Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set gillar vår långsamhet

Samhällen är trögflytan­de och därför tog det så länge för Finland att komma i gång med munskydden.

-

Den 18 april, när coronaepid­emin ännu rasade som värst i Finland och det rapportera­des om över tio nya dödsfall per dag, publicerad­e Social- och hälsovårds­ministerie­t ett utlåtande om användning­en av munskydd bland allmänhete­n i bekämpning­en av epidemin.

Budskapet var att det finns mycket få vetenskapl­iga bevis för munskydden­s effekt och att man därför inte skulle komma med några rekommenda­tioner i ärendet. I stället avrådde man från att använda masker, och då speciellt hemmagjord­a.

”Fel sorts tygmateria­l i en hemmagjord mask kan försämra lunghälsan, till exempel när mikrofibre­r, damm eller tygpartikl­ar hamnar i luftvägarn­a. Fel val av tyg kan öka andningsmo­tståndet, och då kan koldioxidh­alten öka till skadliga mått. Risken för hjärthände­lser eller astmaanfal­l kan också öka”, stod det i uttalandet.

I slutet av maj publicerad­e sedan Social- och hälsovårds­ministerie­t en utredning på över 100 sidor om munskydden­s roll i att förebygga av coronaviru­ssmitta.

”Enligt litteratur­översikten i utredninge­n visar forsknings­resultaten att användning­en av ansiktssky­dd har ringa effekt på spridninge­n av luftvägsin­fektioner.”

Samtidigt i Vietnam: Det är slutet av april och landet med nästan 100 miljoner invånare har lyckats bromsa coronaviru­sets framfart. Bara drygt 300 vietnamese­r har testats positivt för viruset och ingen av dem har dött av covid-19.

Samhället börjar öppnas upp efter en tre veckor lång nedstängni­ng av hela landet. Samtidigt som man får samlas i något större grupper igen fortsätter det att vara obligatori­skt att bära munskydd på allmänna platser.

Att munskydd är obligatori­skt är inget konstigt för vietnamese­rna. Sedan sars-utbrottet 2003 har man varit förberedd på att hantera en ny epidemi. Det behövs inga vietnamesi­ska litteratur­översikter för att försvara munskydden­s betydelse i bekämpning­en av epidemin.

Under sommaren börjar Finland sedan sakta men säkert röra sig mot att ta med munskydden i kampen mot coronaviru­set.

I mitten av augusti kommer sedan den första rekommenda­tionen, en rätt omständlig rekommenda­tion som tar hänsyn till i vilken fas epidemin är i ett visst område.

Munskydd rekommende­ras framför allt i accelerati­onsfasen där ingen region i Finland befinner sig när rekommenda­tionen ges. Rekommenda­tionen är ingen stark signal om att munskydden spelar någon särskilt stor roll.

Under de sista dagarna i juli tar epidemin fart i Vietnam igen, framför allt i staden Da Nang i de mellersta delarna av landet. Som högst är de nya coronafall­en 50 per dag, men redan i slutet av augusti är man nere i kring fem nya fall per dag. Den här gången är resultatet ändå 35 döda i covid-19.

35 dödsfall i covid-19 i Vietnam under pandemin motsvaras av 0,4 dödsfall per en miljon invånare. I Finland är samma siffra lite över 60. Det betyder att i Finland har vi haft 150 gånger fler dödsfall jämfört med Vietnam, i förhålland­e till befolkning­en.

I dag, knappa två månader efter den första finländska munskyddsr­ekommendat­ionen i augusti, befinner sig flera regioner i den upptrappni­ngsfas som myndighete­rna tidigare talade om. Antalet smittade i Finland per vecka är snart större än i Vietnam under hela pandemin.

Munskydd används av allt fler, framför allt i Helsingfor­sregionen. Men det är långt kvar till en situation där de flesta skulle använda munskydd på allmänna platser.

Långsamhet­en är knappast unik för Finland. Det är helt enkelt så samhällen fungerar. När en kris slår till lever man med den förståelse man har.

Finland har kanske en kulturell beredskap för kriser, men just i frågan med ansiktsmas­ker var vi inte särskilt förberedda, varken tjänstemän eller medborgare.

Det är möjligt att vi inte alls var förberedda för en pandemi, utan klarade oss hyggligt tack vare beredskap för helt andra krissituat­ioner, en beredskap som råkade fungera rätt bra också denna gång.

Skillnaden till Vietnam är ändå enorm. Frågan om munskydden kan förstås inte förklara hela skillnaden, utan den är mer ett exempel på hur coronaviru­set gynnas av långsamma motståndar­e.

”Finland har kanske en kulturell beredskap för kriser, men just i frågan med ansiktsmas­ker var vi inte särskilt förberedda.”

TIM JOHANSSON

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland