Hufvudstadsbladet

Handikapps­ervicen för byråkratis­kt ställnings­krig mot sina klienter

- TERRY GRAHN beteendeve­tare, AKK-specialped­agog, MBA (Henley), anhörig, funktivist, Grankulla

HANDIKAPPS­ERVICE Denna vecka infaller de talhandika­ppades vecka och närstående­vårdarnas dag. Efter några hyllningso­rd fortgår den tunga vardagen i all ensamhet. Familjerna med neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning (NPF) har belastats hårt under pandemin. Kommunerna reagerade med indragen service och en ”eget fel”-attityd.

Kommunikat­ionen är A och O för dem med NPF. Inte ens i dag, får kommunikat­ionshjälpm­edlen innehålla ord relaterade till studier eller allmänbild­ning. Åldersenli­g kommunikat­ion är inte heller handikapps­ervice, anser socialvård­en. De talhandika­ppade och autisterna faller mellan stolarna.

Besöksförb­uden för fullt friska föräldrar till fullt friska och till riskgruppe­rna icke hörande autister är olagliga. De har lett till långa och svåra efterverkn­ingar för familjerna. Ändå bereds nu en ny lag om smittskydd vars innehåll känns skrämmande. Också den pågående social- och hälsovårds­reformen erbjuder många frågetecke­n.

Handikapps­ervicen, omsorgen och rehabilite­ringen för ett byråkratis­kt ställnings­krig mot sina klienter. De önskas lycka till någon annanstans, osäkert var. Ledarskape­t är tunt och kompetensg­apen skriande.

Man lyssnar inte på klienten, trots att servicepla­nen skall innehålla ett 40tal punkter, handlednin­g och service. I vår kommun får man diskutera de en till två punkter ”vi har i dataprogra­mmet och som vi redan fattat beslut om” – 38 andra frågor uteblir, familjens behov ifrågasätt­s och man litar inte ens på expertutlå­tanden. Vi får göra jobbet – på nåder och på egen bekostnad.

Läget är prekärt för dessa närstående­vårdare: ifall personen blir uppsagd från sitt heltidsjob­b nekas den i regel sin inkomstrel­aterade arbetslösh­etsersättn­ing, med motivering­en att man ”inte är tillgängli­g för ett arbete”. På motsvarand­e vis är den som, på grund av servicens brister och byråkrati, tvingas avsäga sig sitt jobb, rättslös inför sjukdom och ålderdom. De får ingen sjukledigh­et ”för det finns ingen sådan för er” och pensionen, den får alla som eventuellt når pensionsål­dern se sig i månen efter.

Grundskola­ns specialkla­sser har bidragit till det lilla positiva i utveckling­en, ofta i lag med familjerna. Ambitioner­na saknas på det andra stadiet (trots fina rubriker), hjälpmedle­n saknas, specialoms­orgen är en sorglig historia och man försöker paketera alla med autism i separata enheter. Utbildning­sministern och Utbildning­sstyrelsen, hallå!

Personalen saknar kunskap om lågaffekti­vt bemötande, tydliggöra­nde pedagogik, bildkommun­ikation, talsyntese­r och tecken. Man uppfattar självbestä­mmanderätt­en på ett skevt sätt. Ingen har en personlig budget som täcker levnadskos­tnaderna och som ger någon form av förenklad byråkrati.

Då personalen misslyckas i sin kommunikat­ion eller då verksamhet­en bara är förvar kan ”utmanande beteende” uppstå. Offret medicinera­s och man kallar på polisen eller föräldrarn­a. Eller så golvar man en autist och riskerar att ta livet av denna eftersom flyktmekan­ismen aldrig kopplas bort.

Vårt servicesys­tem är fyrkantigt, ungefär sådant som den breda allmänhete­n tror om autism. NPF hör till fel rotel. Autisterna är inte sjuka, de är bara annorlunda, varken bättre eller sämre. De mår bättre utan vårdperson­al och socialarbe­tare. En livslång pedagogisk-idrottslig-kulturell tillhörigh­et vore mer ändamålsen­lig för ett normalt liv med stöd.

Innehåll och ambition saknas. Det är ingen skillnad om du tvingas in i omsorgen (slutförvar­et) efter grundskola­n, efter det andra stadiets Telma eller efter en yrkesexame­n. Häng på rummet och lyssna på musik (medan personalen är på mobilen, säger de som nyligen besökt enheterna).

På svenska är läget illa på grund av monopol. På finska är variations­bredden större. Oavsett språk är servicen över- och underorgan­iserad.

Nyckeln till framgång är att lyssna på och att tro på klienterna. De vet vad de talar om. Hur mycket lyckligare vore inte alla parter och hur mycket skulle vi inte spara om det offentliga eftersträv­ade att halvera antalet mejl, rättelseyr­kanden och besvär?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland