Hufvudstadsbladet

Nya stjärnor på bubbelhiml­en

- TT

Ibland känns vardagen seg, jämntjock och grå. Men eftersom ett glas mousserand­e kan sätta sprätt på vilken tråkig och råkall oktoberkvä­ll som helst så tycker jag vi fördjupar oss ytterligar­e i bubblornas värld.

Den första är DOCG Franciacor­ta. Den ligger i Lombardiet, och har kallats för Italiens svar på champagne. Den skiljer sig en hel del från prosecco, både till framställn­ingsmetode­n, druvorna och smaken, och kommer faktiskt betydligt närmare sin franska kusin champagnen då det gäller alla dessa faktorer.

Franciacor­ta görs på delvis samma druvor som champagne – chardonnay och pinot noir (pinot nera), samt även pinot blanc (pinot bianco). Där proseccon får sina bubblor genom charmatmet­oden, alltså genom jäsning i en trycktank, så genomgår Franciacor­ta sin andra jäsning på flaskan, genom en så kallad Methode Champenois­e.

Jämför man en prosecco med en franciacor­ta skiljer de sig därför åt också i smaken – den första är oftast mycket fruktig, fräsch och lätt, ofta med tydliga päronarome­r, medan den senare bjuder på en djupare komplexite­t, med torra, stramare och mer jästa, brödiga aromer.

■ Bellavista Alma Gran Cuvée Franciacor­ta Brut är ett stilrent och uttrycksfu­llt exempel på vad området producerar. Druvorna (77 procent chardonnay, 22 pinot nero och 1 procent pinot blanc) kommer från hela tio olika utvalda vingårdar, som dessutom befinner sig i tio olika underområd­en inom Franciacor­ta. Vinrankorn­as medelålder är 25 år och de växer alla i sydlig eller sydöstlig riktning på 200–350 meters höjd.

I vinet ingår också reservvin från tidigare årgångar, vilket garanterar en jämn kvalitet i non-vintage mousserand­e, och det har fått vila i fyra år på sin jästfällni­ng. Moussen är livlig och jämn, smaken är mycket torr, generös och rejält syrlig, med inslag av stenfrukt såsom aprikos och gula plommon, lite vanilj och brioche.

Ett stiligt vin som är ypperligt genom hela festmåltid­en, särskilt till snäppet lyxigare skaldjur. Men det är också perfekt som gåva till värdparet eller bara för att avnjuta i hemmasoffa­n en regnig torsdag i oktober.

Pris: 32,48

Det andra mousserand­e vinet är Corpinnat. Lite förenklat kan det beskrivas som ett gäng producente­r i spanska Pénedes som så sent som i början av förra året slutligen bröt sig loss från DO Cava, under vilken deras bubbel tidigare klassifice­rats.

Problemet med DO Cava lär ska ha varit främst kvaliteten – cavans popularite­t har skjutit i höjden de senaste årtiondena, och de som haft de bästa förutsättn­ingarna att hänga med i efterfråga­n har varit de stora jätteprodu­centerna, vilka kritiserat­s för att ha urvattnat cavan.

De nio producente­r som nu gör mousserand­e vin under beteckning­en Corpinnat värnar särskilt om terroiren, och namnet kommer från orden cor (hjärta) och pinnat (stenig), som har sitt ursprung i områdets latinska namn. Odlarna har satt upp strikta kvalitetsr­egler för sig själva: produktion­en ska vara ekologisk, druvorna ska plockas manuellt och huvudsakli­gen utgöras av traditione­lla, lokala sorter, vinet skall framställa­s i producente­rnas egna vinkällare och även flasklagra­s på fällning minst 18 månader. Dessa regler är lättare att följa för en liten producent än för bjässarna och de ger dem möjlighete­n att lyfta sina viner till något betydligt större än ”ett förmånligt alternativ till champagne”.

■ Nadal, med rötter som sträcker sig tillbaka ända till 1500-talet, är en av utbrytarpr­oducentern­a som lämnade DO Cava och numera tillhör DO Pénedes och sammanslut­ningen Corpinnat. Även detta mousserand­e innehåller reservvin, och har fått vila ”sur lie”, på jästfällni­ngen, i mer än 30 månader. Druvblende­n (39 procent Parellada, 39 Macabeu och 22 procent Xarel-lo) ger en rätt så mineralisk och kittlande syrlig smak av äpple, päron, grapefrukt, gräs och örter, samt en svag nötighet i slutet, med en skön balans och imponerand­e längd.

Fantastisk­t vin att avnjuta som sådant både ute i solnedgång­en och inne framför brasan, och mycket bra till skaldjur och lax samt kyckling och kalkon.

Pris: 18,00

För 35 år sedan, 1985, föddes den amerikansk­a sångaren, låtskrivar­en och producente­n Bruno Mars som Peter Gene Hernandez på Hawaii. Han skivdebute­rade 2010 och fick inte mindre än två listettor det året, med låtarna Just the way you are och Grenade. Sedan dess har han vunnit flera Grammys, däribland en för sitt senaste album 24K magic (2016) med hitsinglar som That’s what I like och Finesse.

För 115 år sedan, 1905, var turismen i Sverige på kraftig frammarsch, då Svenska turistföre­ningen, STF, meddelade att Abisko fjällstati­on vid Torne träsk hade besökts av 341 turister mot 186 året innan. Särskilt tyskar sökte sig dit och STF planerade att uppföra raststugor i fjällen med en dagsmarsch­s avstånd från varandra.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det finns alternativ till champagne, cava och prosecco. De stavas corpinnat och franciacor­ta – nya mousserand­e viner som passar utmärkt framför brasan en kulen höstkväll.
FOTO: MOSTPHOTOS Det finns alternativ till champagne, cava och prosecco. De stavas corpinnat och franciacor­ta – nya mousserand­e viner som passar utmärkt framför brasan en kulen höstkväll.
 ?? Italien ?? 534197 Bellavista Alma Gran Cuvée Franciacor­ta Brut.
Italien 534197 Bellavista Alma Gran Cuvée Franciacor­ta Brut.
 ?? Spanien ?? 536947 Nadal Original Reserva Corpinnat Brut.
Spanien 536947 Nadal Original Reserva Corpinnat Brut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland