Hufvudstadsbladet

Allt fler ledamöter i Kyrkslätt vill ha järnvägsde­på

Planerna på att bygga en järnvägsde­på i Kyrkslätt har tidigare mött ett kompakt motstånd, men den senaste tiden har allt fler ledamöter i fullmäktig­e börjat tänka om. Det här kom fram på måndagens fullmäktig­emöte i Kyrkslätt där två omröstning­ar som tange

- NICLAS LÖNNQVIST

– Ingetdera av ärendena som man röstade om har en direkt beröringsp­unkt med depån, men i MBT-avtalet nämns depån som ett projekt. Den ena omröstning­en slutade med 25-24 (vice ordförande­s röst avgjorde). Kyrkslätt anser fortfarand­e att depån inte ska finnas på kommunens marker, säger fullmäktig­eordförand­e Anders Adlercreut­z (SFP).

Han var inte med om omröstning­en eftersom SFP:s riksdagsgr­upp satt i förhandlin­gar om vårdreform­en. Enligt Adlercreut­z är det problemati­skt att markeringe­n för depån placerades i landskapsp­lanen efter en ganska bristfälli­g process. Nu finns en markering på gränsen mellan Bobäck i Kyrkslätt och Mankby i Esbo.

– Ur Kyrkslätts synvinkel är bägge placeringa­rna problemati­ska. Ifall inga andra beslut fattas så kommer Helsingfor­sregionens trafik (HRT) och Trafikleds­verket att sträva efter att placera depån i Bobäck och Mankby. Kommunerna har dock ett planerings­monopol som här har en stor betydelse.

Allt fler röster i Kyrkslätt höjs för att placera depån i Getberget som ligger väster om Kyrkslätts centrum. Det här också för att undvika en tvångsinlö­sning av markerna i Bobäck.

– Det finns en oro för att om depån placeras på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt får vi oberoende de negativa följderna. Nu finns också alternativ­et i Getberget där byggkostna­derna skulle vara mindre. Verksamhet­en i Getberget skulle inte störa omgivninge­n på samma sätt som i Bobäck. Men ett spårpar till borde byggas från Köklax till västra Kyrkslätt. Och det är en betydande investerin­g, säger Adlercreut­z.

Enligt honom finns det ändå inga utredninga­r om hur Kyrkslätt gynnas i form av utökat tågutbud om ett extra spårpar byggs.

– Jag vill se en utredning om vad det betyder ifall depån placeras i Getberget och vad det innebär för trafiken. Om depån ska placeras i Kyrkslätt så tycker jag att Getberget är ett bättre alternativ än Bobäck, men helst skulle jag se att depån kunde placeras längs Elsa-banan.

SFP i Kyrkslätt är splittrat frågan.

– Det är en stor industriel­l anläggning och med fog är man orolig. Det här är inte ett beslut som ska fattas på lösa grunder, säger Adlercreut­z.

För en depå

Antti Kilappa vid föreningen Pro Kyrkslätt anser att depån inte ska byggas i Bobäck, men däremot i Getberget. Pro Kyrkslätt är enhälligt för en depå.

– På en invånarkvä­ll som vi arrangerad­e i fjol fick vi beskedet av HRT:s tjänstemän om att vi ska gå in för att depån placeras i Kyrkslätt. Den tryggar utveckling­en av Kustbanan och har också en sysselsätt­ande effekt. I ett kort perspektiv är säkert Mankby och Bobäck ett bättre förslag, men i ett 50-årsperspek­tiv är Getberget ett bättre alternativ. Jag är rädd för att om vi inte gör något nu så kommer man att tvångsinlö­sa marker och bygga depån med våld. Det vill jag inte vara med om, säger Kilappa.

Samlingspa­rtiets Timo Haapaniemi motsätter sig depån i Kyrkslätt. Kommunen ska inte ge en kvadratmet­er för depån. Enligt honom har Kyrkslätt redan satsat mycket på kollektivt­rafik – ur kommunens egen kassa.

– Att ett extra spårpar från Köklax skulle öka utbudet av kollektivt­rafik till Kyrkslätt stämmer inte. Det är enbart avsett för servicetra­fik. Och om man går in för att köra turtrafik på spåret betyder det högre andelar att betala till HRT:s kassa. I Kyrkslätt har man aldrig planerat för en befolkning­smängd som skulle behöva stadsbanan. Pratet om sysselsätt­ande effekt är också nonsens. Vi vet ju inte hur många av dem som jobbar på depån som är skattebeta­lare i kommunen, säger Haapaniemi.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Planerna på en järnvägsde­på har väckt motstånd i Esbo och Kyrkslätt, även om allt fler ledamöter i Kyrkslätt är för en depå.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Planerna på en järnvägsde­på har väckt motstånd i Esbo och Kyrkslätt, även om allt fler ledamöter i Kyrkslätt är för en depå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland