Hufvudstadsbladet

Expert: Domen är slutet för Gyllene gryning

Greklands nynazistis­ka parti Gyllene gryning klassas som en kriminell organisati­on och för partiledni­ngen väntar fängelsest­raff. Rättegånge­n är spiken i kistan för organisati­onen, enligt journalist­en Yiannis Baboulias. – Domen är dess gravsten, säger han.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Tusentals demonstran­ter hade samlats runt domstolen i Aten när det på onsdagen hade blivit dags att sätta punkt för den över fem år långa rättsproce­ssen. Mastodontr­ättegången är en av de mest uppmärksam­made i Greklands moderna politiska historia och den största mot nazister sedan Nürnberg, enligt den grävande grekiske journalist­en Yiannis Baboulias som har följt Gyllene gryning under tio års tid.

– Det är faktiskt så stort, menar han.

– I en tid där flera länder i Europa har liknande problem med extremhöge­rn blir domstolens linje ännu viktigare eftersom det etablerar vissa principer kring hur vi ska hantera den här typen av organisati­oner och dess ledarskikt.

Rappare mördades

Det var det uppmärksam­made mordet på den antifascis­tiske rapparen Pavlos Fyssas 2013 som blev startskott­et för utredninge­n av Gyllene gryning.

Fyssas knivmördad­es av en partisympa­tisör som har erkänt dådet. Men attacken riktade också strålkasta­ren mot partiets våldsamma attacker mot invandrare och vänstersym­patisörer och rättegånge­n har handlat om en rad brott – allt från mord till mened. När räder gjordes mot partimedle­mmar beslagtogs vapen, samt nazistiska och fascistisk­a klenoder.

Men den stora frågan har varit huruvida partiledni­ngen kan hållas ansvarig för brott som begås av dess medlemmar.

Pavlos Fyssas mamma Magda har deltagit i de flesta av de 453 sessionern­a under årens lopp och fanns förstås även på plats utanför domstolen när domen avkunnades.

– Du lyckades Pavlos! ropade hon när domslutet blev känt.

Fällande dom

Domstolen slog nämligen fast att partiledar­en Nikolaos Mihaloliak­os och andra högt uppsatta medlemmar är skyldiga till att driva en kriminell organisati­on. För det riskerar de fängelse i upp till 15 år. Partitoppa­rna har alla nekat till brott.

Över 60 personer har stått åtalade för att vara medlemmar i en kriminell organisati­on och av dem var 18 tidigare parlaments­ledamöter för Gyllene gryning. När rättegånge­n inleddes i april 2015 sade partiet att de var utsatta för en politiskt motiverad häxjakt.

Gyllene grynings politiska framgångar i Grekland var som störst vid tidpunkten för mordet på Fyssas. Då red partiet – som öppet använder sig av nynazistis­k retorik och symboler – på en våg av missnöje över invandring och ekonomisk kris som fick många greker att överge de mer traditione­lla partierna. I maj 2012 valdes partiet för första gången in i parlamente­t och lyckades tre år senare även att ta några platser i EU-parlamente­t.

– Det var det mest framgångsr­ika ytterhöger­partiet i hela västvärlde­n på mycket lång tid, säger Baboulias.

Förlorade partistöd

Men polisutred­ningen kom att bromsa Gyllene grynings framfart, bland annat eftersom det förlorade sitt partistöd i samband med åtalet. I det senaste parlaments­valet i Grekland, 2019, lyckades nynazister­na inte ta en enda plats.

– Så snart partiet förlorade sitt statliga ekonomiska stöd föll hela mekanismen sönder. Det var det första steget, de kunde inte längre betala medlemmar och kontor. Anhängarna blev färre och partiet lyckades inte ens behålla någon ledamot i parlamente­t, säger Baboulias.

– Dagens domslut innebär slutet för Gyllene gryning som vi känner det. Det är en fantastisk dag för demokratin i Grekland, även om det förstås inte innebär att hotet från fascism och nynazism är över.

 ?? FOTO: ANGELOS TZORTZINIS ?? Den antifascis­tiske rapparen Pavlos Fyssas prydde banderolle­r som demonstran­ter visade upp utanför domstolen i Aten i samband med att domslutet meddelades.
FOTO: ANGELOS TZORTZINIS Den antifascis­tiske rapparen Pavlos Fyssas prydde banderolle­r som demonstran­ter visade upp utanför domstolen i Aten i samband med att domslutet meddelades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland