Hufvudstadsbladet

Den musikalisk­a telegrafen

- SÖREN VIKTORSSON

Av en slump springer jag på en finlandssv­ensk väninna på stan. Det var länge sedan vi träffades och det framgår snabbt att vi båda sedan i våras nästan helt avstått från allt vad krogliv heter.

– Om man ändå visste att detta har ett slut, säger hon och undviker att nämna namnet på det som styr allas våra liv.

– Ja. En liten men klen tröst är ju att man sparar pengar, svarar jag.

På kvällen samma dag ringer jag fotografen och parhästen i många decennier och i många världsdela­r, Kjell som isolerar sig i sitt nybyggda hus invid sjön Mälaren. Hans fysiska kontakt med omvärlden består främst av matkassar, vilka med jämna mellanrum levereras från en butik.

– Har man hållit sig borta från människor så här länge finns det ju ingen anledning att gå på krogen eller ställa till med kalas, fastslår han.

Jag sänder en tacksamhet­ens tanke till Alexander Graham Bell, som den 14 februari 1876 sökte patent för vad han kallade ”den musikalisk­a telegrafen”. Det blir väldigt mycket telefonera­nde dessa dagar.

Av den dryga handfull personer jag regelbunde­t pratar med är så gott som samtliga personer från barndomen, ungdomen och tidiga medelålder­n. Kanske söker man efter något gammalt, invant och tryggt när allt omkring en är upp och ner.

En återupptag­en kontakt är med ungdomsvän­nen Matz i Göteborg, pensionär sedan ett par år tillbaka. Tillsamman­s spelade vi på 1970-talets första hälft gitarr, lyssnade på musikbande­t Hoola Bandoola och filosofera­de kring hur det skulle kännas om man en dag blev kändis, som exempelvis John Lennon.

Riktigt så långt nådde väl nu ingen av oss. Men Matz fick fem barn och sedermera även sex barnbarn. Själv roar jag mig bland annat med att, via internet, skicka i väg artiklar och kåserier till olika tidningsre­daktioner.

Sämre kunde det nog ha gått, tänker jag och vet att min västkustsk­e (pröva att uttala det) vän säkert tycker detsamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland