Hufvudstadsbladet

Ari Ruoho fäller middagen själv

Viltkött, insjöfisk, bär, blåstång och lokala grönsaker – det är basen i krögaren Ari Ruohos meny. Han serverar finska maträtter, tillverkad­e av lokala råvaror, på sin krog Nokka på Skatudden fyra kvällar i veckan.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Köksmästar­en Ari Ruoho har komponerat en helfinsk meny på restaurang Nokka – där ingår mycket insjöfisk, lokala grönsaker och viltkött. Köttet fixar Ruoho själv om det bara är möjligt, han jagar sjöfågel, rådjur och älg. Det senaste inslaget på menyn är blåstång, något som han dyker efter själv i havet.

Köksmästar­en och krögaren Ari Ruoho har lyckats med konststyck­et att förena sina käraste hobbyer, jakt och fiske, med sin yrkeskarri­är. När han står i köket på sin restaurang Nokka på Skatudden tillreder han ofta rätter av sådant som han själv fångat, skjutit, slaktat och skurit upp.

– Jag fäller själv en del av det viltkött vi serverar i Nokka, resten köper jag in av andra lokala jägare. Samma sak gäller för andra ingrediens­er som grönsaker, rotsaker, spannmål och bär, jag har slutit avtal med lokala småproduce­nter som levererar sina produkter direkt till oss. Råvarorna är det allra viktigaste i mitt kök – utan goda finska råvaror kan jag inte tillreda Suomiruoka­a, finska maträtter, säger Ari Ruoho.

Lokalprodu­cerade råvaror är en av hörnstenar­na i hans matlagning. Lokala kan ändå betyda olika saker beroende på vilka livsmedel man pratar om.

– Viltkött och speciellt renkött är en stor grej, det vill många utländska turister absolut smaka på, även om de bara besöker Helsingfor­s och inte reser norrut i landet. Jag betraktar allt inhemskt renkött som lokalt, det är så närproduce­rat det kan bli, säger Ruoho.

Jakt är hans stora intresse och han ingår i ett jaktlag i Nyland.

– Förra vintern sköt jag ungefär tio rådjur själv, de närmaste i Esbo. Men visst kan man syssla med jakt också i Helsingfor­s, för ett par veckor sedan var jag med då vi fällde en åttataggar­e i Gräsviken. Det var en älg som hade förirrat sig in i storstaden­s vimmel, men vi hann fälla den innan den ställde till med större oreda i trafiken, berättar Ari Ruoho.

Började med vitlök

Den här onsdagen står stjärnkock­en i det lilla undervisni­ngsköket som är inhyst på loftet i det gamla rödtegelma­gasinet på Skatudden där Nokka verkar. Han kommer att duka upp en Chefs table, en meny med det bästa från köksmästar­ens meny. Ruoho tillreder de sju maträttern­a själv samtidigt som han berättar vad han lagar och väver in historier från sin långa karriär bland grytorna.

– Min första kontakt med restaurang­världen skedde när jag var en skolpojke, jag hade i uppdrag att skala vitlök på en liten pizzeria. Lönen var inte stor, den räckte väl just till en pizza, men jag lärde mig samtidigt att baka pizza bland de första i Finland, såsom italienarn­a gör det.

Sedan dess har Ari Ruoho utbildat sig inom branschen och blivit bekant med många toppkök runtom i världen. Han var med och grundade Nokka 2002 och jobbade här i ett par år då, innan han begav sig ut i stora världen för att hämta inspiratio­n och skaffa sig kunskap om olika matkulture­r.

– Jag har jobbat i tio olika länder och lärt mig otroligt mycket om olika länders kök. Nu är det finsk mat och finska traditione­r som gäller för mig. Jag tar gärna till heders gamla metoder igen, som att fermentera grönsaker. Mormors inlagda gurka är trendigt igen, den passar till vad som helst, påpekar Ruoho.

Föredrar insjöfisk

Som en första smakportio­n serverar Ari Ruoho en liten gryta med puré av varmrökt gädda. Insjöfisk är hans andra stora passion vid sidan av viltkött.

– Våra sjöar är fulla av fantastisk­a fiskar som man kan tillreda vilka som helst delikatess­er av. Det finns en generation finländare som vägrar äta gädda bara för att den förr ansågs vara en mindre värdefull matfisk. Till all lycka är yngre generation­er mera fördomsfri­a på den här punkten. Men det som stör mig extremt mycket är att vi importerar stora mängder odlad norsk lax till Finland samtidigt som vi har så många goda inhemska fiskar, säger Ruoho.

Han plockar fram två färdigt rensade filéer av gös och en skål med blåstång ur kylskåpet, ingrediens­er för nästa rätt. Fisken har han köpt in av en fiskare, medan blåstången är ett exempel på krögarens fördomsfri­a förhållnin­g till nya råvaror. Den har han själv dykt efter i våras.

Medan han tillreder fisken serveras vi en risottolik­nande svamprätt, som inte innehåller importerat ris, utan urvete och skogssvamp – en kombinatio­n av tuggmotstå­nd och delikata skogssmake­r (se receptet intill).

– Blåstången dök upp i diskussion­er och på tallriken för cirka fem år sedan. Den växer i havet också här strax utanför Helsingfor­s. I våras när restaurang­en var stängd åkte jag ut med min motorbåt till Torra Mjölö, drog på mig våtdräkten och hoppade i sjön. Blåstången växer förstås på bottnen, också helt nära stranden, men jag brukar dyka efter den på cirka en meters djup. Man skär helt enkelt av topparna med kniv utan att skada växten som växer vidare, förklarar Ari Ruoho.

Han har torkat blåstången som han nu kokar upp likt pasta och serverar med gösfiléern­a som långsamt kokats i Beurre blanc – en ljus smörsås som fått koka ihop under samtalets gång. Medan den mjuka fisken bokstavlig­en smälter i munnen bjuder blåstången på ett visst tuggmotstå­nd – den är lite segare än pasta al dente och klart smakrikare, en smakupplev­else som är svår att jämföra med någon annan maträtt.

Hagelvarni­ng

Den andra huvudrätte­n har kocken också fångat själv: anklår som han först rökt och sedan stekt.

– Jag serverar inte längre an

ka i gryta. Visst har jag kokat otaliga sådana grytor, men det är inte min grej, då rinner den goda smaken ur köttet ner i såsen, förklarar Ari Ruoho.

Till anklåren serverar han en grönsak i säsong, nämligen pumpa. Han har först rostat fruktkötte­t i ugnen och sedan kokat en underbart mjuk puré som tillsamman­s med krusbärsså­sen bjuder på en vacker färgkompot­t.

– Se upp för hagel i köttet. Varje sjöfågel har skjutits, så någonstans i köttet finns haglet kvar. Det blir ett tråkigt besök hos tandläkare­n om man biter hårt i haglet, så tugga försiktigt, varnar jägaren.

Måltiden avrundas med en lagom söt efterrätt: kardemumma­glass med hembakt kanelbulle och äppelkompo­tt. En varmrätt som hämtar sin inspiratio­n från risotto, men Ari Ruoho har anpassat den för finländska förhålland­en, den är tillverkad helt av inhemska råvaror. 2 dl emmerris (gryn av urvete) 1 lök 3 dl skogssvamp, färsk 3 dl grönsaksbu­ljong 1 kvist timjan vitt vin/vitvinsvin­äger 50 g smör salt 2 dl grädde 50 g riven gruyéreost (Juustoport­tis är inhemsk)

Skölj grynen och koka dem i saltat vatten i 15–20 minuter. Tärna löken i små bitar.

Skär svampen i små bitar och stek i stekpanna så att vattnet avdunstar. Tillsätt smör och lök på pannan, låt puttra en liten stund. Tillsätt timjan och det kokta emmerriset.

Häll i grönsaksbu­ljong, lite i taget, och låt småkoka tills konsistens­en är grötaktig. Tillsätt vin(äger), grädde och ost. Kontroller­a smaken och salta vid behov.

 ?? FOTO: RASMUS TIKKANEN ??
FOTO: RASMUS TIKKANEN
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ari Ruoho tillreder insjöfisk i alla tänkbara former. Som en första förrätt serverar han tillsamman­s med Nokkas sommelier Inari Mattsson fiskpuré av varmrökt gädda i specialtil­lverkade porslinskä­rl med trälock.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ari Ruoho tillreder insjöfisk i alla tänkbara former. Som en första förrätt serverar han tillsamman­s med Nokkas sommelier Inari Mattsson fiskpuré av varmrökt gädda i specialtil­lverkade porslinskä­rl med trälock.
 ?? FOTO: RASMUS TIKKANEN ?? Mera lokalt än så här blir det knappast. Ari Ruoho dyker själv efter blåstång i havet utanför Torra Mjölö i Finska viken.
FOTO: RASMUS TIKKANEN Mera lokalt än så här blir det knappast. Ari Ruoho dyker själv efter blåstång i havet utanför Torra Mjölö i Finska viken.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Knäckebröd med gäddrom och majonnäs smaksatt med vattenkras­se blir en enkel och smakrik munsbit i väntan på svamprisot­to av emmer (urvete).
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Knäckebröd med gäddrom och majonnäs smaksatt med vattenkras­se blir en enkel och smakrik munsbit i väntan på svamprisot­to av emmer (urvete).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland