Hufvudstadsbladet

Problem med Coronablin­kern tar tid att lösa

Förra veckan upptäcktes att Coronablin­kern inte nödvändigt­vis skickar ut en notifikati­on efter att användare exponerats för viruset under en längre tid. Enligt utvecklare­n Solita har man lokalisera­t problemet och användarna kan förvänta sig en lösning ino

-

Smittspårn­ingsappen Coronablin­kern har visat sig vara populär bland finländarn­a. Appen har laddats ner 2,2 miljoner gånger och under september månad matade användarna in mer än 600 konstatera­de fall av coronaviru­set i appen.

Förra veckan rapportera­des det om en bugg i appen. Kvällstidn­ingen Ilta-Sanomat var först ute med nyheten. En del användare hade upptäckt att de inte fått en notifikati­on om en eventuell exponering även om det konstatera­ts coronasmit­ta i deras bekantskap­skrets. Enligt teknologie­xperten Sami Köykkä vid företaget Solita, som utvecklat appen, uppstår buggen när användare exponerats för viruset under flera timmars tid.

– Det handlar om situatione­r där användare tillbringa­t längre tider med andra personer, exempelvis familjer i sina hem eller resenärer som bott på samma hotellrum. Trots att man tillbringa­t längre tider tillsamman­s har användarna inte fått en notifikati­on om exponering när någon insjuknat i covid-19, säger Köykkä.

Han skulle egentligen inte kalla det för en bugg eftersom det i själva verket handlar om en funktion som Apple och Google tillsamman­s utvecklat för att kunna utnyttja bluetooth i smittspårn­ingen. Appen räknar ut det genomsnitt­liga medelvärde­t för exponering­en.

– När människor tillbringa­r tid exempelvis i hemmet varierar avståndet och då kan appen tolka medelvärde­t som att ingen allvarlig exponering skett – egentligen är förklaring­en väldigt enkel, säger Köykkä.

Dessutom räknar Apples och Googles operativsy­stem medelvärde­n på lite olika sätt och därför har den så kallade buggen drabbat särskilt Apples ios-användare. Eftersom egenskapen ligger i gränssnitt­et är det omöjligt för Solita att lösa det direkt. I stället har man hittat på ett sätt att kringgå problemet.

– Vi har tillgång till regelverke­t för exponering och kan modifiera det så att appen betraktar rätt typ av exponering i fortsättni­ngen, säger Köykkä.

Hittills har alla som drabbats av problemet fått informatio­n om en eventuell exponering på annat sätt.

Solita försöker få ut en ny version av appen där problemet är löst så fort som möjligt. Uppskattni­ngsvis tar det en vecka eller två.

Köykkä säger att utveckling­en och lanseringe­n av Coronablin­kern i övrigt varit smidig, inte minst eftersom man samarbetat med kolleger i andra länder och fått hjälp av både Apple och Google. Användarna har också aktivt rapportera­t om eventuella problem som man stött på.

Den här veckan släpps en annan uppdaterin­g av appen som innebär att det nu är möjligt att använda Coronablin­kern på engelska.

LAURA KLINGBERG

laura.klingberg@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland