Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski har tränat hemma

PÄRMÄKOSKI OM OVISSHETEN INFÖR SÄSONGEN: Krista Pärmäkoski har haft en helt annorlunda träningssä­song än hon är van vid. – Det är säkert tio år sen jag senast var i Finland i oktober, säger hon.

-

Covid-19-pandemin har tvingat Krista Pärmäkoski till stora förändring­ar i sommarens träningsup­plägg – men det finns också en del positivt. Det har blivit mindre resdagar och hon har fått vara frisk. – Det är skönt som idrottsutö­vare att inte behöva skaka hand eller hitta på ursäkter och förklara att man inte vill bli sjuk, säger Pärmäkoski.

Covid-19-pandemin har lett till att Krista Pärmäkoski tillbringa­t nästan hela sommaren i Finland – det blev bara ett tre veckors träningslä­ger utomlands i Italien i augusti. I stället har hon tränat hemma i Lahtis samt i Vuokatti, både med landslaget och på egen hand.

– Det har också haft sina fördelar. Jag har kunnat utnyttja resedagarn­a till att träna, för det tar bara ungefär fyra timmar att köra till Vuokatti, och haft ordentliga vilodagar. Jag har också kunnat ta min lata hund med mig, så lägerlivet har varit lite mera avslappnat, säger Pärmäkoski i en intervju med HBL.

– Det har inte blivit tråkigt. Det är förstås nu som det kan bli utmanande då det blir regnigt och ruskigt. Jag märkte att det redan är massor med löv och barr då jag körde ett hårt pass med rullskidor. Det blir svårt om det inte finns bra snö någonstans.

Mindre hög höjd

I Vuokatti öppnas det första skidspåret om några dagar, men det finns inte några garantier för att det är i bra skick. Förra året tog det som bekant länge att få snö – och i södra Finland fanns det ingen snö alls under hela vintern.

– Folk säger att hösten är så vacker, och den har varit väldigt vacker, men folk säger också att det är helt hemskt när det är så mörkt och dystert. Få se. Det är säkert tio år sedan jag senast var i Finland i oktober, säger Pärmäkoski med ett skratt.

Under de senaste åren har Pärmäkoski åkt till glaciären i Val Senales på läger i oktober. I år blir det i stället Vuokatti. Det betyder också betydligt färre dygn på hög höjd.

– Det skulle vara viktigt att få träningen i oktober att lyckas, säger hon,

– Synd att alpstugorn­a i Vuokatti inte ännu är färdiga. Jag har prövat alpstugorn­a i Pajulahti, men som skidåkare vill man ju ha snö under den här årstiden, så den ekvationen fungerar inte riktigt.

Mer träning än förut

Inför säsongen satte Pärmäkoski och hennes tränare Matti Haavisto som mål att träna 950 timmar under den här säsongen. Det är lite mer än förut, men hon ligger fortfarand­e i tid

tabellen. Sedan i maj har hon tränat i snitt tre timmar per dag.

– Krista har säkert inte förut i det här skedet tränat så här mycket, fast träningssä­songen körde i gång lite senare än normalt i maj, säger Matti Haavisto.

Orsaken till att Pärmäkoski inledde sin träningssä­song ungefär 1,5 vecka senare än normalt var enkel. Hon ville utnyttja de goda förhålland­ena i Lappland och skidade i Saariselkä ännu i april efter att tävlingssä­songen var över. Därefter hade hon en träningspa­us före den nya säsongen.

– Jag är egentligen överraskad att vi har kunnat träna så bra hemma i Finland, säger Haavisto.

Vill undvika virus

Förra vintern tog Krista Pärmäkoski två individuel­la pallplacer­ingar i världscupe­n. I övrigt blev säsongen inte riktigt så bra som hon hade hoppats. Hon tvingades stå över Tour de Ski, som var ett av säsongens huvudmål.

– Konditione­n var bra, men jag hade flera virusinfek­tioner som drog ned formen, och tvingades varje gång jobba upp mig igen. Det är något man måste försöka undvika, säger Pärmäkoski, som ser någonting positivt med covid-19-pandemin.

– Tack vare coronan fäster folk kanske mer uppmärksam­het vid att inte komma på jobb eller resa då de är sjuka. Det skulle hjälpa också. De värsta smittorna kommer ju via andningsvä­garna.

Covid-19 har inte förändrat särskilt mycket i Pärmäkoski­s vardag. En skidåkare gör annars också allt för att undvika virussjukd­omar.

– Det är väldigt skönt att inte behöva skaka hand, eller förklara att man står över för att inte bli sjuk, då det har blivit det nya normala för alla. Jag går väldigt sällan i matbutiken, min man brukar gå, och jag har inte annars heller något behov av att snurra omkring därute. Det har inte begränsat mitt liv, säger Pärmäkoski.

Ovisshet

Den här sommaren har Pärmäkoski varit frisk. Träningen har gått enligt planerna, förutom att hon tvingades ta ett par lugnare veckor efter höghöjdslä­gret i augusti för att återhämta sig. Men hon medger att hon känner en viss ovisshet inför säsongstar­ten.

– Jag vet inget om min fart internatio­nellt sett. Vi har bara tränat och tävlat sinsemella­n i Finland. Det är jag lite nervös över.

Förut har hon bland annat deltagit i Blinkfesti­valen i Norge under sommaren. Den här säsongen blir den första internatio­nella tävlingen världscupe­n i Ruka i slutet av november. Men det är skid-VM i Oberstdorf i februari-mars som är vinterns höjdpunkt.

– Jag lättar lite på träningen före VM, men jag tror jag kan hålla en bra form hela vintern igenom, fast jag samtidigt tränar mycket. Det är förstås lättare om jag är nära täten redan i Ruka, i stället för att vecka för vecka försöka komma ikapp de andra, säger Pärmäkoski.

– Då blir jag orolig, om jag är långt bakom täten i Ruka.

Siktet på OS

Landslaget har tränat specifikt styrka i fristil med tanke på VM i Oberstdorf.

Banprofile­rna hör till den tyngre sorten. Bland annat har landslaget kört 8x4 minuters backinterv­aller i Vuokatti för att simulera slutbacken i Oberstdorf. Pärmäkoski har också bland annat kört en hel del skate utan stavar hemma.

– Slutbacken i skiathlon tar ungefär fyra minuter. Man måste orka skida uppför den backen ännu då man är trött, säger Pärmäkoski.

Pärmäkoski är inställd på att OS i Peking kan bli skjutet framåt till 2023. Men det är ändå OS som är hennes stora målsättnin­g. I OS är också hennes favoritstr­äcka 10 km klassiskt på programmet igen.

– Det kommer också att vara långa uppförsbac­kar i OS i Peking, och det krävs ganska långt samma egenskaper i VM och OS, fast det är olika skidteknik. Syreupptag­ningsförmå­gan är viktig i den här grenen.

Sekundstri­der att vänta

Under de senaste säsongerna har konkurrens­en bland damerna blivit ett snäpp hårdare, med nya namn som svenskorna Linn Svahn. Ebba Andersson och Frida Karlsson. Nästa säsong återvänder också ryssarna Julija Belorukova, Jelena Soboleva och Tatjana Alesjina från sina mammaledig­heter. Stina Nilsson har dock gått över till skidskytte.

– Jag tror det kommer att bli jämnare i täten än förut. Det har kommit nya namn. En del av idrottarna har haft utmaningar under sommaren. Ryssarna vet man inget om. Jag tror det kan bli flera riktiga sekundstri­der, säger Pärmäkoski.

Var kommer Pärmäkoski att befinna sig i kampen om tätplaceri­ngarna? Säsongerna 2017 och 2018 var fullträffa­r. 2019 och 2020 var inte lika bra.

– Jag vill klara mig bra också i VM, men OS är förstås viktigare. Vi tar kanske lite risker med träningen det här året, men jag tror det går att vara i form i VM, fast siktet är inställt på OS.

Jag vet inget om min fart internatio­nellt sett. Vi har bara tränat och tävlat sinsemella­n i Finland. Det är jag lite nervös över.

MARCUS LINDQVIST

marcus.lindqvist@hbl.fi

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski har för det mesta tränat i Finland under den här sommaren.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski har för det mesta tränat i Finland under den här sommaren.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski upplever en viss ovisshet inför säsongen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski upplever en viss ovisshet inför säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland