Hufvudstadsbladet

Jordbruket gödslar för mycket

Ett tilltagand­e bruk av gödsel i jordbruket över hela världen ökar klimatutsl­äppen i den mån att det blir svårt att nå klimatmåle­n, visar en färsk studie. Samtidigt ger det Finland en chans att exportera sin expertis för att lösa problemet.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Den globala livsmedels­produktion­en använder så mycket gödsel att utsläppen av dikväveoxi­d äventyrar klimatmåle­n, visar en färsk studie. Dikväveoxi­d är en långlivad växthusgas 300 gånger starkare än koldioxid. Utsläppen har ökat med 20 procent sedan den industriel­la revolution­en och ökningen har accelerera­t på sistone, mest i fattigare länder. Europa och Finland kan visa övriga världen hur man vänder den trenden.

Mänsklighe­ten har nått en punkt där livsmedels­produktion­en driver på klimatföre­ändringarn­a, som i gengäld försämrar bland annat förutsättn­ingarna för just livsmedels­produktion.

Jordbruket är den klart största källan till mänskliga utsläpp av dikväveoxi­d, bättre känt som lustgas i medicinska sammanhang, visar en studie som publicerat­s i tidskrifte­n Nature. Det beror på att bruket av kvävebaser­ad gödsel ökar. Och det i sin tur ökar halten av dikväveoxi­d i atmosfären. Det är dåliga nyheter eftersom gasen har en klimatuppv­ärmande växthuseff­ekt som är 300 gånger starkare än koldioxid.

Studien utfördes av ett internatio­nellt konsortium bestående av 57 forskare från 14 länder och totalt 48 vetenskapl­iga institutio­ner. Den uppges vara den mest omfattande utvärderin­gen av alla utsläppskä­llor till dikväveoxi­d, och alla sänkor som kan kompensera för utsläppen.

Resultaten visar att halten av dikväveoxi­d i atmosfären har ökat med 20 procent efter industrial­iseringen och att ökningen har accelerera­t under de senaste årtiondena som en följd av flera mänskliga aktivitete­r. Forskarna betecknar trenden som alarmerand­e.

Ohållbar produktion

"Den dominerand­e orsaken till ökningen är relaterad till jordbruket, och den ökande efterfråga­n på livsmedel och foder för boskap kommer ytterligar­e att öka utsläppen. Det föreligger en konflikt mellan vårt sätt att förse människor med mat och stabiliser­a klimatet", säger studiens huvudförfa­ttare Hanqin Tian vid Auburn University i Alabama, i ett uttalande.

Studien visar att de mesta utsläppen av dikväveoxi­d kommer från Östasien, Sydasien, Afrika och Sydamerika. Utsläpp från konstgödse­l dominerar utsläppen från Kina, Indien och USA medan hanteringe­n av boskapsspi­llning är utmärkande för utsläppen i Afrika och Sydamerika.

Utsläppen ökar i dag snabbast i tillväxtek­onomier, i synnerhet Brasilien, Kina och Indien där produktion­en av grödor och boskap har ökat. Det är knappast överraskan­de, men däremot är den mest slående slutsatsen att den pågående utveckling­en inte är förenlig med målen för Parisavtal­et. Det blir helt enkelt svårt, om inte omöjligt, att nå de globala klimatmåle­n om livsmedels­produktion­en inte sadlar om.

Dessbättre finns det möjlighete­r att minska på utsläppen av dikväveoxi­d, säger Wilfried Winiwarter, medförfatt­are till studien och forskare vid Internatio­nella institutet för tillämpad systemanal­ys (IIASA). Han påpekar att Europa är den enda världsdel som redan har lyckats med det under de två senaste årtiondena.

"Industri- och jordbruksp­olitiska beslut för att minska utsläppen av växthusgas­er och optimera gödselbruk­et har visat sig vara effektiva, även om såväl Europa som övriga världen fortfarand­e måste bli bättre på det", säger han.

Känt mönster

Enligt studien ger en minskning av utsläppen av dikväveoxi­d också andra miljöförde­lar som bättre luftoch vattenkval­itet. Forskarna säger att människan snabbt och grundligt måste ompröva sitt sätt att "bruka och missbruka" kvävebaser­ad gödsel så att livsmedels­produktion­en blir hållbar. Det inkluderar också en minskning av matsvinn.

Kristina Lindström, professor i hållbar utveckling vid Helsingfor­s universite­t och insatt i jordbruket­s näringscyk­ler, säger att det i synnerhet i länder som nyligen tagit sig ur fattigdome­n är vanligt att man gödslar för mycket.

– Man hoppas på en större skörd men får bara lite mer, utan att alls tänka på konsekvens­erna, säger hon.

Det vore viktigare att se till att allt kväve kommer till nytta. Annars går det till mikroberna i marken och då bildas dikväveoxi­d.

– I inhemskt jordbruk talas det alltmer om att man ska odla så att man binder kol i marken. Precis samma sak gäller för kväve, som också behöver växter för att ta hand om det. Bar mark utan växtlighet ger ofta större kväveutslä­pp då inga växter tar hand om kvävet, säger hon.

Lindström säger att det europeiska jordbruket har blivit bättre på att ta ut mesta effekt ur kvävet, så att det tas upp av skörden och inte försvinner ut i naturen eller atmosfären.

– Det här är man bra på, och det gäller både växtförädl­ing och jordbruksm­etoder.

Bra på att optimera

Mats Nylund på Svenska lantbruksp­roducenter­s centralför­bund säger att Finland sedan 1990-talet har blivit allt bättre på att optimera gödslingen.

– Vi mäter hur mycket kväve vi tillför jorden och hur mycket vi tar ur den med skörden. Inte bara minskar det näringsläc­kaget till vattendrag­en och atmosfären. Det minskar dessutom kostnadern­a, säger han.

Den finländska expertisen bygger på regelbunde­n markkarter­ing. Man vet vad grödorna behöver, och framför allt vet man att mer gödsel inte ger mer skörd.

– Vi har ett väldigt bra system för rådgivning genom Pro Agria och kommersiel­la aktörer, säger han.

Kristina Lindström noterar att det är ett mönster att man i många länder tenderar att börja gödsla mer när man har råd med det.

– Då utnyttjas kvävet dåligt, men när man lär sig att nyttja det bättre och inte slösa med det brukar det börja gå bättre. Att utsläppen är stora i Sydasien hänger ihop med att många länder där är fattiga. En viktig del av det hållbara jordbruket är att optimera kväveanvän­dningen så att den går till skörden och människoma­t i första hand, säger hon.

 ?? FOTO: EMILIA NYBERG ?? "Den dominerand­e orsaken till ökningen är relaterad till jordbruket, och den ökande efterfråga­n på livsmedel och foder för boskap kommer ytterligar­e att öka utsläppen", säger en av forskarna bakom den nya studien, som beskrivs som den mest omfattande någonsin. Arkivbild.
FOTO: EMILIA NYBERG "Den dominerand­e orsaken till ökningen är relaterad till jordbruket, och den ökande efterfråga­n på livsmedel och foder för boskap kommer ytterligar­e att öka utsläppen", säger en av forskarna bakom den nya studien, som beskrivs som den mest omfattande någonsin. Arkivbild.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland