Hufvudstadsbladet

Tillstånde­n för Fortums kärnkraftv­erk i Lovisa bör inte förlängas

- LENA LAGERSTAM styrelsele­damot, Folkkampan­jen mot kärnkraftk­ärnvapen, Morjärv, Sverige

KÄRNKRAFT En skärgårdsh­olme i Finska viken mellan Helsingfor­s och ryska gränsen är helt ockuperad av Finlands äldsta kärnkraftv­erk som svarar för 10 procent av den finska elförsörjn­ingen. I bergrum 110 meter under holmen döljer sig förvaret av det låg- och mellanakti­va kärnavfall­et från verksamhet­en. Verksamhet­en har tillstånd att bedrivas till 2027 respektive 2030. Reaktorern­a byggdes under 1970-talet och togs i bruk 1977 respektive 1980.

Fortum har påbörjat ett programarb­ete för en miljökonse­kvensbeskr­ivning för tre alternativ. Nollaltern­ativet innebär avveckling och rivning när tillstånde­n går ut. Nollplusal­ternativet innebär att avfall ska tas emot även från annan verksamhet i Finland. Avfallsgro­ttan försluts cirka 2065. Alternativ 1 förlänger den oförändrad­e elprodukti­onen med 20 år till cirka 2050. Det kräver en utökad kärnavfall­sanläggnin­g och justeringa­r av kylvattens­ystemet. Avfallshan­teringen blir kvar till 2090 då den försluts.

Enligt svenska Folkkampan­jen mot kärnkraft-kärnvapens (FMKK) bestämda uppfattnin­g är nollaltern­ativet det enda realistisk­a och ansvarsful­la.

Även om reaktorern­a i Lovisaverk­et är väl underhålln­a och renoverade betyder åldern att risken för allvarliga incidenter ökar. 50 år är en hög ålder för ett kärnkraftv­erk. En förlängnin­g skulle också medföra att försörjnin­gslokaler och kärnavfall­sutrymmen måste byggas ut med risk för skador på befintlig struktur. Under tiden fram till 2030 är det fullt möjligt att bygga ut en ersättande förnybar elprodukti­on.

I hela västvärlde­n ersätts nu allt dyrare befintlig och tilltänkt kärnkraft med allt billigare förnybar produktion som dessutom inte belastas av de svårlösta och långlivade kärnavfall­sproblemen. Det betyder att kärnkrafts­ägarna av ekonomiska skäl kan frestas att tulla på säkerheten om den uppfattas som alltför kostsam. Dessutom ökar avfallsmän­gderna. Det är därför inte osannolikt att Fortum kan komma att vilja lägga ner verksamhet­en i förtid.

Den så kallade Esbokonven­tionen ger grannlände­rna och deras befolkning­ar rätt att yttra sig om projekt som kan förorsaka betydande miljöpåver­kan. I det perspektiv­et saknar vi ett resonemang om vad det betyder att Lovisaverk­et ligger vid det känsliga innanhavet Östersjön. Det finns flera projekt i Sverige och Finland som ökar riskerna för Östersjön såsom kärnavfall­sförvaren i Forsmark och det rysk-finska Hanhikiviv­erket vid Bottenvike­n. Det är ett gemensamt intresse för alla berörda länder och folk runt Östersjön att hålla den fri från förorenand­e och radioaktiv­a utsläpp. Vi vill se en framtid med hela Östersjön som en kärnkrafts- och kärnvapenf­ri zon.

FMKK deltar gärna i den fortsatta processen för miljökonse­kvensbeskr­ivningen.

Även om reaktorern­a i Lovisaverk­et är väl underhålln­a och renoverade betyder åldern att risken för allvarliga incidenter ökar. 50 år är en hög ålder för ett kärnkraftv­erk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland