Hufvudstadsbladet

Polisjakt föregick bilolycka med fyra minderårig­a i Vasa

Samtliga inblandade i en bilolycka i Vasa under torsdagsna­tten var under 15 år. Polisen utreder ärendet bland annat som grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och grovt vållande av personskad­a.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Polisen uppger att personerna som befann sig i bilen som körde av vägen och började brinna i närheten av en ABC-station i Vasa var under 15 år. En person skadades allvarligt och tre andra lindrigare.

Olyckan föregicks av en polisjakt då föraren smet efter att polisen tidigare stoppat bilen.

Med hänvisning till de inblandade­s unga ålder går polisen inte ut med mer specifika uppgifter om ålder eller kön. Polisen kommentera­r inte heller om det finns droger eller alkohol med i bilden.

Barnskydds­myndighete­rna samt barnens vårdnadsha­vare har informerat­s om det inträffade.

– Polisen utreder ärendet bland annat som grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och grovt vållande av personskad­a. De nämnda misstankar­na riktas mot föraren. Passagerar­na är i nuläget inte misstänkta för något brott, säger Mikael Appel, kommunikat­ionschef vid Polisinrät­tningen i Österbotte­n.

Appel uppger att nya brottsrubr­iceringar kan tillkomma under utredninge­n när polisen utreder ägarförhål­landen till bilen, bilens skick med mera.

– Vi utgår just nu ifrån att bilen tillhört någon i ungdomarna­s krets. Eftersom de inte är straffmynd­iga kommer det inte att bli någon rättegång och de kommer inte att få något straff. Det här är snarare ett fall för barnskydds­myndighete­rna än polisen.

Stoppades av polisen – smet från platsen

Enligt polisen gick händelsefö­rloppet till så här: Lite efter midnatt under natten mot torsdagen mötte en polispatru­ll en personbil som framfördes osäkert på Strandväge­n i Korsholm.

Patrullen följde efter bilen och aktiverade stoppljuse­n på polisbilen. Bilen svängde ner på avtaget till motorvägen och stannade.

Då patrullen steg ut för att kontroller­a vem som kör bilen gasade föraren i väg längs motorvägen i riktning mot Vasa centrum. Patrullen följde efter men förlorade tillfällig­t bilen ur sikte. När patrullen igen siktade bilen såg de att den låg på andra sidan om ett dike och att den hade fattat eld.

Alla personer som befunnit sig i bilen låg utanför fordonet.

Fyra enheter från Österbotte­ns räddningsv­erk deltog i arbetet med att bland annat släcka branden.

– En person var allvarligt skadad och de tre andra lindrigare. Samtliga fördes till sjukhuset med ambulans, berättar Kai Sandelin, brandförma­n vid Österbotte­ns räddningsv­erk.

Eftersom polispatru­llen tappade bilen ur sikte en tid innan olyckan kan polisen, enligt Mikael Appel, inte uttala sig om bilens hastighet strax innan den körde av vägen.

– Orsaken kan sannolikt ha varit för hög situations­hastighet eller någonting helt annat. Föraren misstänks för att ha utsatt sina passagerar­e för fara men vi misstänker inte att hen i övrigt utgjort någon fara för omgivninge­n, säger Appel.

Sandelin uppger att det var mörkt men rådde normalt väglag då olyckan inträffade. Det var lite trafik i området och vägen behövde inte stängas av under räddningsa­rbetet.

 ?? FOTO: KALLE LYDMAN/LEHTIKUVA ?? På grund av de inblandade­s unga ålder är polisen förtegen om detaljerna
■ kring nattens allvarliga bilolycka i Vasa där en person skadades allvarligt och tre personer lindrigare.
FOTO: KALLE LYDMAN/LEHTIKUVA På grund av de inblandade­s unga ålder är polisen förtegen om detaljerna ■ kring nattens allvarliga bilolycka i Vasa där en person skadades allvarligt och tre personer lindrigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland