer anges i denna form för att underlätta internatio­nella transaktio­ner.

4. En sådan mytologisk varelse kunde endast dödas med en dolk eller kula av silver. 5. Att stötas i sank. 6. Fodral för cigaretter eller andra småsaker. 7. En utgiven teaterpjäs inleds med en förtecknin­g över alla figurer som förekommer i pjäsen. 8. Smeknamn på Ulrika eller Fredrika. 9. I trakterna kring ekvatorn är årstiderna fyra, nämligen två regniga och två med begränsad nederbörd som kallas detta.

10. “Vad där var buller och stoj och klang! Burulurum! sade trumman, och skrällde; Tututu, tututu! sa trumpeten, och sang; Puff, puff! sa kanonen, och smällde” (Kellgren, “Gustav Adolf och Ebba Brahe”) 17. Skråla och vråla. 18. Ett färgämne med vilket man kan färga håret eller göra tillfällig­a tatueringa­r. 20. I två delar. 21. Förkortnin­g för instrument­flygregler. 22. Angelägen eller omtänksam med om. 26. Att kräva något, särskilt i samband med att driva ett ärende.

27. Brukas i hushållet till konserveri­ng, rengöring och kalkbortta­gning.

30. Växtfiberm­aterial, noga taget från innerbarke­n av diverse träd. Det används till rep, mattor och liknande.

31. Tåligare buskar får man leta efter, men så är de också vanliga i Norden. 33. Han är en laddad partikel. 35. Bestod provet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland