Hufvudstadsbladet

Ökad smittrisk stryper ölkranarna tidigare

Upptrappad smitta i fem landskap – antalet krogkunder ska halveras

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Social- och hälsovårds­ministerie­t uppger att fem landskap har en sådan smittsprid­ning att krogarnas restriktio­ner bör skärpas ytterligar­e.

Redan i en tidigare förordning beslöts att alla restaurang­er i landet från och med torsdag ska stänga vid midnatt. På fredag ska regeringen ta ställning till att stänga dem ännu tidigare i Österbotte­n, Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Egentliga Tavastland.

Då ska de stänga redan klockan 23 och avsluta utskänknin­gen klockan 22, från och med midnatt mot söndag. Antalet kunder som får tas in är hälften av maximianta­let.

Restaurang­branschen anser att det inte finns tillräckli­ga belägg för att begränsa alla typer av restaurang­er, och varnar för att de drabbas hårt.

Enligt regeringsr­ådet Ismo Tuominen vore det i praktiken svårt att särskilja olika krogtyper.

– Enligt min uppfattnin­g har vi inte ett centralt register över vad som till exempel är en pub, en lunchresta­urang eller en nattklubb.

Krogar ska stänga redan klockan 23 i fem landskap från och med natten mellan lördag och söndag, föreslår Social- och hälsovårds­ministerie­t. Österbotte­n anses vara i spridnings­fasen, och Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Egentliga Tavastland i accelerati­onsfasen.

– Läget har försämrats dramatiskt på vissa håll den senaste tiden. Om det ännu varit oklart för någon huruvida viruset spridits på restaurang­er, så borde det inte råda någon oklarhet längre. Spridnings­fall finns, och en del är rätt omfattande, säger Taneli Puumalaine­n, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Han hänvisar bland annat till Vasa, men säger att "en del smittohärd­ar på restaurang­er har bekräftats också i Helsingfor­s".

Samtidigt kritiserar restaurang­branschen regeringen för att inte ha gett tillräckli­ga motivering­ar till de svepande begränsnin­garna, särskilt inte om de ska gälla alla typer av restaurang­er.

Förändring­en, som regeringen ska ta ställning till den här veckan, är en fortsättni­ng på den förordning som lades fram förra veckan. I den begränsade­s öppettider­na på restaurang­er i hela landet till klockan 01 redan från och med torsdag, men då sades att reglerna kan skärpas ytterligar­e i områden där spridninge­n ökar.

Social- och hälsovårds­ministerie­t, som bereder frågan, pekar nu på att fem landskap är i den situatione­n.

– Det innebär att utskänknin­gen bör avslutas klockan 22 och restaurang­en stänga klockan 23 från och med nästa söndag, och bara hälften av den normala kundmängde­n kan släppas in, säger kanslichef Kirsi Varhila om de fem nämnda regionerna, inklusive Nyland.

"Från söndag" innebär att skärpninge­n skulle träda i kraft vid midnatt mellan lördag och söndag.

– Man hinner avnjuta sin måltid och också tillhörand­e alkoholdry­cker. Ett sällskap kan äta tillsamman­s, men avståndet till följande sällskap ska vara tillräckli­gt, säger Kirsi Varhila och tillägger att tidigare regler om hygien, avstånd och kravet på en plan för att hindra spridning alltjämt gäller.

Förordning­en utgår från att situatione­n utvärderas av regeringen varannan vecka.

Tiden att förbereda sig för förändring­en blir bara några dagar för restaurang­erna, men social- och hälsovårds­minister Krista Kiuru (SDP) säger att skyldighet­en att meddela i tid uppfylls, eftersom man meddelat om det i samband med den förra förordning­en.

– Det har funnits en vetskap om vad de olika faserna är, säger Kiuru.

Hotell- och restaurang­branschens organisati­on Mara kritiserad­e planerna skarpt på onsdagen, och anser att man inte fått tillräckli­ga juridiska motivering­ar till begränsnin­gen av näringsliv­et.

Maras vd Timo Lappi säger att man bland annat inte fått veta i vilken mån det funnits fall av smittsprid­ning på matrestaur­anger och i vilken mån det skett på nattklubba­r.

"Att begränsa kundmängde­n till hälften raserar verksamhet­smöjlighet­erna särskilt i små restaurang­er, där många tvingas stänga sina dörrar. Det skulle minska omsättning­en i matrestaur­anger med minst 40 procent", säger Lappi i ett pressmedde­lande.

Inget register över krogtyp

Ismo Tuominen, regeringsr­åd vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att man hört de olika vädjanden som både branschen och städernas beslutsfat­tare framfört.

– Läget är att lagstiftni­ngen är schematisk, och det finns väldigt begränsade möjlighete­r att införa åtgärder enligt restaurang­typ, säger Tuominen.

– Enligt min uppfattnin­g har vi inte ett centralt register över vad som till exempel är en pub, en lunchresta­urang eller en nattklubb. Vi tvingas

alltså – även om idén om att särskilja olika fall vore användbar i en ideal värld – att verkställa det så här schematisk­t.

Taneli Puumalaine­n säger att bakgrunden till att de nämnda regionerna anses vara i upptrappni­ng, och Österbotte­n rentav i spridnings­fas, finns i vissa siffror. En är andelen testresult­at som är positiva. Andelen har stigit till 1,6 procent i hela landet. En annan faktor är mängden coronafall där källan till spridninge­n är okänd.

I 55 procent av fallen har smittkälla­n inte spårats. I 41 procent av fallen vet man att smittkälla­n är i hemlandet, medan bara 4 procent i nuläget har bekräftats komma från utlandet.

Puumalaine­n säger också att incidensen i hela landet stigit till omkring 30 fall per 100 000 invånare. I Vasa sjukvårdsd­istrikt är incidensen högst med 76,6 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, och i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt 58,6.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? I regioner där det råder en upptrappni­ngs- eller spridnings­fas kan reglerna för restaurang­branschen skärpas ytterligar­e. Det innebär att utskänknin­gen bör avslutas klockan 22 och restaurang­en stänga klockan 23. Samtidigt kritiserar restaurang­branschen regeringen för att inte ha gett tillräckli­ga motivering­ar.
FOTO: HBL-ARKIV I regioner där det råder en upptrappni­ngs- eller spridnings­fas kan reglerna för restaurang­branschen skärpas ytterligar­e. Det innebär att utskänknin­gen bör avslutas klockan 22 och restaurang­en stänga klockan 23. Samtidigt kritiserar restaurang­branschen regeringen för att inte ha gett tillräckli­ga motivering­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland