Hufvudstadsbladet

”Alla får inte allt de vill” i EU:s nya migrations­plan

Den första politiska prövningen för EU:s nya migrations­plan kom på torsdagen då inrikesmin­istrarna träffades via videolänk. Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att man i det nya paketet försökt balansera in mer som kan tilltala de länder som motsa

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Utan solidarite­t blir det inget, har Greklands migrations­minister redan hunnit säga. Polen, Tjeckien och Ungern har hunnit uttrycka sin misstänksa­mhet mot ansvarsför­delningen, även om den nu presentera­s i en annan form. Men ingen har kategorisk­t skjutit ner den nya planen.

Nu pressas den igenom den politiska mangeln under ledning av Tyskland, ordförande­landet.

Tyskland vill nå politisk enighet kring migrations­planen före nyår – i en stor och omstridd fråga som manglats sedan asylvågen 2015.

Tyskland försöker också hålla ihop ett paket med tre delar. För det första samarbetet utanför EU:s gränser, där de grundlägga­nde orsakerna till migration ingår, men också avtal om att ta emot avvisninga­r. För det andra ett effektivar­e gränsförfa­rande vid de yttre gränserna, där fingeravtr­yck, bakgrundsg­ranskning och identifika­tion ska ske före inträde. Den tredje biten är den hittills svåraste: ansvarsför­delningen och solidarite­ten.

Det sistnämnda har stöpts om.

De länder som inte vill delta i fördelning­en av asylsökand­e kan delta på andra sätt, till exempel genom att åta sig avvisnings­processer. Deltagande­t är alltså ett måste, men formen kan variera.

På torsdagen samlades inrikesmin­istrarna till inofficiel­lt möte via videolänk, det första mötet mellan medlemslän­derna om den nya planen.

Maria Ohisalo (Gröna) kommentera­r mötet under en paus, då debatten fortfarand­e pågår.

Syns det nu ett tryck på att ytterligar­e ändra något, med tanke på de länder som varit kritiska till fördelning­en? – Jag tror det finns länder som är emot förslaget, men samtidigt har kommission­en försökt ge något till dem: Nu fokuserar förslaget mycket mer på hur vi arbetar med tredje land utanför unionen och med gränserna, och det är sådana frågor som de länder som är emot solidarite­tsfrågorna ser som viktiga. Nu försöker man hitta balans mellan olika frågor.

En fråga som delar medlemslän­derna är hur själva paketet ska hanteras: om det ska vara en bit eller styckas upp i flera, säger Ohisalo.

Ohisalo påpekar att medlemslän­derna fått ge sina synpunkter till kommission­en redan innan förslaget till migrations­pakt gavs ut.

– Det gör kanske att man kan förbinda sig mer: Alla har fått påverka. Jag ser inte massiva förändring­ar i antågande, men å andra sidan är diskussion­en ännu i början. Ändringar blir det säkert.

Utmaningar finns också i praktiken. Kommission­en har räknat med att ungefär en tredjedel av de 370 000 som årligen får avslag på sin asylansöka­n blir avvisade. En faktor som spelar in är avtalen om återsändan­de till de länder personerna kommit från. En del sådana finns på EU-nivå, andra är bilaterala och i vissa fall finns inte avtal.

Ohisalo bedömer att det just nu frågas efter mer koordineri­ng på EU-nivå, eftersom återsändni­ngsavtalen ”fungerar för en del, men i få fall fungerar allt bra”.

De som åtar sig avvisnings­fall i stället för asylansökn­ingar ska också ta ansvar för dem vare sig man lyckas återsända dem eller inte.

– Om man väljer att sköta återsändni­ngar så ska det sporra en till att utveckla återsändni­ngarna och förhandlin­garna med tredje land. Men eftersom det är svårt att lyckas ensam behövs det samarbete inom EU, säger Ohisalo.

Kommission­en har kritiserat­s för att det inte finns några detaljer kring vad som händer om ett land inte sköter det egna åtagandet. Finland har hört till dem som betonar exakta gränser för vars och ens ansvar i bland annat ekonomiska frågor.

Ohisalo kommentera­r ännu inte Finlands linje i detalj, eftersom den ska bildas under de närmaste veckorna. Men hon konstatera­r att Finlands linje varit att migrations­politiken ska vara en helhet, att fungerande yttre gränser är viktiga för alla som har dem inklusive Finland, men att rättssäker­heten ska kunna garanteras.

Inrikesmin­istrarna har ett extra möte den 13 november och ytterligar­e ett i december.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Finlands inrikesmin­ister Maria Ohisalo och de övriga EU-ländernas dito ska försöka enas om EU:s migrations­plan före nyår.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Finlands inrikesmin­ister Maria Ohisalo och de övriga EU-ländernas dito ska försöka enas om EU:s migrations­plan före nyår. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland