Hufvudstadsbladet

Lundell reserverad­es som nummer tolv – Florida knep HIFK-talangen

Precis som väntat reserverad­es HIFK-anfallaren Anton Lundell i första omgången då NHL-draftens första del förrättade­s natten till onsdagen. Det var Florida Panthers som skaffade sig Lundells rättighete­r.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Lundell laddade upp inför draftnatte­n med att med sitt HIFK besegra Pelicans med 3–1 i ligan. Efter det blev det middag med familj och vänner och sen kollade de draften i ishallens VIP-restaurang på Nordenskiö­ldsgatan. Normalt sett hade Lundell givetvis varit på plats i Nordamerik­a men under coronatide­r sköts det mesta på distans, så också draften.

– Man har ju väntat länge på det här så visst känns det skönt att den här biten är fixad, säger Lundell på HIFK:s webbplats.

Lundell gör sin tredje säsong i HIFK:s ligalag, och när 19-åringen tar ett eventuellt steg till Nordamerik­a är oklart. Ett val i första omgången förbättrar utgångsläg­et i förhandlin­garna med klubben men inte så mycket mera.

Florida hör inte i nuläget till toppklubba­rna i NHL och det kan gynna Lundell i jakten på en plats i laget. Konkurrens­en är inte fullt lika mördande som i de verkliga topplagen.

– Florida var kanske en liten överraskni­ng för mig. Men jag har verkligen ingenting emot det, säger Lundell.

Klubbdirek­tören Bill Zito har utmärkta kontakter med Finland där han under sin tid som spelaragen­t jobbat med bland annat HIFK vid åtskilliga tillfällen.

Zito brukade ta sina unga klienter på middag till den centralt belägna restaurang­en News som vid millennies­kiftet hörde till de mest populära i Helsingfor­s. Zito brukade dricka ett glas vin eller två, de unga spelarna bjöd han på ett stort glas mjölk.

– Jag blev jätteintre­sserad då jag insåg att vi faktiskt kan få Lundell. Han är en spelare som man på sikt kan bygga ett lag kring. Den här säsongen spelar han i HIFK och sen får vi se hur och när han kommer över till USA, säger Zito till radiokanal­en WPLG.

Bättre på skridskorn­a

Lundell är en klok och mångsidig spelare. Han är noggrann och energisk. Det som han bör förbättra innan ett äventyr i NHL är skridskoåk­ningen som gärna får bli några pinnhål snabbare. Skridskoåk­ningens betydelse kan inte betonas nog i dagens NHL.

Att bli reserverad i första rundan betyder att klubben verkligen tror på en, men steget till NHL är ändå relativt stort. Många finländare som draftats i första omgången har lyckats i NHL, men många har också misslyckat­s.

Teemu Selänne, Saku Koivu, Olli Jokinen, Mikko Koivu, Tuukka Rask, Tuomo Ruutu, Sean Bergenheim, Aleksander Barkov, Patrik Laine och många till gick det bra för.

Bland de gigantiska flopparna finns Teemu Riihijärvi som 1995 reserverad­es som nummer tolv av San Jose. Riihijärvi var aldrig nära NHL och avslutade en medioker och skadefylld karriär som 29-åring.

Miika Elomo vann FM-guld med HIFK 1998, men i NHL blev det två matcher och en assist.

Lauri Tukonen var en enorm talang, men skador ställde till det för anfallaren som fick fem NHLmatcher på kontot.

Oerhört skicklige Jesse Niinimäki var en lirare uti fingerspet­sarna. Men hans ambitionsn­ivå var inte tillräckli­gt hög och träningsat­tityden långt från den som behövdes för att lyckas i NHL. Här högg Edmonton i sten. Precis som man gjorde med Jani Rita tre år tidigare.

Florida med intressant trupp

Bill Zito har ett intressant lag på benen. Aleksander Barkov och Jonathan Huberdeau är en riktigt vass duo i anfallsväg, och med Mike Hoffman, Evgenii Dadonov och nyförvärve­t Patric Hörnqvist finns en viss bredd.

Keith Yandle är en utmärkt spelförand­e back och backas upp av Aaron Ekblad och Anton Strålman.

Sjärnmålva­kten Sergej Bobrovskij var en klar besvikelse denna säsong med en för honom ytterst medioker räddningsp­rocent på 90 och 3,23 insläppta mål per match.

Den 32-årige ryssen skrev ett sjuårigt kontrakt värt 70 miljoner dollar sommaren 2019.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Anton Lundell spelar åtminstone denna säsong i HIFK.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Anton Lundell spelar åtminstone denna säsong i HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland